Posted on

Kemaskini Windows XP anda [SP3 & DirectX March08]


Jika anda menggunakan Windows XP Service Pack 2, disini saya akan mencadangkan beberapa “updates” yang boleh anda lakukan untuk memastikan windows anda lebih mantap, stabil dan efektif.

1) Windows XP Service Pack 3 (XP SP3) (Wiki)

Segala hotfixes, updates, komponen-komponen terbaru dll dalam satu pakej installer. Bertujuan memastikan windows xp anda lebih selamat dari segi sekuriti, lebih laju dan stabil dari segi performance dan meningkatkan produktiviti anda.

Download disini : Microsoft, Softpedia

Nota: Jangan cuba install Service Pack ini melainkan anda tahu apa yang anda akan/sedang buat. Ambil risiko anda sendiri.

2) DirectX Redistributable 9.0c March 2008

“Updates” kepada directx9.0c versi terdahulu, bertujuan memantapkan “performance” mainbalik multimedia dan permainan video. Jika anda menggunakan grafik Intel, terutama sekali pengguna laptop\notebook, maka anda amat digalakkan download dan install updates ini.

Download disini : Softpedia

Jika ada kemusykilan, sila komen ya !!! Selamat mencuba !!!


RELATED POSTS

BACA :  2008 Top 10 Antivirus Ranking!!!!

5 thoughts on “Kemaskini Windows XP anda [SP3 & DirectX March08]

  1. mcm mna nk extract Direct X tu..
    nk ltak dlm location mana..?

  2. extract la directx tu mana2 folder…pastu lam folder yg diextract tu baru run dxsetup.exe

  3. Thanks!

    Bro,aku baru format laptop smlm,XP SP2,lepas tu aku update ..

    Kalau aku uninstall update yg lama,aku ganti dgn yg baru ni,SP3, okay tak?

    Aku nak jimat space ar,HD kecik jer,so,SP3 ni mmg complete ke kalau kita terus install kt XP SP2 yg baru format?

    btw,aku baru masuk blog ni,niiice!

    1. Bila kita install sp3, bukannya akan menambah size installation windows..tp akan overwrite dan update komponen2 service pack sblumnya la..

      So xyah risau akan makan space hard disk la..

      Sp3 boleh diinstall tnpa perlu uninstall sp2…spatutnya tiada apa2 masalah..

      Ada pape boleh tnya lg, btw masuklah jomphp slalu 😀

      EiNS´s last blog post..Cara update manual AVG antivirus

  4. semua software yg diinstal semasa guna SP2 xperlu reinstall apabila dah install XP SP3?

Tinggalkan komen anda