Posted on

Cara membuat internal hyperlink di dalam blog post

Biasanya hyperlink digunakan untuk membuat link kepada website atau url adress lain. Tapi internal hyperlink ini membolehkan anda membuat hyperlink kepada specific part di dalam satu website atau blog post yang sama.

Sebagai contoh, saya buat internal hyperlink seperti berikut di dalam entri Tips berguna untuk pemilik iPhone 4.

Dan bila link tersebut di tekan, anda akan redirect terus kepada bahagian yang menyatakan Tips dan Kredit tersebut. Sangat convenient jika post anda mempunyai mukadimah yang panjang jadi pembaca boleh terus skip kepada content. Dengan cara ini juga post anda lebih sistematik dan professional.

1. Gunakan <a name="bookmark ">text</a>

Contohnya anda ingin membuat link skip kepada "Kredit” jadi anda boleh letak html code berikut pada bahagian “Kredit”.

<a name="Kredit">Kredit</a>

2. Hyperlink kepada #bookmark seperti yang anda set di atas.

Jangan lupa letak simbol #. Contohnya seperti berikut:

<a href="http://#Kredit">↓ Skip kepada kredit </a>

3. Hyperlink kepada #bookmark di dalam page lain atau external link

Adjust kod kepada <a href=”external hyperlink#Kredit”>. Contohnya seperti:
<a href=”https://jomphp.com/hyperlink-di-dalam-blog-post.html#Kredit”>

↓ Skip kepada kredit </a>

 


Senang sahaja kan? Kalau dah buat 2,3 kali tu mesti terus expert :)

RELATED POSTS

BACA :  Intro

15 thoughts on “Cara membuat internal hyperlink di dalam blog post

  1. menarik ni, nanti boleh aku cuba… thanks. 😀

  2. oohh gitu yea senang je…ok macehh 😎

  3. mnarik tips ni bro..huhu.nnti nk try gakla.

  4. […] This post was mentioned on Twitter by Yiedpozi, jomphp.com. jomphp.com said: Cara membuat internal hyperlink di dalam blog post http://goo.gl/fb/EjOf2 #jomphp […]

  5. aku nak tunggu bila eins dengan cyberflyx nak ajar buat php system. dapat buat data pengguna pon jadik ah. macam first name.. last name… website… then macam mana nak quiry balik data daripada table. hahaha.. nanti ajar ye 😀 :biggrin:

    1. Cyberfly kata tunggu dia pas konvo, next week dia post byk tutor php

    1. Piratz, nie yg ko maksudkan dlu kan?

      1. yup.. tepat sekali.. TQ eins.. dah dapat buat.. yeay.. cuma kat blog aku tak boleh guna http://#kredit..

        1. Contoh je tue…letak mana2 boleh…
          baguslah dah jadi 🙂

  6. boleh try lepas ni.tak pernah buat lagi..tq2 :ninja:

  7. aku tercari2 jugak nk buat bende ni dulu.. terima kasih sebab kongsi ilmu.. :w00t:

  8. Aku pernah buat. banyak kali tapi masalahnya adalah mungkin theme kot.

    bila klik link untuk ke anchor nanti dia pergi. lepas tu auto scroll naik ke atas balik. gila.
    dua tiga kali try aku give up.

  9. Blog yang bagus, menarik & sangat manfaat. Makasih ya atas segala info yang diberikan, mohon kesediaannya tukar link dengan newbi …

Tinggalkan komen anda