Posted on

Internet Slow : Apakah puncanya?

EiNS is listening to: Hujan – Aku Skandal (akustic).mp3

megaupload-premium1

Sudah agak lama penulis tidak mengupdate blog JomPHP. Bukan kerana malas atau sudah bosan, tetapi kerana hampa dengan kelajuan capaian internet yang menyukarkan banyak kerja yang hendak dijalankan.Saya menggunakan Streamyx 1mbps, lokasi di Penang.

Lihat screenshot, download megaupload premium cuma 8-10kbps? Biasanya boleh mencecah 150-200kbps. Hendak baca manga di Onemanga.com juga susah, kadang2 dapat mesej “cannot find server” ataupun website load terlalu lambat. Bosan, jadi saya tekan pangkah (close) dan buat aktiviti lain. Seksa rasanya apabila internet yang digunakan tersangat perlahan.

Apakah puncanya? Kabel bawah laut putus?

Jika anda ada apa2 ulasan atau komen mengenai hal ini, jom kongsi di sini. Hendak menulis komen dengan senang di JomPHP? Gunakan Easycomment for firefox. 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Layari internet lebih pantas dengan Google Public DNS

25 thoughts on “Internet Slow : Apakah puncanya?

  1. sebab.. aku rasa ko kena muhasabah diri bro.. insyaAllah laju la internet tu..

  2. aku dok kat area Sg Nibong penang pon slow gak bro

  3. ah, mungkin ramai sangat manusia guna broadband kat sne..

    mungkin leh jadi camtu

    darkk´s last blog post..Malam Jumaat & Tongkat Ali

  4. Musim TMNET baikpulih kelajuan internet sebab ada persaingan dari WiMAX.

    1. Oo yeke? upgrade takpe…nie mkin slow adalah…

      member aku ckap wimax best, pakej 1mbps tp kelajuan better dr streamyx..

  5. Aku duk Gombak yg bersebelahan ngn KL pun slow tahap unta laut…download paling rendah 1.5kbps,padahal byr RM88 sebulan/1Mbps.

    1. Haha serius? slow gila tu beb kalo 1.5kbps gak..

      tah la tmnet ni…ni yg trasa nak try wimax nih…

  6. kat tgganu pun slow….
    1-5kbps kalo dload…
    nk masuk website pun susah…

    syedsafwam´s last blog post..Link Exchange With PageRank 2 ( PR2 )

  7. Sekarang tempat aku ok blik dah…dah cecah 150-200kbps bila download…

    tp hosting jomphp lak problem…kaco mood nk tulis artikel baru…

    EiNS´s last blog post..Prison Break Cancelled ?

  8. Kalo ramai pakai memang slow la bro, ader jugak trik2 yang geng gua pakai tp jadik macam hackers plak sebab orang len jadik slow, aku denga malaysia pun limit wireless bandwidth, apa2 pun pesaingan wireless bila banyak nnt service pun mst naik punyer, he
    (kat U ader wireless free, umah gua plak dkat sekolah wireless free jugak, alhamdulillah =))

    black-x´s last blog post..Compaq Presario V3713AU XP Driver

  9. aku rasa mungkin masalah modem..

    Faiz´s last blog post..7 Social Networking Yang Boleh Korang Sertai ! !

  10. banyak kali dh komplen, tapi tengok tmnet cam x dak respon jaa. Promo rata lorong cari customer baru, ini masaalah management baru skrg nii marketing product hebat tapi delivery cam hampeh …. (N)

  11. ko ien muncet ke? yala apesal ek? aku pun tengah hangin nak mampus nak gila nak macam2 lagi. aku ingat aku lambat bayar bil sebab jadi camni. kelajuan tak sampai 10kb/sec 1.5 – 2.0 je gila la camni. tp bila masuk youtube ok lak laju je takde sangkut2. apesal yer. pas kuar cerita pasal cerita lucah2 kat akbar tu terus lembab tenet kat umah aku. arghhhhh!!!!!!!

  12. ien muncet? itu orang lain…
    apa kaitan ngan cerita lucah? ko tringin nak download ke pas bca tu?

    1. maksudnya lepas keluar berita2 panas kat harian metro (.3gp), ramai orang akan online untuk search 3gp tu dan internet Gondel pn otomatik jadi slow 😀

  13. ehek…ehek….
    nasib baik kat swak ni ader wireless free plak tu..senang2 jer dapat online…kat ofis…kat umah…best nyer…laju giler plak tu… 😀

  14. kat sabh pon lembab sial nak mampos
    aku download cuma 1-5kb jer.. selalunyer dpt 115kbss..
    tp yg pelik benarnyer.. aku pakai wireless laju plak dpt download 168kbss,, ape kebendanyer tue yek?
    adake wireless ni laju sebab curi line jew?

  15. Apa yg download 1-5kbps tu? ko pkai apa streamyx ke, celcom broadband ke, maxis ke?

    Xda kaitan ngan curi line..sama je patutnya

    1. Apa susah. Kalau streamyx slow, kita bertukarlah ke celcom broadband D98 (unlimited) used. Gerenti laju macam ribut sebab speed dia sehingga 3.6 Mbps. Streamyx combo RM110 cuma dapat sehingga 1 Mbps sahaja. Saya dah potong steamyx tu. Kini guna celcom. Jika kita berada di kawasan 3 G atau HSDPA, memang baik utk guna BB. Tapi janganlah ambil yang D68 tu sebab speed diberi hanya 384 Kbps. Gunalah yang 3.6 Mbps tapi bayar lebih sikit RM98 sebulan . Gerenti memuaskan speed internet kita. Di tempat saya speed BB celcom ialah di antara 500 kbps ke 3200 Kbps (3.2 Mbps). Laju kan ….

      1. Celcom unlimited tu bandwidth usage dia unlimited ke? xde capped bila exceed bandwidth contoh 5gig atau 10gig ke?

  16. aku x guna broadband. aku guna wireless..sentiasa laju pada setiap masa.haha :tongue:

  17. ermmm…
    pakai mediafire ja la…
    rapid mega dan kwn2 mmg kadang2 laju kadang2 slow…
    aku pon x paham…
    aku suka mediafire lagi…
    dwld pon syok…
    x penah pon menghampakan aku…

  18. em, umah abg aku baru je pasang streamyx..lembab r..wlpn dload rate puluh2 kbps, tp mase aku pkai wimax lite blh dpt ratus2 kbps..em, aku x faham ape hal la diorang malas sgt nk upgrade..pastu caj plak mahal giler, bro aku sorg kat uk byr lebih kurang streamyx 1mbs tapi speed dia 20mbs..siol betul r..kalo dah laju plak ade bandwidth limitation..betul2 cekik darah rakyat r :angry: :angry:
    .-= TintaLuhur´s last blog ..Never Forget =-.

  19. nk wat cam nee broo terimalah seadanyaa.tunggu sepuluh taun lagi baru leh cecah 20mbps~haha~.ak rase skang nih better pkai Vpn contohnyee BolehVpn..Marilah kite same2 mendoakan tahap kelajuan internet d negara kite boleh d banggekan :w00t: ~hek2~ :biggrin:

  20. Internet Slow : Apakah puncanya? | JomPHP…

    […]Seksa rasanya apabila internet yang digunakan tersangat perlahan. … internet uitm lembab; internet slow 2011; the best … akan online untuk search 3gp tu dan internet …[…]…

Tinggalkan komen anda