Posted on

Kemaskini Windows XP anda [SP3 & DirectX March08]


Jika anda menggunakan Windows XP Service Pack 2, disini saya akan mencadangkan beberapa “updates” yang boleh anda lakukan untuk memastikan windows anda lebih mantap, stabil dan efektif.

1) Windows XP Service Pack 3 (XP SP3) (Wiki)

Segala hotfixes, updates, komponen-komponen terbaru dll dalam satu pakej installer. Bertujuan memastikan windows xp anda lebih selamat dari segi sekuriti, lebih laju dan stabil dari segi performance dan meningkatkan produktiviti anda.

Download disini : Microsoft, Softpedia

Nota: Jangan cuba install Service Pack ini melainkan anda tahu apa yang anda akan/sedang buat. Ambil risiko anda sendiri.

2) DirectX Redistributable 9.0c March 2008

“Updates” kepada directx9.0c versi terdahulu, bertujuan memantapkan “performance” mainbalik multimedia dan permainan video. Jika anda menggunakan grafik Intel, terutama sekali pengguna laptop\notebook, maka anda amat digalakkan download dan install updates ini.

Download disini : Softpedia

Jika ada kemusykilan, sila komen ya !!! Selamat mencuba !!!

Posted on

Filem aksi sebenar Dragon Ball

Saya adalah peminat setia Dragon Ball, long time favourite. Dari komik, anime, permainan video, permainan kad dll hampir semuanya telah saya “enjoy” atas dasar minat kepada siri Dragon Ball ini.

Tapi bila terdengar ada studio Hollywood nak buat filem aksi sebenar Dragon Ball ini, lantas saya berfikir ,”Eh, biar betul nak buat filem Dragon Ball, boleh jadi ke?”

Beberapa hari lepas, saya terjumpa poster-poster ini di internet. Saya lampirkan disini bagi anda tatapan anda semua. Kesahihan gambar ini akan disiasat selepas ini.



Komen peribadi saya, “Kalau gambar2 ni confirm betul, mintak2 la jangan jadi hampeh sudah, =p”

Posted on

Spyware Doctor Free Download (dengan antivirus)

Ok, sebelum ini saya telah berkongsi tentang cara -cara untuk download Kaspersky Internet Security 7 (dengan lesen sah selama 6 bulan). Kali ini pula, saya akan memberitahu anda cara-cara untuk mendapatkan perisian sekuriti Spyware Doctor secara percuma.

Spyware Doctor adalah antara perisian antispyware yang terbaik dan antara yang paling popular. Cuma disebabkan ianya adalah perisian berbayar /shareware maka pengguna lebih suka menggunakan perisian antispyware percuma seperti SuperAntiSpyware dan Spyware Terminator.

Jika anda berminat untuk menggunakan Spyware Doctor, anda boleh download versi percuma :

1) Spyware Doctor 5.5 Starter Edition (15.47MB)
2) Spyware Doctor with AntiVirus 5.5 Starter Edition (25.36MB)

Perhatian! Disebabkan ini adalah versi percuma Spyware Doctor, sesetengah fungsi dan komponen protection adalah sangat terhad; spt real-time protection dll. Spyware Doctor juga mungkin mempunyai konflik dengan Kaspersky (AV dan IS) proactive defense, jadi anda hendaklah set permission dengan betul. allow mana yg patut jer =p

Selamat mencuba ­čÖé Jika ada sebarang masalah atau pertanyaan sila komen ya !!! ­čśŤ

Link : VNUNET

Posted on

Download Kaspersky Internet Security 7 (lesen sah selama 6 bulan)

“Kaspersky best? Tapi xde license key ? Asyik2 kena blacklisted je….haaa nk yang free tak? Boleh2 tp sila baca dulu…pastu bgtau kawan2 ekk…”

Kini, anda boleh mendapatkan perisian antivirus terkemuka Kaspersky Internet Security 7 (kis7) bersama lesen percubaan yang sah selama 6 bulan. Ini adalah sebahagian dari promosi yang dijalankan oleh Kaspersky kepada pengguna Switzerland untuk keselamatan perbankan secara online.

Baca lebih lanjut mengenai kis7 disini. Perbezaan antara kis7 dan kav7 (kaspersky anti virus) boleh dilihat di laman ini.

Tekan gambar dibawah untuk link download beserta activation code.

Lesen percubaan ini hanya sah untuk 6 bulan. Selepas itu anda perlu membeli lesen baru untuk menyambung tempoh penggunaan kis7.

Sayangilah komputer anda dengan meng”install” KIS7 untuk perlindungan dari banyak anasir jahat seperti virus, spyware dll yang sering kali dengki terhadap kesejahteraan anda semua dan juga komputer anda.

Ada kemusykilan sila komen! ya ­čśŤ Selamat mencuba ­čÖé

Posted on

Antivirus portable dan Utiliti percuma buatan Malaysia

Apakah antivirus portable?
Antivirus portable merupakan sebuah perisian pencegah virus yg kecil dan kebanyakkanya boleh digunakan tanpa perlu menginstall dan boleh disimpan didalam pendrive.
Antivirus portable merupakan pelengkap kepada antivirus di dalam PC anda seperti Kaspersky, AVG, Avira dll.
Ini kerana antivirus portable dapat mengesan virus² yg mungkin tidak dapat dikesan oleh antivirus² tersohor tersebut khususnya virus² tempatan seperti JambanmuV2, virusMawarV4 dll.

Kelebihan antivirus portable :

1.Boleh digunakan tanpa perlu install
2.Boleh digunakan tanpa konflik bersama antivirus yg lain seperti Kaspersky, Avira, AVG dll..
3.Percuma!

Berikut saya senaraikan antivirus² portable dan juga perisian Utiliti & Sekuriti
yang dibuat oleh rakyat malaysia kita sendiri.

1.Portable Antivirus
download

2.Geekz Virus Remover
download

3.Scan Pendrive 3.3
download

Perisian ini merupakan penjagaan keseluruhan pendrive. Ia mesti dimiliki sekiranya anda mempunyai pendrive. Ia mampu membuang virus yang biasa menyerang pendrive dan juga mematikan beberapa jenis virus pada komputer.
Ia juga menambahkan ciri-ciri keselamatan pada pendrive agar anda boleh mengenalpasti tipu-daya virus yang suka menyamar. Juga menghilangkan kesan dari serangan virus seperti fail yang disembunyikan dan banyak lagi…

4.AncientLock 4.0
download

Nak Lock komputer?
Adik suke delete file sistem?
Abang suke nengok mende bukan-bukan?
Kakak suke chatting?
Mak suke itu?
Abah suke ini?

Marilah mencuba software buatan tempatan. Dan semestinya percuma. No Nag Screen. No Trial.
No Need To [biskut tawar].

Fungsi:
1) Mengunci sistem, explorer, network, software, application dan sebagainya
2) Juga boleh memantau sistem secara real-time monitoring (Untuk yang berdaftar sahaja)

Sumber asal : Putera.Com

Posted on

Menonton pelbagai format video tanpa codec

Rasanya anda tentu pernah kecewa apabila beria-ia mendownload / copy movie tetapi tidak dapat ditonton di PC anda.Ini disebabkan PC anda tidak mempunyai codec yg diperlukan untuk menonton video tersebut.
Bagi pengguna┬▓ baru komputer, kebanyakannya masih tidak mengetahui kepentingan video codec di dalam komputer.

Antara┬▓ simptom pc tanpa codec :

1.Video tidak dapat dimainkan di PC anda tetapi di PC kawan┬▓ yang lain boleh.
2.Hanya suara kedengaran tetapi tiada gambar.
3.Subtitle tidak keluar pada movie.

Bagi mengatasi masalah ini, saya mengsyorkan beberapa perisian pemain multimedia yg sgt bagus.Perisian ini berupaya memainkan pelbagai format video tanpa perlunya menginstall codec :

1.GomPlayer (antaramuka yg ringkas dan senang digunakan)
2.KMplayer (disyorkan kepada pengguna advance)
3.VLC Media Player
4.MPlayer (Windows Gui)

Posted on

Mengubah kualiti gambar digital dengan DCEnhancer

Kepada pengguna hp berkamera,anda semestinya mahukan kualiti gmbar yg ditangkap adalah baik.tetapi keupayaan kamera pada hp yg terhad menyebabkan gambar menjadi kabur dan gelap.
Oleh itu saya mahu berkongsi dengan rakan┬▓ semua satu software yg dapat meningkatkan kualiti gmbar digital dengan hanya skali klik sahaja!

Cth:

Software : DCEnhance
download disini : http://www.mediachance.com/digicam/enhancer.htm

Posted on

Cari Driver dengan senang menggunakan Driver Magician

Mencari driver tidak pernah semudah ini dengan Driver Magician!
Rakan┬▓ tak perlu sakit kepala lagi mecari driver pc yg missing, corrupt dll.

Sesuai untuk :

1.PC yg hilang cd driver.
2.Kedai komputer.

Kelebihan :

1.Automatik detect hardware dalam PC anda.(graphic,sound,lan dll)
2.Skali klik je untuk mencari driver.
3.Automatik sediakan link download driver untuk hardware dlm pc anda.
4.boleh backup driver yg sedia ada sebelum format sesebuah pc.

Screenshot :

Download disini :

Driver Magician

Posted on

Capture Skrin Website yg panjang

Ramai yg tertanya┬▓ macamana cara untuk print screen website yg perlu scroll.
Fungsi print screen di Windows hanya membenarkan skrin yg dilihat saja untuk dicapture.

Contoh print skrin website yg panjang (kredit to LinkinStreet) :
http://fcat.khimhoe.net/pic/lowyat.net.jpg

Berikut merupakan senarai software yg dapat print screen website yg perlu scrolling :

1.Webshot 1.58
http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Graphic/Graphic-Capture/WebShot.shtml

2.Abduction!(Firefox Addon)
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3408

3.Snagit (shareware)

4.Fireshot (Firefox Addon)
http://screenshot-program.com/fireshot/

dan selebihnya…
http://forum.lowyat.net/topic/677999

Posted on

Restore Folder Option, Task Manager dgn Emergency Virus Fix!

Komputer anda diserang virus dan folder option hilang, task manager disable?
Rakan┬▓ boleh mencuba mini apps Emergency Virus Fix untuk enable balik fungsi┬▓ tersebut.
Emergency Virus Fix merupakan sebuah apps yg dibuat oleh matthew.upm (putera.com forumers).

download kat sini :

http://cyberflyx.googlepages.com/Emergency_Virus_Fix_beta12.bat