Posted on

JomPHP Picks – koleksi addons firefox terbaik

jomphp firefox

JomPHP Picks ialah koleksi addons terbaik untuk pelayar internet Mozilla Firefox. Di-kompilasikan oleh saya sendiri berdasarkan addons2 yang biasa saya gunakan selama beberapa tahun menggunakan Mozilla Firefox.

Anda perlu install Add-on Collector dan boleh mula subscribe JomPHP Picks.

Antara addons yang tersenarai dalam JomPHP picks ialah addon yang popular seperti flashgot, downloadhelper, adblock plus, personas, greasemonkey dll. Selain itu, saya juga menyenaraikan addon yang berguna untuk anda cuba seperti;

1. bbcodeXtra

bbcode xtra 2

bbcodeXtra ialah extension untuk memudahkan pengguna memasukkan bbcode, html dan xhtml code dengan senang. Seperti contoh, tidak perlulah anda taip panjang2 kod secara manual hanya untuk memasukkan image atau membuat hyperlink, dengan addon ini semudah satu klik sahaja untuk memasukkan kod2 tersebut.

Beza kod bbcode, html dan xhtml. Contoh ialah tag untuk membuat tulisan bold.

bbcode: [b]JomPHP best[/b] digunakan di forum seperti vbulettin, phpbb dan ipb.

html: <b>JomPHP best</b> bahasa pengaturcaraan web.

xhtml: <strong>JomPHP best</strong> bahasa html yang lebih moden.

Forumers dan bloggers sekalian wajib try addon ini.

2. Taboo

taboo firefox

Save url website untuk anda browse pada kemudian hari dengan addon Taboo. Lebih kurang fungsi bookmark tapi lebih canggih dengan senang. Laman web yang disimpan akan dipaparkan dalam bentuk grid beserta thumbail, url dan tajuk website.

Untuk save website hanya perlu tekan button “+” pada toolbar.

taboo firefox 2

3. One-Click Installer for WP

one click wp

Install plugin dan theme ke dalam blog anda secara terus melalui download link tanpa perlu FTP dsb. Wajib cuba untuk semua pengguna blog wordpress. Memerlukan One Click Plugin Updater untuk wordpress.

4. SearchStatus

searchstatus

Memaparkan PageRank (PR) dan Alexa rank bagi sesebuah website. Boleh digunakan untuk mengetahui traffic bagi sesebuah website.

BACA :  3 cara download mp3,ebook,vclip menggunakan Google

Untuk install addons yang saya sebut di atas serta addons lain anda boleh subscribe collection kami di JomPHP Picks.

By the way, Lifehacker ada membuat perbandingan kelajuan browser internet popular seperti Firefox, Chrome, Opera, Safari dan IE. Pemenangnya, tentulah Mozilla Firefox 3.5.

browser_test_splash

Baca selanjutnya di Lifehacker.

Selamat mencuba ya!


RELATED POSTS

14 thoughts on “JomPHP Picks – koleksi addons firefox terbaik

  1. Yeah…firefox paling best 😆

  2. firefox? huh… memori consumption dia mesti tinggi
    nanti kalau bukak tab banyak2 mesti berat
    lepas tu kang hang
    tak pun crash

    sebab tu la aku suka guna firefox 😀

    1. ???

      firefox lama mungkin, memory usage tinggi, n berat…

      tapi firefox 3.5 memang sangat best, ringan dan laju 😀

  3. macam dasat jer FF 3.5 nih
    nanti aku try download …

    btw .. aku pengguna tegar Chrome 🙂
    .-= hydir´s last blog ..FIFA Confederations Cup 2009 kick-off today! =-.

  4. musang berapi….?!! wa.. nine tail fox ek..? :tongue:
    well aku tataw cam mana bestnyer menggunakan musang brapi ni… sebab aku pengguna tegar Flock 2.0.2 yg diadaptasi dr musang berapi 3.5..

    since aku dah sronok guna flock yg base on musang berapi punyer medium.. aku rasa… aku akan bg 4.5/5 dkt musang berapi ni… hehhe…
    .-= Ducks´s last blog ..DoTA 6.60 beta 21 =-.

  5. firefox 3.5 mmg laju ckit drpd yg sblm ni, aku ckp ckit sbb aku pakai broadband jer..da x tau macna nk lajukan lg..

    EiNS, biasa kita masuk firefox dia akan “waiting for http://www.google” n terus ke “firefox start”kan.. tp sometimes dia kan kua “waiting for http://www.google” then kua “waiting for vlbdc” pastu diakan kua “conecting fail for vlbdc” terus xleh masuk n terpaksa restart ataupun off terus utk beberapa jam atau besoknya baru on blk..jd skrg ni aku nk tau apa benda alah “vlbdc” ni.. sejenis virus ataupun mslh line x kuat..dan mcmana nk soft problem ni..

  6. firefox 3.5 mmg laju ckit drpd yg sblm ni, aku ckp ckit sbb aku pakai broadband jer..da x tau macna nk lajukan lg..

    EiNS, biasa kita masuk firefox dia akan “waiting for http://www.google” n terus ke “firefox start”kan.. tp sometimes dia kan kua “waiting for http://www.google” then kua “waiting for vlbdc” pastu diakan kua “conecting fail for vlbdc” terus xleh masuk n terpaksa restart ataupun off terus utk beberapa jam atau besoknya baru on blk..jd skrg ni aku nk tau apa benda alah “vlbdc” ni.. sejenis virus ataupun mslh line..dan mcmana nk soft problem ni..

  7. EiNS, sometimes aku xleh masuk ke “firefox start” sbb dia kua “waiting for vlbdc” then “connecting fail for vlbdc” dan bukannya “waiting for google”.. aku terpaksa restart atau off utk beberapa jam xpun besoknya baru on blk.. skg aku nk tau gak apa kebenda “vlbdc” ni..ancaman virus ke ataupun mslh line ataupun server.. benda alah ni baru 2 minggu wujud, mcmna nk soft poblem ni atau ada cara yg terbaik..

    1. Xtau lah apa benda vlbdc…aku google pun xde info…mungkin masalah dari extension/addons kot…ataupun mungkin gak browser dah kena hijack?

      anyway xyah guna firefox search…set je homepage jadi google…set jomphp sebagai homepage pun boleh jugak

    2. salam azun.. firefox mmg best!!.. aku guna broadband gak mmg laju.. vlbdc tu masa baru2 aku guna broadband ader ar kuar bila signal xde!!.. skrg nie xder pon.. ader tutorial nak laju kan firefox disini:
      http://afendie.com/computers/cara-melajukan-loading-di-firefox-anda.html

  8. :angry: urm aq sendiri x faham ngapa ‘vlbdc’ nie wujud.. maybe server dia kot sapa2 yg guna celcom broadband mesti ada kuar benda coz bila aq try pakai line internet cam streamyx x ada masa la n xada terus direct pun gan ‘vlbdc’ nie. :ermm:

  9. Salamz…

    Sufi nk tanye, add on No Script tu sbenarnye utk ape ek? Adekah utk menghalang iklan2 yg menyemakkan tu ke utk ape ek? Bley terangkan?

    Terima kasih.

  10. aku ska greesemonkey…syok gak…

Tinggalkan komen anda