Posted on

Download youtube mp4 video (cara 1)

Ok, tutorial kali ini akan mengajar cara-cara untuk mendownload video youtube dalam format mp4 (h264 video, AAC LC audio). Ada beberapa cara yang saya ketahui, tetapi untuk bahagian pertama lebih baik saya jelaskan mengenai cara yang paling senang sekali.

Untuk pengetahuan anda kualiti video youtube dalam format mp4 adalah lebih baik daripada format video yang digunakan youtube sebelum ini, iaitu flv. Malah proses download video mp4 ini pula adalah jauh lebih laju (150++ KBps dengan streamyx 1Mbps) .

Langkah 1 – Copy alamat/url video youtube

Contoh : http://www.youtube.com/watch?v=ECugEe04OnQ

Langkah 2 – Masuk website file2hd

http://file2hd.com

Langkah 3 – Buat seperti dalam gambar.

– Paste url youtube
– Click “I have read….
– Filter : Pilih “Movies
– Akhir sekali tekan “Get Files
Link untuk download akan terpapar (pilih antara format flv atau mp4).
– Jika video didownload tanpa extension atau dalam format lain contohnya (.htm) rename kepada .mp4 setelah selesai download.

Saya syorkan anda menggunakan download manager seperti IDM atau Orbit Downloader untuk mempercepatkan proses download anda.

Selamat mencuba :). Jika anda mengalami masalah memainkan video mp4 youtube, sila rujuk post ini. Sebagai ekstra, saya sertakan beberapa “shots” frame yang dicapture dari video contoh ini. The Brilliant Green rocks !!! 😛


RELATED POSTS

BACA :  JomPHP web hosting – hosting percuma dengan sokongan ke atas Wordpress, Phpbb, FTP dll

10 thoughts on “Download youtube mp4 video (cara 1)

  1. xleh download pn…

  2. Video contoh tu dh kena remove kat utube…cuba guna link lain..

    Dalam file2hd tu, jangan click link download tp right click > download guna download manager etc..

    Dh jmpa teknik lg mantap, nanti aku buat artikel baru…

    thanks 4 comment…kami terima kritikan membina

  3. cara paling senang rasenye tambahkan code &fmt=18 tp kena guna firefox dan enable IDM
    contoh:

    1. Hehe…tau2..emm lama x update artikel nih..

      tp itu mmrlukan firefox + idm…lgpun idm auto-download video mp4 tu..

      mnkala service cam file2hd n keepvid ni provide download link to mp4 video so korang leh download..

      Skarang dh bnyk cara nk download video mp4 dr utube, x cam dlu… tgok ar kalo rajin ak featured satu2 cara tu… 😎

  4. xbleh download pun setakat keluar ayat’file not found’and’page not found’macam mane tu???? :-S

  5. Adeiii…ni tutorial lama dah…ingatkan cara download video utube ni dh rmai tahu so x perlu nak update?

  6. Tube Spider youtube video download , search videos in youtube , Integrates search & play , gives preview of videos on mouseover, and more.

  7. huhu..eins…file2hd.com skg x dpt gune le utk download hq music mp3 dr myspace..de alternative len x?

  8. him. saya tidak berhasil dengan cara yang anda maksud

  9. aku buat bole je

Tinggalkan komen anda