Posted on

Firefox 3.5 dilancarkan, kini lebih laju dan canggih

firefox transformers

Firefox 3.5 telah dilancarkan pada 30 June lepas, sedikit kelewatan bagi kami untuk menulis artikel mengenai perkara ini.

Saya pasti dah ramai yang telah upgrade firefox 3 kepada versi firefox 3.5 kan? Bagi mereka yang belum upgrade, atau belum sedia menggunakan lagi firefox 3.5, kami ingin memperkenalkan beberapa fungsi dan perubahan terbaru dalam versi 3.5 ini.

Menurut Mozilla, Firefox 3.5 mempunyai peningkatan dan penambahan dari segi ;

Faster loading
Private Browsing   
Anti-Phishing  
Anti-malware
Tabs tear    
Easy customization  
One click bookmarking   

HTML5 Support

Firefox 3.5 kini lebih laju dari versi sebelumnya, firefox 2 dan firefox 3. Lebih seronok menggunakan web yang menggunakan heavy javascript seperti Gmail kerana firefox 3.5 berupaya load web tersebut dengan lebih laju dan lancar.

image

Fungsi Private Browsing, iaitu melayari laman web tanpa meninggalkan kesan history, cache, dan cookies. Cukup berguna untuk anda yang gemar melayari laman2 web NSFW, tidak perlu risau orang trace browsing anda.

image

Firefox 3.5 juga mempunyai sokongan ke atas HTML5, di mana video tag telah dimasukkan ke dalam core language. Dengan fungsi HTML5, mungkin anda tidak perlu lagi plugin Flash Player untuk menonton youtube selepas ini.

Jika anda mempunyai masalah compatibility dengan addons yang biasa digunakan di Firefox 3, anda bolehlah cuba install extension nightly tester tools untuk force compatibility.

Anda juga bolehlah cuba melihat collection JomPHP Picks untuk addons firefox yang terbaik dan paling menarik.

Selamat mencuba!

 


RELATED POSTS

BACA :  Facebook Username

22 thoughts on “Firefox 3.5 dilancarkan, kini lebih laju dan canggih

  1. kenapa lamabat sangat bagi tahu…

    1. Kerana blog down n kami pun sibuk :face:
      .-= EiNS´s last blog ..Firefox 3.5 dilancarkan, kini lebih laju dan canggih =-.

  2. hohoho… bukan firefox je baru, jomphp nya comment form pon baru, siap ada twitter id agi… aku dah upgrade da td… tak tahu pulak ada function private browsing… nasib aku baca kat sini, kalo tak tak tahu sampai bebila… hehehe… firefox 3.5 ni mmg laju lew… best.. hope dia tak mkn byk memori la banding ngan sebelum neh…
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Transformers II: 10 Questions Michael Bay Must Answer! =-.

    1. Twitter id kat comment form ni aku tgh experiment, nak try jadi nak link-kan kpd twitter account commentator tu…
      .-= EiNS´s last blog ..Firefox 3.5 dilancarkan, kini lebih laju dan canggih =-.

  3. erm .. kalo dah ada firefox 3 beta then mahu yang latest, kena downlaod lagi atau update jer ? :wassat:
    .-= eldy´s last blog ..Citarasa blogger Malaysia =-.

    1. Check for updates jer, boleh update direct kot tu :biggrin:
      .-= EiNS´s last blog ..Firefox 3.5 dilancarkan, kini lebih laju dan canggih =-.

  4. Private Browsing tu cam chrome incognito kan..?
    best2,..,.hehe

    1. Aah lam chrome ada incognito, ie8 pun ada gak function private browsing nih…

      1. owh IE8 pon ade rupenye,.,.,.
        hampir terlupa plak default nye setiap windows base pc nih ade IE,..,hehe,..,

  5. bes ar private browsing.

    leh tgk Tube8 tanpa kesan :devil:

    1. hampeh.. redtube pn ok gak.. wahahaha..

      aku dah upgrade 3.5.. sgt best..
      ada gak sesetengah org masih takut nk upgrade
      sbb takut addons ilang, takut plugin ilang..
      low class minded.. keh keh..
      .-= Anarm´s last blog ..Transformers 2: Revenge Of The Fallen (review) =-.

      1. cess…kaki porn…wakaka :whistle:

        addons dan plugin mana hilang…kalau takut tak compatible guna je nightly tester tools cam aku cakap kat atas tu

  6. saya memang guna firefox untuk surf internet….mmg paling laju compare yang lain….
    .-= kisahsensasi´s last blog ..KOMIK GAY makin dapat sambutan =-.

  7. macam biasa, kasi pecah la itu firefox. haha.

  8. urm…masih x faham ke-best-an private browsing..haha :tongue:

    neway, yang paling aku suka pasal 3.5 ni…ada tab + untuk buka new tab….hahaha..suka sangat ngan tu…senang je…. :biggrin:
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Tips Mengurus Kewangan =-.

  9. Macam mana nak layari internet percuma guna 3g /gprs phone atau modem broadband ?

    Harap dapat berikan tutorial yang lengkap ye…

    http://www.internetpercuma.net/welcome.php-

  10. ok..otw download..hehe :biggrin:
    .-= d|n´s last blog ..ADIos cristiano ronaldo.. =-.

  11. hmmm..gembira tgk jomphp dah kembali
    .-= pear´s last blog ..Berkhidmat untuk rakyat di Manik Urai =-.

  12. aku still guna yang 3.0, tq 4 da info bro

    nanti kena upgrade neh….

    blog nie banyak informasi berguna, that why hit 15-20k sehari

    hebat-hebat
    .-= matju2509´s last blog ..MYVi VS NEO =-.

  13. dah upgrade..firefox mmg plg best!
    .-= arrizz´s last blog ..Perlukah aku ada akaun Twitter? Ya, aku perlu! =-.

Tinggalkan komen anda