Posted on

Cara senang upload gambar ke Facebook menggunakan Google Picasa

picasa

Google Picasa merupakan perisian Photo Manager yang sangat bagus.Selain menguruskan gambar didalam komputer anda, Google Picasa juga berkebolehan untuk upload gambar terus kepada blog atau akaun Picasa Web Albums anda.

Kini dengan bantuan plugin (walaupun sudah agak lama :P), anda juga dapat upload gambar terus ke Facebook melalui Google Picasa.

Keperluan:

  1. Google Picasa
  2. Plugin Picasa Uploader

Cara-cara:

1.Download plugin Picasa Uploader dan install

2.Launch Google Picasa

3.Pilih gambar yang dikehendaki dan klik pada ikon Facebook

picasa2 

4.Login pada Facebook anda

picasa3

5.Create new album atau pilih Album yang hendak digunakan dan klik upload.

picasa4

Selamat mencuba 😉


RELATED POSTS

BACA :  Cara guna Firefox Australis dan Firefox Metro untuk Windows 8 Touch

12 thoughts on “Cara senang upload gambar ke Facebook menggunakan Google Picasa

  1. Ntuk flickr n friendster pun ada…tp ntuk fs aku try tak jadi2…damn

  2. Wah, menarik ini. Kalau lah aku selalu bergambar. Ha-ha/

  3. … Picasa walau bagus tapi gua lebih gemar upload dengan facebook .. sbab kan mahu upload, alang-alang pergi facebook dan main sekali lah .. haha !!
    .-= eldy´s last blog ..Jejaktrend bakal dihancurkan << tak jadi (>.^) !! =-.

  4. baru je teringat ada picasa kt pc ni..
    .-= luth textile´s last blog ..Oh, Selamat Hari Bapa! =-.

  5. Facebook??? no komen
    aku dah merajuk dengan diorang
    ngeh…ngeh
    malam tadi akaun FB aku baru kena suspen
    abes kroni yang dok aku kumpul ilang cmtu aja
    sebb salah bubuh email
    careless betul

    1. Kenapa kena suspen? ko langgar TOS dia ke? x silap aku ko ada buat ads kat facebook gak kan?

  6. biasala….Fb kadang2 skang nie dok curious
    bnding yang dulu
    haha……dapay kupon valid
    kebaskan aja
    bro….lama blog ko demam
    skang nie baru ok
    .-= KampungBoy´s last blog ..Blog Informasi KampungBoy Pencen Jadi Blog DoFollow !! =-.

  7. hoho .. tq bebanyak ..
    nak try jugak 🙂
    .-= hydir´s last blog ..Ribery rejects new contract with Bayern Munich =-.

  8. walaupon ada picasa tapi selalu guna addon firefox untuk upload gambar ke facebook… biasa la pengguna tegar musang berapi… har3…
    .-= afendie´s last blog ..Wali Band – Sahabat Aku Cinta =-.

  9. sentiasa ada web-web baru, sama appsn intrnet percuma

Tinggalkan komen anda