Posted on

CDisplay : View kompress imej dalam rar/zip dengan mudah!

manga

Bagi yang meminati manga manga Jepun seperti Naruto,One Piece dll,tentu anda sudah  biasa mendownload chapter manga dalam bentuk .zip atau .rar.

Kebanyakkan rakan saya akan mengextract file zip/rar tersebut untuk melihat imej didalamnya.Ada juga yang double klik file rar tersebut dan memilih satu persatu imej untuk dilihat. Tetapi kedua-dua cara ini sangat leceh dan memakan masa.

Oleh itu saya ingin memperkenalkan sebuah software yang dapat melihat imej dalam file zip/rar dengan mudah 😉

Software tersebut ialah CDisplay

Website rasmi : http://www.geocities.com/davidayton/CDisplay

Download : http://cdisplay.techknight.com/setup.zip

Cara nak guna CDisplay

1.Klik kanan pada file rar/zip.

2.Klik Open With.Klik Sequential Image Display.

cdisplay

3.Gambar dalam file rar/zip akan terpapar.

4.Tekan kekunci Page Down untuk gambar seterusnya,Page Up untuk gambar sebelumnya,End untuk gambar terakhir dan Home untuk gambar pertama.

5.Untuk exit tekan X dan untuk minimize tekan M.

Selamat mencuba 😉

 


RELATED POSTS

BACA :  Cara Record Online TV & Record Video Game guna Mirillis Action!

8 thoughts on “CDisplay : View kompress imej dalam rar/zip dengan mudah!

  1. eh ye ke..yang bnde nie baru aku tahu…thank for this info.. layan jugak korg ek one piece…

  2. sama2 🙂
    anyway One Piece mmg best.Aku follow lebih 5 taun dah 😉

  3. Menarik tips ni. Tak perlu lah saya buka file zip/rar kalau nak tgk isi dalamnya. Yang tak menariknya kenapa masih guna WinRAR dengan Winzip. Kenapa tak gunakan 7-zip? 7-zip adalah berisian open source yang setanding dengan yang lain. Boleh rujuk sini untuk bacaan lanjut: http://sumberterbuka101.blogspot.com/search/label/Archiving

  4. Ak guna winrar sbb dh jd pengguna setia slama bertahun2..hehe

    winzip plak xkan guna smpai bila2 dah..

    7-zip mmg bagus tp sayangnya interface dia x brapa cun, ak lebih berminat kpd software yg cun2 😛

  5. Hehe.. kalu yang support open source bole ler cuba 7-zip. Bagi aku archiver yang paling lengkap wat masa ni ialah WinRAR meskipun 7-zip ada compression lagi baik 😛 .

  6. erk..open source ngan freeware sama ke?aku rasa lain…mcm IE pn free tapi bukan oepn source cam firefox 🙂

  7. thanx sal information 7-zip tu

  8. dlu aku pakai gak cdisplay ni bagus dan ringan, tp skang ni aku da pakai ‘ComicRack’ pasal banyak function seperti boleh susun(organize) komik2. Aku bleh rekemen kat korang sume hahah :biggrin:

Tinggalkan komen anda