Posted on

SevenVG, tema windows 7 untuk XP

windows 7 xpWindows 7 mempunyai antaramuka yang tenang dan cantik. Lagi cantik dari windows xp dan vista (pendapat saya). Jika anda masih lagi setia menggunakan windows xp, anda boleh download dan cuba tema SevenVG ini, dimana ianya akan mengubah antaramuka asal windows xp kepada antaramuka seakan2 windows seven.

Continue reading SevenVG, tema windows 7 untuk XP

Posted on

Tema Windows 7 untuk windows xp dan vista

β™ͺ EiNS is listening to: Yuna – Cinta Sempurna.mp3 β™«

windows 7 pdc theme for xp

Setelah membaca reviu2 yang kebanyakannya positif tentang windows 7, tidak sabar rasanya hendak menunggu pelancaran OS baru M$ yang kemungkinan akan dilancarkan pada hujung tahun depan. Anda boleh baca tentang windows 7 di post sebelum ini. LINK

Jika anda berminat dengan antaramuka dan desktop baru dalam windows 7, anda boleh mencuba tema2 berikut yang dapat menjadikan windows xp dan windows vista anda kelihatan seakan-akan windows 7.

Continue reading Tema Windows 7 untuk windows xp dan vista

Posted on

Koleksi tema Vista terbaik pilihan JomPHP

Sebenarnya dah lama saya post benda nih kat forum lowyat..tapi rasanya rugi kalau tak share dengan pembaca-pembaca blog JomPHP πŸ™‚

Kepada yang tercari-cari Vista themes untuk didownload atau dah bosan dengan Vista Aero interface,koleksi ni merupakan alternatif terbaik yang pernah saya gunakan πŸ™‚

Visual Style nih hanya untuk Windows Vista saje..so sape2 yang tak pakai vista tu boleh tengok gambar je la πŸ˜›

Segala visual style dlm post nih dikreditkan kepada author visual style tersebut πŸ™‚

Cara untuk gunakan visual style nih boleh didapati di bawah sekali.

Continue reading Koleksi tema Vista terbaik pilihan JomPHP

Posted on

Desktop Sidebar: Eyecandy Untuk Windows XP anda


Screenshot Windows Xp saya menggunakan aplikasi Desktop Sidebar.

Dengan Desktop Sidebar, anda dapat memaparkan pelbagai gadget interaktif di desktop windows xp anda seperti jam, pemberitahu cuaca, slideshow, penggunaan memory dan cpu dan lain-lain lagi.

Desktop Sidebar adalah aplikasi yang ringan dan tidak menganggu kelancaran sistem tidak seperti kebanyakan aplikasi seumpamanya.

Cara-cara menggunakannya pula agak mudah:

Hanya perlu download dan install Desktop Sidebar disini. Kemudian run aplikasi Desktop Sidebar dan hanya perlu tukar sedikit settings seperti always on desktop.

Pelbagai skin telah tersedia ada atau anda boleh download lebih banyak skin di web desktopsidebar.com.

Selesai. Senang saja bukan? Siapa kata desktop windows xp tidak boleh jadi cantik dari windows vista? huhu…yang penting kena kreatif sikit πŸ˜‰

Posted on

Vista Screensaver Dalam Windows XP

Bagi mereka yang pernah menggunakan Windows Vista, tentu anda tahu bahawa screensaver tersedia dalam Vista jauh lebih menarik berbanding dengan Windows XP.

Kali ini pula saya akan memberitahu cara menggunakan screensaver Vista dalam Windows XP anda dan cara-caranya adalah sangat mudah dan ringkas.

1. Download Vista screensaver ported to XP.
2. Extract fail yang didownload. (ada 4 jenis screesaver; Aurora, Bubbles, Mystify dan Ribbons)
3. Cut atau copy file .scr (contoh bubbles.scr) kedalam folder C:/Windows/System32
4. Right click desktop > properties > screen saver > list – 4 screensaver vista sudah diinstall dan boleh digunakan.

Semoga berjaya πŸ˜‰

Saya lebih suka menggunakan screen saver “Bubbles”.
Terima kasih kepada pensyarah saya kerana menginspirasikan saya untuk menulis artikel ini. πŸ™‚

Posted on

RocketDock : Jadikan shortcut dekstop anda kemas dan canggih!


Mahukan cara yang lebih baik, kemas serta menarik untuk menyusun atau menangani shortcut2 di desktop anda? Pernahkah pembaca melihat shortcut dock seperti dalam gambar di atas pada dekstop kawan-kawan? Teringin untuk mencubanya? Sila ikuti artikel ini πŸ˜‰

Perisian ini dikenali dengan nama RocketDock. Merupakan perisian short cut dock yang paling ringan, senang digunakan dan yang penting ianya percuma!

Bagi yang pernah menggunakan ObjectDock, perisian ini merupakan alternatif yang bagus kerana ObjectDock merupakan perisian berbayar πŸ™‚

Video preview :

Antara features yang dinyatakan dalam site rasmi RocketDock :

  • Minimize windows to the dock
  • Real-time window previews in Vista
  • Running application indicators
  • Simple drag-n-drop interface
  • Multi-monitor support
  • Supports alpha-blended PNG and ICO icons
  • Icons zoom and transition smoothly
  • Auto-hide and Popup on mouse over
  • Jika anda berminat untuk mencuba perisian ini,silalah download dari laman web rasmi RocketDock iaitu :

    http://rocketdock.com/

    Dapatkan juga addon RocketDock disini :

    http://rocketdock.com/addons/

    Selamat menghias dekstop anda πŸ˜‰

    Komen penulis : Perisian shortcut dock paling bagus pernah digunakan! Sangat digalakkan bagi mengemaskan shortcut disamping mencantikkan desktop anda πŸ™‚

    Posted on

    Emoticatβ„’ untuk Yahoo Messenger XD


    Pengguna yahoo messenger (ym) boleh mendapatkan IMVironment bertemakan kucing yang baru direlease oleh Yahoo ini.

    Dapatkan disini : Emoticatβ„’
    Preview : Emoticatβ„’

    Pengguna yahoo messenger yang funky boleh mendapatkan IMVironments lain di sini: http://messenger.yahoo.com/imvironments/

    Extra:

    1. Download YM versi terkini : 9.0.0.1389 Beta, 8.1.0.421, 1.2.0.1029 Vista Beta.
    2. Emotikon2 tersembunyi dalam Yahoo Messenger.
    3. Pasang status ym di blog/friendster/myspace.

    Cat 2

    Neko = kawaii ne… πŸ˜€

    Posted on

    Custom Youtube Video Player ( Untuk friendster dll)

    Sekiranya anda mempunyai account youtube, anda boleh membuat custom video player dari playlist youtube anda. Kelebihan custom video player:

    1. Menarik, sesuai untuk pengguna yang “funky” dan sukakan benda-benda yang “cool”.
    2. Tajuk, warna tema, bentuk dapat ditukar mengikut kegemaran.
    3. Boleh memuatkan banyak video dalam satu player, tidak perlu lagi copy satu-satu embed kod dan paste dalam profile anda, (menyemak jer banyak2 – satu sudah =p).
    4. Boleh digunakan (embed) dimana-mana, friendster, blogspot, myspace dll.

    Pertama sekali, masuk http://www.youtube.com/custom_player, dimana anda boleh memilih “settings” untuk membuat custom video player anda sendiri.

    Jika segalanya sudah selesai, anda boleh tekan generate code dan save. Anda boleh pastekan code tersebut contohnya dalam profile friendster anda. Ini adalah shots dari friendster saya.

    Selamat mencuba…:)

    Posted on

    Jadikan tema Windows XP anda lebih menarik (Bhgn 1)

    Ini adalah tema asal atau “default” bagi windows xp. Tidakkah anda berasa bosan dengan tema tersebut? Mahu menukar tema tetapi tidak tahu bagaimana caranya?

    Ini adalah tema windows xp saya setelah melalui banyak proses pengubahsuaian. Prinsip saya ialah ringkas, bersih dan menarik. πŸ˜›

    Apa yang boleh saya kata proses mengubahsuai tema adalah sangat senang, tetapi ianya memerlukan kreativiti anda untuk menjadikannya menarik. Koleksi desktop saya boleh dilihat disini.

    Untuk bahagian pertama ini, saya akan syorkan beberapa tema windows xp yang menarik dan amat senang digunakan. Tema ini adalah tema rasmi dari Microsoft. Hanya perlu download dan install kemudian boleh terus digunakan. Tidak perlu “patch” atau restart komputer.

    1. Royale – Download disini : Softpedia

    2. Zune – Download disini : Microsoft, Softpedia

    Sekian saja untuk kali ini bersambung untuk bahagian kedua dan seterusnya. Perkara-perkara yang lebih “advanced” akan didedahkan kemudian.

    Hidup, kena ada seni barulah best, betul tak? πŸ˜›