Posted on

Google Friend Connect: Jaringan Sosial di Web/Blog anda

EiNS is listening to: Bunkface – Situasi.mp3

google friend connect 2

Hari ini, JomPHP.com dengan rasminya telah memperkenalkan penggunaan widget Google Friend Connect. Kini para pembaca blog ini boleh mendaftar untuk menjadi member komuniti JomPHP.com. Dengan menjadi member JomPHP melalui Google Friend Connect, anda dapat melihat profil member, menambah rakan2, post comment di sidebar widget dan lain-lain lagi.

Jom baca lebih lanjut tentang fungsi Google Friend Connect:

Google Friend Connect adalah perkhidmatan dari Google yang dapat menjadikan web/blog anda seakan-akan laman jaringan sosial. Anda boleh menjadi member kepada web/blog tertentu, rate sesuatu page, sekadar memberi beberapa contoh.

fc

Perkhidmatan Google Friend Connect ini lebih kurang mybloglog dan blogcatalog, tetapi dengan acuan tersendiri dari Google.

 

Jika anda berminat untuk menggunakan Friend Connect, anda boleh bermula dengan melawat laman Google Friend Connect. Selepas itu, ikut saja arahan dan langkah-langkah yang diperlukan untuk setup Google Friend Connect di web/blog anda.

 

Oh ya, jika anda hendak menjadi member JomPHP, caranya senang sahaja. Hanya perlu tekan Join This Site dan ikut langkah2 yang ringkas seterusnya.

jomphp sign up

Jika anda mengalami sebarang masalah dalam menggunakan Google Friend Connect, atau ada sedikit pertanyaan, post saja komen disini. 😉


RELATED POSTS

BACA :  Pindah follower blogspot kepada wordpress

18 thoughts on “Google Friend Connect: Jaringan Sosial di Web/Blog anda

  1. menarik jugak yer… ni baru lg ke dr google.. da lame x singgah blog ni.. hu hu.. 🙂

  2. Google Friend Connect: Jaringan Sosial di Web/Blog anda…

    Jom baca lebih lanjut tentang fungsi Google Friend Connect:

    Google Friend Connect adalah perkhidmatan dari Google yang dapat menjadikan web/blog anda seakan-akan laman jaringan sosial. Anda boleh menjadi member kepada web/blog tertentu, menambah rak…

  3. memang menarik.. ada ada sahaja idea dari google ni.. benci i .. hahaha…

    psst: bro, takmo continue iklan jomphp di blog JK ker? hehehe…. (L)

    Khai´s last blog post..Photos: Pesta Gay di Malaysia.Yeah!

  4. Kalo dh guna friend connect ni, aku rasa xperlu dh kot nk letak widget mybloglog lam JomPHP..

    Honestly aku lg suka produk google dr yahoo 😛

  5. erm.. ok gak minatang ni.. thanks 4 the info

    1. en ducks x join skali ke? hehe…

      ada blog x? nanti bley visit…

  6. Emm facebook connect cam best gak? Boleh implement kat site cam ni (non commercial, non business) gak ke?

    Nak kena cuba try test dulu nih (H)

  7. hoho…aku pun dah pasang kat blog aku…no more mybloglog..haha

    aman´s last blog post..Opera 10 Menepati Ujian Acid3

    1. Aku dah join amanz punya 😀

      EiNS´s last blog post..Disable recent items dalam Windows

  8. ko neh dh knape cyber…

  9. alamak… dah cuba buat kat wordpress x bolehlah…. napa ha

  10. Guna wordpress host sndiri? kalo wordpress.com sori la x bleh…

    EiNS´s last blog post..Salam Aidiladha

    1. ohhh… ye ke…. tq boss

  11. aku nak pasang dekat wordpress percuma mcm ne? kalo yg bbayar tu boleh la nk upload canvas.html n rpc_relay.html tu.. tp kalo pakai yg percuma mcm ne? aku baru je register blog free under wordpress..xde pun function plugin dll mcm yg berbayar..
    .-= Tintaluhur´s last blog ..Tool Hiasan Desktop =-.

  12. aiseh dah da jwpn upe nye, nak cepat td..huhuhu sowi
    .-= Tintaluhur´s last blog ..Tool Hiasan Desktop =-.

  13. kalo psg dkat wp, copy paste je code die eaa….
    .-= paeh´s last blog ..Google Wave =-.

  14. help me plz..
    saya xleh nk follow blog orang..
    nama ada..cuma gambar xde…
    kosong
    bila follow.. xkuar gambar kita.. kuar gambar last2… seperti follow privately..
    xbest la cmne.. any idea?
    aku dengar org kata blog aku kne hack..

Tinggalkan komen anda