Posted on

Google Fx: Hack Google Search Option

googlefx1

Post pertama di JomPHP.com 😀

Ok, Google Fx adalah userscript untuk Greasemonkey yang menambah banyak fungsi-fungsi menarik kepada enjin carian Google.com. Saya telah mencuba banyak script2 lain tetapi beranggapan inilah script yang berupaya untuk tweaking google search ke tahap yang sangat bagus berbanding script2 seumpamanya.

Antara kegunaan Google Fx ini ialah:

– global suggestion (dalam pelbagai bahasa)

– stream page (hanya perlu scroll down untuk page carian baru)

– thumbshots website

– toolbar dan navbar baru

– paparkan carian melalui enjin carian lain seperti yahoo, wiki dll

– extra option untuk google image search; cubalah sendiri 😉

– dan lain-lain lagi

Screenshot:

googlefx2

Installing:

1. Gunakan pelayar Firefox atau Flock

2. Install extension Greasemonkey

3. Install script Google Fx di link ini : Google Fx

Selamat mencuba. Dapatkan userscript berkaitan dengan Google di Userscripts.org 😉


RELATED POSTS

BACA :  Code Snippet : Paparkan code dalam blog dengan mudah!

7 thoughts on “Google Fx: Hack Google Search Option

  1. halamak, tq untuk entri ni, xtau pula greasemonkey ni ade function mcm nih. hihih 🙂
    terima kasih 😀

    1. bez jgk info banksoalan tu 🙂
      aku review kt blog ni boleh? 😉

  2. sukahati la, aku pun amek dari web dia, sbb mcm berguna ja untuk spm candidate 😀

    1. hehe bagus..anyway selamat menghadapi SPM 🙂

  3. okehh, terima kasih, semoga hidup sentiasa di berkati Allah

  4. mmg baguih
    tima ksih ler

  5. camne nak buka blogspot (The blog you were looking for was not found.)
    bila aku bukak Cached ada…
    tapi boleh bukak yg mula2 tu je la…
    lps tu bila kita nak next dia x leh…

Tinggalkan komen anda