Posted on

Dari Database kepada ERD relationship (mySQL)

Sebelum memulakan sesuatu projek, biasanya programmer akan membuat ERD terlebih dahulu sebelum membuat database untuk projek tersebut.Bagi yg kurang mahir dalam membuat ERD, biasanya mereka akan skip langkah tersebut dan terus kepada membuat database.
Setelah sesuatu projek siap, mereka terpaksa menyiapkan kembali ERD untuk dimuatkan dalam laporan projek dan proses ini agak menyusahkan sekiranya database itu sgt kompleks.

Oleh itu saya ingin berkongsi dengan rakan² mengenai teknik database reverse engineering iatu dari database ke ERD relationship menggunakan software DBDesigner.

Download disini :

http://www.snapfiles.com/reviews/DBDesigner/dbdesigner.html

Langkah² :

1.Masuk software DBDesigner dan klik Database->Reverse Engineering

2.Klik pada Localhost dan klik database yang hendak digunakan.(dlm gmbar saya menggunakan database bowling2)

3.Klik New Database Connection dan menu dibawah akan terpapar.Ubah mengikut konfigurasi server anda atau klik OK.

4.Sekarang connection yg anda mahu sudah terpapar dalm senarai connection.Pilih dan klik connect.

5.Pilih option “Build Relations” dan “Build relations based on Primary Keys” dan klik execute.

6.Contoh relationship yg akan terhasil :


RELATED POSTS

BACA :  Asas HTML untuk orang baru – Bahagian 1

9 thoughts on “Dari Database kepada ERD relationship (mySQL)

  1. interestng… Dh try download xleh r boyie..

  2. hohoho
    tak sangka mysql boleh buat erd
    tapi kan best kalau boleh buat dalam phpmyadmin
    sampai sekarang aku masih tak jumpa lagi caranya

  3. Pergh… menarik giler..

    Aku, bab-bab documentation memang slow yang amat. Bleh mengurangkan kerja aku untuk documentation projek aku nih. Nanti aku try and tunjukkan hasilnya kalo berjaya..

    Thank you very much beb.

    1. sama2 🙂
      bagus la artikel ni banyak membantu 😎

  4. Salam..

    Sedikit info.
    Baru tadi aku gi check laman webnye, search kat google. DBDesigner versi 4.x ni tak support MySQL 5. Company yg buat software ni dah dibeli oleh MYSQLAB. So successor kepada software ni adalah MySQL Workbench. Aku dah try, memang SUPERB!!!
    :mrgreen: :mrgreen:
    Kepada yang nak guna, rajin-rajin la baca HELP filenya.

    Itu je. k

  5. Helo,
    I dah dunlud dbdesigner ni ..tp b4 dunlud ni mesti ada MySQL ker.. sbb xde pwd root.. so mcm mana yea nak guna software ni cyberfly.. pls do teach me ..i’m so desperate…

    1. tim, download dulu wampserver ataupun download xamp.cara nak guna mcm kat atas 🙂

  6. xde template available ke dlm dbdesigner ni ..

  7. setelah database d klick untuk koneksi ke localhost kenapa masih diminta username dan password, password yg saya masukan sesuai dengan password yang ke apache tapi selalu gagal

    tolong penjelasannya

Tinggalkan komen anda