Posted on

Enable/disable Admin Bar WordPress 3.1

admin bar wordpress 3.1

Bila upgrade WordPress 3.1 tiba2 ada Admin Bar dekat main page dan dashboard. Paling tak best tak tahu gambar sapa tiba2 muncul sebagai thumbnail profile EiNS. Sebab tak suka saya terus disable benda nie sebab menyemak.

Dulu blogspot pun ada fungsi bar macam ini yang menyemak, terus saya buang. Berikut cara nak buang admin bar dalam wordpress 3.1.

Continue reading Enable/disable Admin Bar WordPress 3.1

Posted on

Cara menggunakan Google Font di WordPress dan Blogspot

google font directory

Bosan dengan font default pada blog anda? Jom tukar kepada font-font yang lebih menarik dengan menggunakan Google Font. Tutorial ini membolehkan anda menukar font default dalam blog anda, seperti font pada paragraph, header 1,2,3…sidebar font dll.

Continue reading Cara menggunakan Google Font di WordPress dan Blogspot

Posted on

Blogger Mobile Template – jadikan blog blogspot mesra telefon pintar

 tesss

Blogger in Draft baru melancarkan fungsi Blogger Mobile Template, iaitu satu fungsi yang menjadikan blog blogspot anda “mobile-friendly” atau mesra pengguna telefon bimbit/pintar. Dengan itu, blog anda dapat load dengan laju, ringan, dan mudah dari segi navigasi pada masa yang sama masih mengekalkan kandungan blog seperti text, gambar, dll.

Zaman sekarang ramai orang melayari internet menggunakan iPhone, Android/WP7/Symbian^3, Blackberry jadi boleh dikatakan mobile template pada blog anda adalah satu keperluan. Ikuti langkah-langkah berikut untuk mengaktifkan blogger mobile template.

Continue reading Blogger Mobile Template – jadikan blog blogspot mesra telefon pintar

Posted on

Imagespacemedia – jana pendapatan pasif dengan iklan pada gambar di blog anda

imagespacemedia[6]

Saya sedang mencuba satu syarikat pengiklanan baru iaitu ImageSpaceMedia (ISM). Imagespacemedia ialah syarikat yang meletakkan iklan pada setiap gambar-gambar yang ada pada blog atau website anda, sebagai contoh anda boleh hover gambar di atas dan tengok ada iklan text link akan muncul.

Jika anda mempunyai blog yang mempunyai beribu-ribu atau (berjuta-juta) gambar, anda harus mencuba Imagespacemedia ini. Sebabnya, imagespacemedia boleh menjadi salah satu sumber pengiklanan pasif kepada anda, dan untuk menggunakannya sangat mudah dan cepat. Paling menarik, bayaran yang anda akan terima adalah dalam nilai USD (Dolar Amerika) dan bukannya MYR (Ringgit Malaysia).

Imagespacemedia boleh digunakan pada wordpress, blogger (blogspot), tumblr, forum atau mana2 jenis web platform yang membenarkan anda memasukkan kod javascript.

Continue reading Imagespacemedia – jana pendapatan pasif dengan iklan pada gambar di blog anda

Posted on

Einsthemes – download free premium WordPress theme

einsthemes free wordpress themes download

Akhirnya saya berjaya juga update blog Einsthemes yang sudah tiga bulan tidak diupdate. Pernah capai satu tahap alexa rank yang agak tinggi, namun akibat malas update trafik turun mendadak dan baru sekarang saya ada masa nak update dan buat entri baru.

Einsthemes adalah blog yang dikhususkan untuk sebagai koleksi tema wordpress percuma yang terbaik, tercantik dan terbagus pernah muncul di internet. Berbanding website lain, Einsthemes hanya memaparkan tema wordpress berkualiti tinggi sahaja. Pengguna baru WordPress yang sedang mencari tema2 baru bolehlah singgah di einsthemes ye.

Continue reading Einsthemes – download free premium WordPress theme

Posted on

Cara set gambar lebar penuh di blog WordPress anda

Jika anda membaca blog baru kami Majalah9, anda tentu perasan setiap gambar yang kami gunakan mempunyai kelebaran penuh, cukup-cukup dengan ruang artikel. Kami tidak meresize setiap gambar tersebut supaya sama dengan lebar artikel, sebaliknya kami hanya menggunakan code html yang sangat ringkas. Dengan code ini kami tidak akan risau bila bertukar theme baru kerana lebar gambar tersebut juga akan turut berubah.

underwater-art

Gambar diatas menunjukkan contoh gambar lebar penuh. Ikuti tutorial ringkas ini.

Continue reading Cara set gambar lebar penuh di blog WordPress anda

Posted on

Cara install WordPress dalam subfolder

Kelebihan install WordPress dalam subfolder ialah root anda (public_html) menjadi kemas dan tersusun. Masalahnya untuk mengakses blog baru anda, anda perlu menggunakan url dengan nama folder seperti http://aku.com/blog. Jadi macamana nak akses blog seperti biasa melalui url http://aku.com? Ikuti tutorial ini.

Continue reading Cara install WordPress dalam subfolder

Posted on

Cara menggunakan facebook social plugin di blog

Sekarang ini ramai yang menggunakan facebook social plugin di blog. Contohnya, anda dapat lihat ada butang “like | Be the first of your friends to like this” di bahagian bawah setiap entri serta “facebook like box” di bahagian sidebar.

Facebook social plugin memudahkan pengunjung blog anda untuk mempromosi blog anda di wall facebook mereka, sekaligus berpeluang menambah referrer dari facebook. Selain itu, pengunjung blog juga boleh menjadi peminat kepada fan page blog anda dengan mudah, hanya perlu tekan like pada “facebook like box”.

Jika anda ingin menambah facebook social plugins di blog anda, ikuti langkah2 berikut;

Continue reading Cara menggunakan facebook social plugin di blog

Posted on

WordPress 3.0 bakal memperkenalkan tema baru “Twenty Ten”

twenty ten wordpress theme

Baru-baru ini saya ada mencuba wordpress versi terbaru iaitu wordpress 3.0 beta 1. Didalam versi 3.0, fungsi wordpress dan wordpress MU (multi-user) telah digabungkan menjadi satu pakej. Maksudnya, dalam satu installation wordpress, anda boleh buat banyak lagi blog wordpress untuk pengguna lain.

Selain itu, wordpress 3. juga bakal memperkenalkan tema baru dikenali sebagai “Twenty Ten” seperti mana yang anda dapat lihat pada screenshot di atas.

Continue reading WordPress 3.0 bakal memperkenalkan tema baru “Twenty Ten”

Posted on

Tips menggunakan feedburner

feedburner

Ramai orang menggunakan feedburner untuk menguruskan rss feed blog mereka, namun sebilangan besar pengguna hanya menggunakan fungsi asas sahaja. Tutorial ini akan mengajar cara menggunakan fungsi2 lain dalam feedburner untuk memanfaatkan sepenuhnya rss feed bagi blog anda.

Continue reading Tips menggunakan feedburner