Posted on

Cara senang upload plugin,theme dan file untuk wordpress

up5

Jika anda baru menggunakan wordpress,kebiasaannya kita akan menggunakan cpanel/direct admin/ftp untuk upload plugin atau theme.Proses ini agak rumit dan memakan masa.Dengan pelancaran WordPress 2.7,kelemahan ini telah dapat diatasi dengan fungsi Install A Theme dan Add New Plugin.

Jika anda masih menggunakan WordPress versi sebelumya, jangan risau kerana terdapat satu plugin yang dapat mengatasi masalah ini.Malah saya juga lebih suka menggunakan plugin ini berbanding fungsi terbina dalam WordPress 2.7

WP Easy Uploader Plugin

1.Download plugin WP Easy Uploader dan akitfkan.

2.Untuk menggunakannya, klik pada Upload Files pada menu Tools.

up1

 

3.Pilih theme/plugin/file yang anda ingin upload dan pilih destination.

up2

 

4.Jika themes/plugin/file anda berada dalam format zip,pastikan kotak Extract Archived Files ditanda.

up3

 

5.Klik Upload.

WP Easy Uploader VS WordPress 2.7 uploader

1.WP Easy Uploader adalah lebih centralized,semua files boleh diupload pada satu tempat.

2.WP Easy Uploader boleh specify secara manual destination upload

up4

3.Support banyak format compress selain .zip dan berkupayaan untuk extract file tersebut.

 

Selamat mencuba.Untuk lebih banyak tutorial WordPress,pembaca boleh request tutorial di bahagian komen.


RELATED POSTS

BACA :  Tutorial Gunakan Android 2.3 Gingerbread di Komputer Windows Anda

26 thoughts on “Cara senang upload plugin,theme dan file untuk wordpress

  1. Untuk guna plugin ini pastikan tukar permission folder theme, plugins dan uploads dari 775 kepada 777…

    memang senang, xyah guna ftp lagi…

    1. Emm, org baru nak berkenalan ngan wordpress ni.. nak tukar permissions tu kt ne?? then nnti kalu nak edit2 theme tu lak kt ne???

      Sebelum ni x tau cara nak install2 theme ni, tgk cara ni mcm senang lak..

  2. wordpress 2.8 nanti bakal bawak fungsi install theme sama cam install plugin dalam wp 2.7. Hoho

    1. still kna masuk username, password ftp time nk install…tetap melecehkan dan slow 🙁

  3. Erm ok gak lah kalau wp 2.8 ada fungsi ni..tp tak sume theme dan plugin compatible dengan cara ni.Aku ada test gaklah ada part2 yang masih sengal dan perlukan ftp gak.

    apapun thanks for sharing memang patut dicuba sebagai alternatif. :biggrin:

    1. Sejak guna plugin ni dari wp 2.6, hingga lah sekarang aku dah lupakan terus http://ftp…bye2 filezilla…

  4. bagusnya. selama ni aku selalu guna cpanel dgn ftp. nanti nak install la plugin ni. thanks for sharing :w00t:

  5. wah.. bagus.. aku selalu guna FireFTP ja. ada plugin ni mudah la sikit. cuma kena tukar permission je masa mula2 kan. trimas! 😆

  6. ooo .. plugin ini mcm pon ada ya
    nak cari jap 🙂

  7. wah….mekasih :heart: :heart:

  8. walla.. menarik.. tak sia2 aku selongkar entri2 dalam blog kamu nih.. haha.. nice sharing.. thanks.. nk install cepat2.. heheh

  9. Emm, lepas download tu wp easy uploader, nak install nya mcm ne lak? install kat ne?? help please..

    1. Upload guna ftp, masuk dalam wp-content/plugins…

      ala cam install plugin wordpress yang biasa la…

      1. Oo..
        mcm tu..
        emm, lum penah guna ftp lg pun..
        lepas install wp esy uploader tu, so lepas tu x perlu guna ftp lg la kalu untuk install, mcm tu ke?

  10. ha3… seriously … x paham cmne nak upload kan plugin tue… dah donload filezila but blur gler cmne nak gune….
    adeh… pening nie pening… :pinch:

    1. hehe..
      tu la..
      aku pun still blur ni..
      maklum la.. x biasa guna wordpress..
      sebelum ni guna blogspot jer..

      1. Senang je, extract file (plugin, theme) yang ko download…guna ftp program cam filezilla, copy paste folder yg diextract tu ke dalam folder wp-content/plugins atau wp-content/themes…

        atau tak faham lg tengok video tutorial…

        http://video.google.com/videosearch?q=how+to+upload+plugins+on+wordpress

        1. Ckp jer mcm tu susah nak faham..
          tp thanks utk video tu..
          mudah skit nak faham..

        2. eh host, username, password ngan port tue nk ejas cne?

  11. beb tau xpe…. blospot alahai mudah gler…
    wordpress… complicated gler…
    blog aku mmg amatur gler… hak3
    seday3

  12. salam bro,kawan dah install dah wp easy uploader nie,tp die ada kuarUnable to create directory /home/azmitech/public_html/wp-content/uploads/2009/08. Is its parent directory writable by the server?”

  13. kt tools aku xde upload file pun?

    1. same [email protected] nak kene beli domain dul baru ada butang upload?

  14. T.Q.bro…tutorial anda sangat berguna,sya dpt banyak kemajuan mempelajari cara-cara setting di WP,memang susah sikit tapi cuba saja……

  15. ni problem paling besar aku guna self hosted wordpress, ade je plugin update. nak upload, dah tulis semua maklumat ftp, then keluar blank page. putus asa aku buat. lain kali kalau ade masa aku try plugin ni.. 🙂
    .-= Tim´s last blog ..Online Converter =-.

    1. Plugin ni senang kalo nak upload tanpa http://ftp…kadang2 bila upload tak jadi tu sebab masalah hosting lah…dia punya timeout tu rendah sangat tu bila upload or update plugin selalu failed…

Tinggalkan komen anda