Posted on

JDownloader – perisian downloader terbaik untuk rapidshare, megaupload, mediafire

image

Saya biasanya pengguna tegar IDM sejak beberapa tahun lepas, tetapi baru2 ini telah uninstall IDM kerana bosan menggunakannya. Saya kini pengguna JDownloader sepenuh masa, iaitu perisian downloader yang bagi saya agak bagus kerana memudahkan fungsi download dari file sharing seperti rapidshare, megaupload, mediafire dan lain2 hosting.

JDownloader adalah perisian yang wajib dicuba jika anda seorang pendownload tegar. Alasan mengapa saya kata perisian JDownloader ini sangat bagus;

1. Dioptimasikan untuk download dari laman file hosting

Perisian downloader lain seperti IDM, FDM, Orbit dll tidak dioptimasikan untuk download dari file hosting. Dengan JDownloader, anda hanya perlu copy link dan secara automatic JDownloader akan capture dan terus download. Tidak perlu buka link melalui browser atau taip captcha dan tunggu beberapa saat untuk download; kerana download menggunakan JDownload semuanya automatic.

Buat masa ini, saya mencuba dengan rapidshare, megaupload, mediafire, hotfile dan hasilnya agak bagus. Mungkin hosting2 lain juga disupport.

Jimat masa, jimat tenaga.

2. Laju, dan support resume

jdownloader3

Ini antara fungsi saya paling suka, download dari megaupload (free user) sangat laju dan boleh resume pula tu. Save duit tanpa beli akaun premium MU. Cuma tak boleh simultaneous download sahaja la.

3. Boleh download Youtube juga

image

JDownload juga boleh download Youtube, dan anda boleh pilih format apa untuk didownload seperti 3gp, mp4, mp3 dll.

4. Plugin terbina dalam

JDownload mempunyai plugin untuk integrasi dengan Firefox melalui Flashgot. Juga mempunyai plugin seperti hjsplit, jdunrar dll memudahkan anda mencantum file2 dalam banyak part serta extract file rar secara terus.

5. Percuma

JDownload adalah percuma, dan tidak memerlukan crack atau serial seperti perisian downloader lain. Fungsi menarik, laju dan percuma, sangat menarik bukan?

BACA :  Download EinsFox – portable Firefox Aurora dengan modifikasi penuh dan pelbagai fungsi menarik

Download JDownloader.

Selamat mencuba! πŸ˜€

p/s: minta maaf artikel kurang kemas; saya sibuk.


RELATED POSTS

69 thoughts on “JDownloader – perisian downloader terbaik untuk rapidshare, megaupload, mediafire

  1. naz nk cuba lah…
    πŸ™‚
    .-= nazra´s last blog ..Tak mandi lagi pandai? =-.

    1. haha naz sila cuba…kalo best @ tak best kalau boleh bg feedback πŸ˜€
      .-= EiNS´s last blog ..Final exam dalam masa kurang 2 minggu lagi =-.

    2. hi :biggrin: :biggrin:

  2. MegaUpload x leh donlod serentak tp lain2 akaun leh ke bro?
    .-= zaryl´s last blog ..Inverse – Free WordPress Theme Sneak Preview =-.

    1. Biasa free hosting banyak limit 1 download ntuk 1 ip…kalau nak simulatenous download boleh guna premium akaun…

      tapi ntuk lain2 hosting atau server ada yang support simultaneous @ parallel download nie

  3. wah..bagus ini..
    ingin cuba juga..
    .-= Jaws´s last blog ..Ilmu Perniagaan Untuk Dikongsi Bersama =-.

  4. Weh. Ini sudah best. Lately IDM kurang memberikan aku kepuasan yang maksimum. Btw, kalo download yang hok free pun buleh ke?

    I mean, bukan preminum acct untuk file hosting.
    .-= darkk´s last blog ..Kisah Sadis Pelajar Universiti =-.

    1. Aah…xperlu premium akaun pun boleh…try la

  5. jdonlod ngn idm mane lagi laju?? :wassat:
    .-= a1zudd1n´s last blog ..internet DOWNLOAD manager v5.18 Build 3 Final =-.

    1. Jdownloader. Try ar dulu. Tapi sekarang ni, dia main-main dekat 200kps jugak.
      .-= darkk´s last blog ..Kisah Sadis Pelajar Universiti =-.

  6. aku skrg ni masih guna idm dengan downloadhelper lepas ni boleh cuba jdownloader plak tgk mana yg paling bagus
    .-= ariey´s last blog ..Cara meletakkan carousel di blogspot. =-.

  7. kenapa sy dload dari mediafire tapi dload speed masih 10-30 kbps aje eh? biasa kalo guna idm paling koman 70-100 kbps dload speed yg sy dapat dengan streamyx 1mbps ni. ada setting di mana2 ke pada jdloader ni utk jadikan speed laju spt idm?

    1. Depends…kadang2 kalau server mediafire tengah laju download guna both idm ngan jdownloader pun laju…biasa aku download 5 link skaligus ngan jdownloader pastu aku tinggal sejam dua siap la πŸ˜†
      .-= EiNS´s last blog ..Final exam dalam masa kurang 2 minggu lagi =-.

  8. eins…
    ni jnis portable ke??
    aku klik2 tus jln je..
    xde instal..

    kalo portable nk bg startup mcm mne??
    .-= captainLJ´s last blog ..Jamuan Raya TKK =-.

    1. Kalau ko tau regedit ko boleh tambah dia kat startup…atau boleh guna program cam ccleaner ntuk add dia kepada startup windows
      .-= EiNS´s last blog ..Final exam dalam masa kurang 2 minggu lagi =-.

      1. owh..
        mcm 2..
        jd mmg portable la…

        lg stu die ade problem wkt update ke??
        stiap kali update trus pdam..
        kne end task javaw.exe bru die bkak blk…
        .-= captainLJ´s last blog ..Tension Tension =-.

        1. Dia update ok je bagi aku…cuma lepas update tu dia ada delay lama sket…auto restart balik program JDownloader tu…
          .-= EiNS´s last blog ..JDownloader – perisian downloader terbaik untuk rapidshare, megaupload, mediafire =-.

  9. klu rapidshare blh resume x?
    klu blh lagi best.. 😎

    1. Tak sure…tapi berbanding ngan MU ngan MF, RS free server dia agak slow
      .-= EiNS´s last blog ..Final exam dalam masa kurang 2 minggu lagi =-.

  10. IDM sejak pasang os windows sampai sekarang masih guna.orbit kakadang guna.sekarang tiada lagi.bila guna IDM masalah nak sambung muatturun pada hari esoknya.seperti ada masalah.aku jdownloader lebih bagus daripada IDM.
    .-= safar´s last blog ..Reviu blog linuxmalaya =-.

  11. Sy pakai DownthemAll jer. Ala… plugin yg blh pakai dengan firefox tu.. πŸ˜›
    .-= amin´s last blog ..JDownloader – perisian downloader terbaik untuk rapidshare, megaupload, mediafire =-.

  12. x best…nk bukak pun slow…GUI die x menarik.. :pinch:

    1. JDownload is programmed in java, that’s why the loading time is slow and the gui is not so good…

      but u can always change the gui looks, there are many theme color preset…

      apa2pun fungsi dia best…idm dll xleh lawan hahah
      .-= EiNS´s last blog ..Final exam dalam masa kurang 2 minggu lagi =-.

  13. huhu…
    bez ker Jdownloader..
    emm.. :ermm: :ermm: :ermm:
    mmg compirm ker free ney??
    die xleh x grab terus vdeo mcm orbit @I DM??? :unsure: :unsure:

    1. Kompon free…
      fungsi dia memang file-hosting downloader…tapi nak fungsi download video cam orbit ngan idm tu takde la..kena buat manual atau guna downloadhelper + flashgot ntuk firefox
      .-= EiNS´s last blog ..JDownloader – perisian downloader terbaik untuk rapidshare, megaupload, mediafire =-.

  14. wahahaha mmg menarik dow…pasti cuba!

  15. Baru lepas try. Agak confusing lak interface dia. Dah berapa kali tah dia kuar prompt nak download, dan dah berapa kali aku pilih ‘Save to Mp3’, tapi tak jadi apa-apa pun.

    Ke Celcom Broadband aku yang ngok ngek sangat, uh huh.
    .-= MK´s last blog ..LunaScape5: Pelayar Web Baru =-.

    1. Rata2 orang komen GUI dia je yg confusing…tu ah Jdownloader GUI tak user friendly sangat cam IDM…

      ok je save to mp3 aku guna πŸ˜€

  16. ak dah gune tapi x leh x fhm ak gune2…skrang dah delete..ak pkai blik idm…eins ko ad crack idm…tryer 6 ari je….please eins bgi crack idm…

    1. GUI dia memang agak susah orang nak faham…tapi kalo faham guna tu bagus la…

      nak idm kalo nak sangat http://www.mediafire.com/?nnwimzzzwnq
      .-= EiNS´s last blog ..Final exam dalam masa kurang 2 minggu lagi =-.

  17. aku dah taw J downloader ni lama, dari kazen aku.. da pernah try tapi tak taw nape aku tak gemar gunakannya.. terpulang pada individu tersebut rite?
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..History of Microsoft Windows =-.

  18. Aku belum try lg bro…lepas nei lah aku try heuheuhe….

  19. tq byk2 eins idm dah jadi….
    crack pn dah jadi…huhu nk gune idm GUI ssah nk gune…. :cheerful: :biggrin: :biggrin:
    .-= BuatDerk´s last blog ..BuatDerk: soooo boring =-.

  20. pergh! aku pun gune IDM aje before ni. nak kene try yg ni plak neh.hehehe
    .-= Lizz´s last blog ..I got 8 buffered earnings from Nuffnang! =-.

  21. erm bro. bkn sme je kn ngn idm?. haha. tah la. maybe aku kene try ni lu kowt. bru thu perbezaannya. btw tq =)
    .-= acapz´s last blog ..Contest 1 : Pamerkan Desktop Anda Dan Menangi 1 Bulan Megaupload Account! =-.

  22. Nice, boleh lah saya juga beralih dari IDM ke JD ni :biggrin:
    .-= annamir´s last blog ..Beautiful Morning… =-.

  23. yeah..skunk pakai idm..ase tak syok..nak try yang ni lak
    ehhehe
    .-= cik peanut´s last blog ..OMG! someone help me! =-.

  24. cuba kao ajar cara nak wat setting Reconnect dan waiting time,kurang faham bab2 camni….

    1. Untuk setting reconnect dll tu ko kena biar software tu access router ko…setengah router tak support tu susah…

  25. aku dah dpt Batch reconnect

    pergi kat setting pastu pilih reconnect pastu pilih Batch reconnect

    pastu paste je benda kat bwh ni

    rasdial “Streamyx” /disconnect
    ping http://www.yahoo.com -n 8
    rasdial “Streamyx” USERNAME PASSWORD

    username gan password tu bubuh korang punya ok

    1. Haha hebat siot…
      mana dapat setting tuh?

    1. Means, reconnect modem je la? maksudnya bukan ntuk orang yg guna router yg bley autodial ke…
      .-= EiNS´s last blog ..My Top 5 Treat List =-.

  26. aku dah pernah gne bende alah ni , buat download image , bg aku software ni berat skit . tak smooth mane nk gne..
    .-= loque´s last blog ..Tutorial hack website dengan bugmenot.com =-.

  27. reconnect modem sama je,dia tukar ip gak,lebih kurang je kot

  28. Jdownloader ni kalo download movie 700mb bape jam ek? :tongue: :tongue: :tongue:

    1. Sejam lebey jah kot kalo guna streamyx 1mbps

      1. hehe.. aku pakai celcom brodband mmg lambat gilew la.. :tongue: :tongue: :tongue:

  29. Jdownloader dengan Orbit mana lebih elok? aku lebih suka guna orbit daripada yang lain. orbit download speed dia laju…

    1. Depends…tapi Orbit lg user friendly…x ramai suka interface jdownloader
      .-= EiNS´s last blog ..My Top 5 Treat List =-.

  30. maksudnya leh dload rs file dgn bypass code dia ker??
    sbb kdg2 boring nunggu hahaha

    1. Aah…sama la megaupload, rapidshare dll…copy paste link…xyah tunggu2 nak masuk code secara manual πŸ˜€
      .-= EiNS´s last blog ..My Top 5 Treat List =-.

  31. aku dah downloads JDOWNLODER .. tp bila nk install.. die kata JRE problem.. pastu nk tgu punya lama.. adoyai.. seksa..seksa.. :tongue: :tongue:

  32. Guna Jdowmloader ni memang mudah sebenarnya. Dah 4 Bulan saya guna. Tetapi akhir-akhir ni, download dari rapidshare jadi terlalu slow 1-2kbs ja. Ada orang kata tmnet dah blok rapidshare. Sekarang ni saya tengah mengkaji alternatif lain.

  33. wat mse nie aku gne orbit..idm leceh laa aku dpt yg trial jer..next aku try jdownloader nie lak..thanx for da info..

  34. cmana nak seting reconnection dia ek? sbb rapidshare kna tunggu 15 mnt lps download.. tpaksa reconnect scara manual..

  35. aku x tahu lansung guna jdownloader ni. boleh tolong ajar dari a-z x? pls la… :blush:

    1. Ko trial n error je la bro…x susah nk guna
      .-= EiNS´s last blog ..Cara daftar dan menggunakan Maybank2u Online Banking =-.

  36. window 7 xley msuk ke???
    :ermm:

    1. Boleh je guna kat windows 7 πŸ™‚

      1. dye kte java ak x instal…
        cmne lak..
        tyme nk instal..
        eror je… :dizzy:

  37. Hello : nice blog, simply trying about the few blogs, seems the reasonably nice platform you’re using. I am presently using WordPress for a associated with my personal sites but wanting to change one in all them over to a platform kind associated with like your own like a shot run. Something in sometimes shocking you’d recommend concerning this?

  38. semua software yang ade kat jom php semua ak download mmg best!wkwkwkw

  39. bro ak dah download tpi asal kuar ni:
    the registry to a noneexistent java runtime environment instalation or the runtime is corrupted.
    the syestem cannot find the file specified

    tlong bro :cwy:

  40. JD best! dh lame ak gne.. hehe.. xpyh tgu reconnect.. keje copy n paste link jep..
    .-= headr´s last blog ..buat widget sendiri : ikon jaringan sosial =-.

  41. jdownloader best untuk MU je….HF n RS lambat gak cm yg lain….x best..

Tinggalkan komen anda