Posted on

Gadget Facebook,Twitter dan Blogger untuk Windows 7

twitter facebook gadget windows 7

Windows 7 membenarkan anda memasang gadget di desktop. Gadget2 ini berupaya untuk berfungsi seperti kebanyakan aplikasi desktop lain cuma yang bezanya fungsi ia sangat terhad kerana gadget biasanya bersaiz kecil.

Terdapat juga gadget2 untuk facebook dan twitter, memudahkan anda untuk melihat update stream dan mengemaskini status tanpa perlu membuka browser. Jika anda tidak mahu install client yang besar seperti Sobees, Tweetdeck dll, anda pasti sukakan gadget ini kerana ia sangat ringan, serta rekaan yang menarik dan paling penting mudah digunakan.

twitter facebook gadget windows 7Gadget facebook dan twitter ini boleh di-set samada compact size atau large size. Anda juga boleh set opacity (transparency) untuk membolehkan gadget ini blend di dalam wallpaper desktop.

Untuk memasang twitter dan facebook gadget ini, hanya perlu tekan install pada link di bawah;

FB Explorer | Twitter Explorer

Anda juga boleh mencuba twitter gadget lain iaitu Tweetz. Tweetz mempunyai interface yang canggih setanding dengan desktop client lain.

twitter fb gadget windows 7

Download Tweetz

Ekstra: Anda juga boleh install Blogger Gadget, memudahkan anda menulis kepada blogger.com (blogspot) dengan mudah di desktop anda.

blogger buddy Download Blogger Buddy Gadget.

Terdapat banyak lagi gadget2 untuk windows 7 yang berguna, anda boleh explore sendiri di Windows Live Gallery.

Selamat mencuba! 😀


RELATED POSTS

BACA :  Ulasan mengenai Windows 7 RC

9 thoughts on “Gadget Facebook,Twitter dan Blogger untuk Windows 7

  1. wah… bgos gler..
    senang r pasni..
    tp berat x kalo guna gadget nie..

    1. Tak berat, kalo guna client lain2 lg berat…nie sebab gadget desktop je
      .-= EiNS´s last blog ..Tomok jadi superhero dengan perisai robotik dalam Mantera =-.

  2. wah mmg best giler kentang..
    ermmm kna menghitung hari & duit gaji gk ni nk dptkn laptop win7

    :sick:

  3. […] This post was mentioned on Twitter by Azfarul Naim, jomphp.com. jomphp.com said: Gadget Facebook,Twitter dan Blogger untuk Windows 7 http://goo.gl/fb/MObrM #jomphp […]

  4. How nice it is to hav Window7, with the good graphic and applications. Gadgets pun lain cara gunanya!

  5. best2..tak pernah lagi layan gadget2 kat desktop ni..leh try pasni
    .-= aizuddin´s last blog ..Oh! Dapat Surat Cinta Dari Google =-.

  6. […] pada Windows Live Writer Kepada para blogger yang menggunakan Windows Live Writer untuk menulis…Gadget Facebook,Twitter dan Blogger untuk Windows 7 Windows 7 membenarkan anda memasang gadget di desktop. Gadget2 ini…Tutorial menggunakan Windows […]

  7. […] Gadget Facebook,Twitter dan Blogger untuk Windows 7 Windows 7 membenarkan anda memasang gadget di desktop. Gadget2 ini… […]

  8. wah..bes nya.. lama dh pakai window7 tp xtau plak byk gadget yg bes..hehe 😆

Tinggalkan komen anda