Posted on

Chat melalui emel dan web!

Tahukah anda untuk chat bersama kawan² anda, anda juga boleh menggunakan emel atau web tanpa perlu menginstall perisian seperti Yahoo Messenger dll.

Kelebihan :

1.sesuai untuk ofis dan universiti dimana Yahoo Messenger dll telah diblok
2.boleh digunakan dimana² shaja yang mempunyai internet tanpa perlu menginstall perisian.

Berikut saya terangkan langkah-langkah untuk melakukannya.

a)Melalui emel (yahoo)

1.sign in emel anda.

2.klik pada Offline.

3.klik pada Avalaible.

4.Sekarang senarai kawan anda telah keluar pada menu di kiri dan klik 2 kali pada nama mereka untuk chat.

b)Melalui web

1.Masuk www.meebo.com

2.Pilih akaun yang anda ingin gunakan dan klik Sign On.Dalam contoh ini saya memilih akaun Yahoo.

3.Sekarang senarai kawan anda akan terpapar dan klik untuk chat 🙂

Selamat mencuba 😉

#Update

Selain meebo.com,anda boleh juga mencuba beberapa chat web-based yang lain seperti :

1.http://webmessenger.yahoo.com/

2.https://imo.im/

thanks kepada SHiDi untuk imo 🙂

Play by FoxSaver®

RELATED POSTS

BACA :  Menyusun tab di dalam Mozilla Firefox lebih mudah dengan fungsi tab view/panorama

13 thoughts on “Chat melalui emel dan web!

  1. Sekarang dah banyak company yang block meebo. Aku cadangkan http://imo.im

    Ni masih fresh, dan tak banyak proxy yang block.

  2. Kat kolej ak dlu pon block meebo…

    tp boleh bypass dengan wat dia cam secure connection…:D

    https://meebo.com

    Btw ntuk ym biasa gn http://webmessenger.yahoo.com

    Klau smua pun block then chat melalui yahoo mail la spatutnya bleh…gtalk user boleh chat guna gmail…

    trimas on ur comment bro shidi 😉

  3. GTalk pun ada yang tak lepas. Ada company yang block GTalk.

    GMail elok je boleh buka, tapi GTalk kantoi. Melainkan kalau dapat buat port forward, lepas kot 😀

  4. tadi aku pegi ofis..meebo pn dah kena block..
    so guna imo tu..thanks Shidi 😀

  5. dop sedap ar imo..
    hadop bende..
    smiley hadop..
    b0rim larh..

  6. Bro, guna la ebuddy.com 😉

    Interface lawa, ada smiley yahoo siap ada buzz lg…

  7. cmner nk wat meebo tuh jd secure connection…?

  8. biasa pkai http so tukar jd https

    https://meebo.com

    Skang even buat secure pun kn blok, so aku rekomen ko guna site2 yg lain cam ebuddy.com dll

  9. btol r buat secure pun xlps
    btw thnx….

    ebuddy kureng r….huhu

  10. :biggrin: HAI……….

  11. hai

  12. :alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: 😎 :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: 😆 :ninja: :pinch: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: 🙂 :tongue: :unsure: :w00t: :whistle: 😉 :wub:

Tinggalkan komen anda