Posted on

Gdipp – tukar font renderer Windows kepada renderer Mac/Linux

this is not mac wallpaper

Bagi mereka yang pernah menggunakan sistem operasi selain windows seperti Mac dan Linux, pasti anda perasan font yang digunakan pada Windows adalah berbeza dengan seperti yang dipaparkan pada sistem operasi Mac dan Linux.

Gdipp adalah perisian yang ringan dan senang dipasang pada sistem operasi Windows yang membolehkan font dirender seakan-akan menggunakan sistem operasi Mac dan Linux. Bagi setengah orang font di-render pada Windows tidak sebagus Mac/Linux jadi perisian Gdipp ini boleh mengembalikan “feel” mereka yang sudah biasa menggunakan sistem operasi tersebut.

Download Gdipp

– Windows 64 bit gdipp_x64_0.9.1.msi

– Windows 32 bit gdipp_x86_0.9.1.msi

Cara nak guna, hanya perlu install dan ianya akan diaktifkan secara automatik. Pasti anda perasan tulisan di Windows akan berubah dia punya stail.

Kalau tak suka boleh uninstall atau deactivate service gdipp, masuk dalam service management (services.msc).

Selamat mencuba!

p/s: Hari ini saya beli domain baru (jomXXXXX.com) mungkin ada direserved untuk future projek. Kekeke.

p.s.s : Bosan takde update di jomphp.com? Jom lepak fanpage jomphp di https://jomphp.com/fb


RELATED POSTS

BACA :  Download Windows 8 Developer Preview – 32 bit dan 64 bit

35 thoughts on “Gdipp – tukar font renderer Windows kepada renderer Mac/Linux

  1. \wawahhhhhhhhhhhh!! dh lama aku mencari!!!!!!!!!!!!

  2. projek apa pulak lepas ni?jom otak pulak ke? :tongue:

    1. jom otak? hahaha…bapak tak best bunyi…
      ada la tuh akan direveal tak lama lg…
      yg pasti bukan jommaksiat atau jombuatjahat la

      /sarcasm

      1. huhu kalau ada jom otak
        boleh la perah otak la ek

      2. aku teka, jommakan hehe

  3. Compatible dengan win 7 starter?

  4. cmne nak masuk service management tu?

    1. taip services.msc dekat run atau start menu

  5. Bookmark dulu
    senang nak buat rujukan nanti

  6. Nice wallpaper.. nak nak.. dpt kat mane?? :biggrin:

  7. mana nak dapatkan theme tu? :w00t:

  8. […] This post was mentioned on Twitter by azhari azmi and Mohd Isa Network, jomphp.com. jomphp.com said: Gdipp – tukar font renderer Windows kepada renderer Mac/Linux http://goo.gl/fb/hYTrk #jomphp […]

  9. knapa aku dh install tpi x jdi ape2 pun.. waaa~ mcm mne ni.. tlong.. :angry:

    1. mula2 aku pun x jadi, pastu restart, jadi pulak… :biggrin:

      1. aku takyah restart terus jadi je? siap test kat >5 komputer lg

  10. mne nak dpt tu theme..?..lawa kot.

    1. aku pun xingat theme tuh…nanti aku cek kat laptop aku…skang pkai pc

      1. kalo dh ingat.bgi taw ok. :w00t: hehe

  11. terbaiklah software ni.. mekasih sbb share.. bereh..

  12. dah install.. smart siot.. :wub:

  13. ak yg sentiasa mmbaiki laptop so akn ku cuba..hahaha… :ninja:

  14. ape bezenye ngn yg biase ek? mcm xnampak perubahan pun..

    eins buatlah artikel pasal hackintosh . install mac kat pc.. 😀

    1. Dalam proses eksperimen ye…sabar2 psl hackintosh tuh

  15. ape yg akan berubah biler install gidpp nie??
    sya dh install gidpp nie..yg nampak perubahan nya ialah tulisan je..

    1. memang la dah fungsi dia tukar tulisan je :whistle:

      1. theme xberubah ke??
        theme kat atas tu dapat kat mane??

  16. best giler gidpp ni, baru kejap tadi aku install kat netbook aku ni. Lepas install jer, try buka chrome, nak tengok macam mana tulisannya… Wow, boleh tahan, jauh lebih jelas dan lebih ‘gelap’ daripada asal…. :biggrin:

  17. salam,admin…leh x kasi wallpaper mcm kt atas? smart ouh…hee…bleh ek? ksi ikut email…

  18. eins leh send wallpaper tu kt email x?..cun [email protected]..thx..

    1. Tgok artikel aku kat psl wallpaper sistem operasi tuh

  19. dku aku just pakai GDI+ je… huhu, standalone lak tuh, tak yang nak install

    1. GDI+ dah discontinue so kena guna gdipp…ringan dan compatible ngan x64

Tinggalkan komen anda