Posted on

Cara untuk set Yahoo Messenger open links menggunakan Firefox dan bukannya Internet Explorer

ym

Saya selalu menggunakan Yahoo Messenger untuk chat dan Firefox untuk melayari internet.Tetapi ada kalanya saya terpaksa juga membuka Internet Explorer iatu apabila saya klik pada links dalam Yahoo Messenger.Walaupun Firefox telah diset sebagai default browser, Yahoo Messenger masih membuka links menggunakan Internet Explorer.Jika pembaca juga menghadapi masalah seperti diatas, ikuti tutorial ringkas ini untuk mengatasi masalah tersebut.

Langkah-langkah:

1.Klik pada Start Menu

2.Klik pada Default Programs

ym2

3.Klik pada Set program access and computer defaults

ym3

4.Klik pada Custom

ym4

5.Pada Choose a default web browser, pilih Mozilla Firefox

ym5

6.Klik OK.

Sekarang apabila anda klik pada links dalam Yahoo Messenger, Firefox akan membuka links tersebut.

Selamat mencuba 😉


RELATED POSTS

BACA :  Sertai komuniti JomPHP di Facebook

18 thoughts on “Cara untuk set Yahoo Messenger open links menggunakan Firefox dan bukannya Internet Explorer

  1. patutlah.

    kadang2 aku terpaksa uninstall IE untuk link kat ym buka kat FF. erm, rasanya email kat taskbar pun leh guna gk fungsi ni.

    Marzuki´s last blog post..3 Hadiah Hari Lahir Idaman Aku

    1. maksudnya bila klik pada emel dia otomatik bukak outlook express tu ke?boleh kot 😆 😆

  2. terima kasih krn berkongsi tips.. akhirnya IE tak terbukak lg bile klik link di YM.. :wub:

    anarm´s last blog post..Saat Saya Amat Amat Terdesak

  3. K tak de masalah ni pun..

    sebab tak guna YM (K guna pidgin)

    dan memang tak de IE (sebab guna linux)

    😀

    TMUkmkd´s last blog post..[Berita] Windows XP & 7

  4. aku menggunakan windows xp dan ym versi 8… cara aku mudah sahaja… buka ym dan pergi ke tab messenger dan kemudian klik preferences… di bahagian general, untick “open web links in a new browser window” dan apply… dan ia tak terbuka lagi melalui IE… :biggrin:

    Kill-Vearn´s last blog post..My Birthday Wishlist

    1. hohoho untuk ym 8 dan xp mmg boleh guna cara tu.anyway bila ko nak tukar YM9 nya?jauh lagi best dari Ym8 :happy: :happy:

      1. aku guna digsby…hahah…lg besttt

      2. huhu.. ym8 sebenarnya amat bermakna bg aku yang mmg kaki chat dari dulu.. mcm2 application yang leh masyuk dengan ym8 antaranya, software untuk mengusai microphone dalam room chat… byk lagi ada.. tapi biarlah aku sorg aje taw.. ym9 aku tak suka bukan sbb tak cantik, tapi sbb byk memori digunakan berbanding biasa dan ianya tak sesimple ym8… lagipon setahu aku ym9 tak boleh di ‘hook’ oleh sebarang software kot.. hehehe… erm tumpang tanya, ym9 takde ke option “open web links in a new browser window” dalam preferences dia? :dizzy:

        Kill-Vearn´s last blog post..My Birthday Wishlist

  5. macam taktik ada
    tp aku jrg yg amat guna YM

    so..info ni skdr info je lah bg aku ..hoho

    hydir´s last blog post..Gangguan Seksual: Anda dah buat?

  6. bagus gak tips ni..
    bkan ape, IE mmg lambat untuk load dan byk pakai ram..
    aku dh cuba IE versi 8,tp sama je cam seblom ni.. :pinch:

    wan´s last blog post..Kisah Pendek Suami Isteri …

    1. Microsoft sepatutnya retire kan je IE ni :happy: :happy:

  7. Terima kasih di atas info yg dikongsi.. :biggrin:

  8. hehe.tutorial ni musti save ~

    Faiz´s last blog post..3 bulan Bagaikan 3 Tahun Lamanya

  9. Salam,tutorial yang bagus dan sempurna.Baru malam ni aku tahu huhu.. :w00t:

  10. mekasih dengan ilmu yg baik ini..

  11. ooo macam tu je ke?terima kasih sangat…tak explore pun default program tu…hehehe

  12. x dpt ke utk ym11????

Tinggalkan komen anda