Posted on

Cara pulihkan hidden folder disebabkan oleh virus

virus-cause-hidden-folders

Virus, worm, trojan dan segala jenis malware, memang sangat menyusahkan dan memeningkan kepala nak remove. Terbaru, laptop penulis (windows xp) terkena virus.win32.vb.dg yang asalnya dari pendrive rakan. Niat asalnya nak test virus itu sahaja, tak sangka infected pula, habis semua drive c dan d kena.

Scan dengan KAV2009, tiada apa2 detection virus? Scan kali kedua baru guna Threatfire, terus dapat detect virus dan dapat quarantine.

Virus ini menyebabkan folder2 dalam hard disk @ pendrive anda menjadi hidden. Virus ini juga menduplicate folder2 yang hidden tu sebagai file.scr bersaiz 40kb dan mempunyai icon seakan icon folder default bagi windows xp. Selepas virus ini dibuang pun, folder2 tersebut tetap menjadi hidden dan tidak dapat ditukar kepada asal.

Jika anda menghadapi masalah sedemikian, jangan bimbang…saya ada cara 😉

Untuk memulihkan folder yang telah dihidden disebabkan virus…first sekali buka command prompt; tekan start menu > run > taip cmd.

Untuk memulihkan folder2 dalam drive C: dalam cmd, taip attrib c:\*.* /d /s -h -r -s

Untuk memulihkan folder2 dalam drive D; dalam cmd, taip attrib d:\*.* /d /s -h -r -s

Untuk mengetahui apakah command2 diatas, dalam cmd, taip help attrib

Anda boleh manipulasi command tersebut untuk drive2 lain selain c dan d. Prosesnya juga mungkin mengambil masa yang lama, bergantung kepada bilangan folder dan kemampuan komputer anda.

Oh ya, download dan run unhide hidden folder ini jika tidak mahu menggunakan langkah cmd diatas. Selamat mencuba.

Edit: Saya baru saja terjumpa software ini, Hidden file tool yang dapat recover hidden folder dan menukar balik kepada folder asal. Cepat dan senang digunakan, anda boleh skip cara manual diatas.

BACA :  USB Safely Remove – eject pendrive dan usb device dengan senang

hiddenfiletool

Open path, drive atau folder. Tekan attributes hidden kemudian search. Software ini akan detect folder2 atau file2 yang hidden, kemudian tekan change attribute untuk pulihkan kepada normal.

Download Hidden File Tool


RELATED POSTS

101 thoughts on “Cara pulihkan hidden folder disebabkan oleh virus

  1. aku guna autorun eater je..hehe..

    1. Takleh bro…ini bukan nak enablekan blik folder option yg hilang…

      ini virus hidden folder smpai xleh nak ubah blik jadi asal…kna guna cara cmd je ntuk tukar attrib blik..

  2. macam menarik, kalau betulkan daripada registry?
    maksudnya..

    betulkan daripada explorer rasanya.. tak ingat mana dah

  3. kalo guna registry, ntuk pulihkan setting folder option, setting view, setting explorer boleh je…tukar value 0 jadi 1 gitu je..

    tapi nak tukar attribute folder yg dirosakkan oleh virus…guna explorer…memang xkan jadi..

    jadi xleh tekan untuk uncheck “hidden” tu…

  4. komputer saya terkena virus juga, tapi dah buang dah. tetapi sekian lama saya sedari drive saya tidak boleh nak defragmenter.adakah ia kesan hidden oleh virus itu?

  5. Boleh bgtau guna software defragmenter apa? apa symptom2 kena virus tu?

  6. saya guna smart defrag dan simpton dia ialah kalau nak buke fail tidak boleh buka.

  7. fail apa yang tak boleh dibuka? pakai antivirus apa?

    tak boleh defrag…mungkin ada error pada drive tersebut…kalau ada install tune up, boleh cuba check guna tune up disk doctor..

    selain itu, format @ low level format mgkin membantu atasi masalah ni..

  8. cuba terangkan sikit [email protected] level format saya baru nak belajar.

  9. memang banyak aku jumpa masalah seperti ini….

  10. mcm mn nk tau cmd tu berkesan??
    lps taip ape yg ptut dlm cmd tu trus exit cmd tu ke??
    waaa..

    1. Dlm cmd dia xckp apa2 rasanya…tapi bila perform command tu pastikan biar lama2 sket…

      nak tahu dh process tu dah siap ke tak cuba cek dalam drive c/d tu folder dah ok ke blom…kalau dh unhidden tu maka jadi la..

      cmd boleh exit dgn tekan pangkah gitu je atau taip je exit…

  11. salam..info yg berguna..bagus…
    nak tanya… aritu aku ada kene satu virus ni…
    avira tak detect pon… lagipon aku da matikan autoplay… puncanya kwn aku masukkan pendrive dia ke laptop aku.. tak penah jumpa virus mcm tu… lastly aku guna portable antivirus clearkan autorun…
    bukak folder option, takleh unhide hidden object.. aku force dia bukak hidden file guna showhiddenfiles.vbs then da boleh… usha² kat drive C, D & F ada file autorun.inf dgn satu file ape tah, susah nak eja dia… tak ingat lak aku… pastu aku manual delete dua² file tu n setel.. smua kembali normal… aku restrat pc dia jadi balik.. ades..hahahaa…
    dah tak taw nak watpe… aku cari kat google jumpa satu software (berbayar) dia detect smua problem aku… rupa² bukan setakat dua benda kat drive C,D & F, tapi ada 2 lagi yg melekat dlm system32… mmg angin aku patotla benda ni berulang bila restart pc… lalu aku force sekali lagi hidden file dan delete ke-empat² file tersebut.. baru setel…
    susah kan cara aku..hahaha.. ada penyelesaian yg senang ke utk virus gini? 🙁

  12. Guna hijackthis, check running proccess…analyze…

    tgok ada tak apa2 process yang suspicious…tgok dia pnya location gak…biasa file2 malicious akan msuk dalam system32…

    dah detect file2 suspicious tu..masuk safe mode n remove file2 tu…masuk regedit search ntuk key file2 tu…kalo jumpa delete trus..

    nak repair balik function windows yang rosak kena virus; boleh tengok https://jomphp.com/category/software/sekuriti

    1. salam bro..fail aq msk kat dlm system32..cmne aq nk tgk blk nie??sume care aq da wat..tp still xblh bkk jgk la..

  13. nk tanye, apa beza kita nk format laptop acer ngn dell??
    part mane ek yg berbeza tu??
    cmne nk dptkan driver2 utk format laptop acer??

  14. cara format tu sama je…tapi driver je yg berbeza2…
    boleh dapatkan driver laptop acer dengan google…

    contoh: acer 4920 windows xp driver download, acer 4920 vista driver download etc etc

    Leh bgtau model spesifik x…ad masa biar sy tolong cari 🙂

  15. tq byk2..sy pakai acer aspire 3620..
    baru je belajar utk format, tp xleh try wat kat laptop sndiri lg sbb driver2 tu xde..
    lg satu, ape ek driver2 yg diperlukan tu??
    🙂

    1. driver2 tu slalunya ialah:

      -chipset
      -video
      -audio
      -network
      -modem

      then ada la sket2 yg lain bergantung pada laptop…
      kalo nak tgk driver ape yg still tak cukup dlm pc pas format, buat mcm ni…

      buka my computer…
      klik kanan…properties..
      pilih tab hardware…
      pilih butang device manager..

      dlm tu kalo ada kuning2 tu, maknanya driver tak install/tak lengkap agi… (H)

      1. aah, tu tau…so, maknanya, driver2 tu sume perlu diinstall lepas dh setel pasang windows la ye…

        then, apa beza kalo pakai windows yg ori ngn x ori…
        pastu cmne nk tau dia ori ke x…

        1. nak tau dia ori ke tak bley guna wga check…

          beza ori n x ori? sama ja…cuma windows x ori xleh update..nanti kena blacklist…

  16. kalau pasal hidden folder tu aku guna nod32 antivirus… atau pun guna system restore yg win xp punya… kembali kpd tarikh sebelum kena virus tersebut.. korang agak-agak la tarikh tu… slmt mencuba.

  17. Nod32 bleh recover balik ke?

    System restore x berapa effective…virus tetap ada dalam komputer…lgpun setting yang kita sndiri tetap pon kena revert balik…leceh sungguh gitu..

    edit: aku da tambah tool baru kat post di atas 😉

  18. aku punye file C,D,F & pendrive x bleh [email protected] tu sume xbleh bkak,
    File nme asal tp kt bwh name file tu die tulis screen saver,.
    dlm file tu aku save word documen tp kt file tu die ckp screen saver,
    kusot kpale aku,..

    klu kt pendrive plak,
    capacity aku 4GB,…
    dlm pendrive trus kosong slpas aku scan dgn AVG anti virus,…
    aku msuk properties,
    used space 933MB,..
    tp kt dlm pendrive tu x de ap2 file,…
    sesiape bleh tlg aku trus call or msgz aku,..
    aku mmg mintak tlg byk2,…
    nie no aku
    0177419445
    0137951804
    ok cau (H)

    1. Ko kena virus ni bro…lebey kurang cam masalah asal aku la ni…cuba bca prabis artikel tu…

      Dah remove virus cuba plak software hidden file tool yg aku bg link download tu…

      btw jgn publish no phone sng2 kat tenet aaa… :-O

  19. File2 tu jadi .scr dan takleh bukak kan? File asal ada…dah kena hidden…baca balik artikel atas tu aku bg tool cara nak recover balik file n folder tu…

    ada pape ym aku: einz_trigger

    1. komputer sy screen xada walaupun dah on..
      last nite sy on tp xlama pas 2 kluar screen mcm siaran tergendala..masalahnya apa ya? :angel: :angel:

  20. help me…!!!
    nape aku xblh nk format laptop aku(acer,aspire4520)?cd die ley detect,tp bile aku tekan enter tok setup die kuar ni “setup did not find hard disk drives installed in your computer. make sure anyhard disk drives are powered on and properly connected to your computer, and that any disk-related hardware configuration is correct. thi may involve running a manufacturer-supplied diagnostic or setup program. setup cannot continue. to quit setup, press F3.

    1. install windows xp ke?kl keluar msg camtu, maknanya dia nak driver sata utk hard disk.kl vista mmg boleh install terus.

      solution:
      cari driver sata utk acer 4520.Google “how to install windows xp in acer 4520”

      satu lagi solution ialah cari cd windows xp yang dah built in sata driver.boleh didownload kat rapidshare,megaupload etc (I)

  21. bile die da kuar bende tu, aku tekan F3 tok quit, pastu die kuar ni lak “a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. if this is the first time you’ve seen this stop error screen, restart your computer. remove any newly installed hard drives controllers. check your hard drive to make sure it is properly configured and terminated. run CHKDSK /F to check far hard drive corruption, and then restart your computer. technical information: ***STOP: 0x0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)”
    tlg bantu saya…..ngh buntu ni…

  22. windows xp can’t find hard disk tu sebab tak dapat detect sata hard disk…

    Bro, cuba cek bios laptop acer 4520 ko, ada tak option nak change sata to ide emulation mode…

    klau sata dh change jadi ide emulation then baru boleh install windows xp…

    solution lainnya ialah cri windows xp yg dah integrate driver sata kat kedai atau download rapidshare…atau integrate sndiri sata driver dalam cd xp guna Nlite…

  23. Urm gambar profile ko Haru Glory dalam anime Rave ker?

    1. Aah…tu gambar haru glory/rave…kenape plak? first time baru orang tnya sal avatar aku nie… :silly:

      EiNS´s last blog post..Ceriakan chat dengan SweetIM

  24. i like it like it like it… aku dah donlod tools yang last tuh… best3… thanx…

    Kill-Vearn´s last blog post..Solution For Super Hidden Microsoft Word

  25. salam semua,
    klu latop kena virus trojan…adakah kn format or cari software yg leh clean vrus trojan?

  26. Satu tips yg bagus…aku sdg alaminya skrg.nak cari solution dia maleh.so guna cara manuallah jwbnya..nasib baik terbaca entry kat jomphp nie… 😆

  27. macam mna mau fix klau explorer kena serang virus? detec guna kaspersky ni?
    :devil: :devil: :devil: :devil:

  28. bagaimana nak fix kalau explore kena serang virus?
    detec guna kaspersky.
    :devil: :devil: :devil: :devil:

    1. fix apa? boleh bgtau specific sket…atau upload screenshots?

  29. “a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. if this is the first time you’ve seen this stop error screen, restart your computer. remove any newly installed hard drives controllers. check your hard drive to make sure it is properly configured and terminated. run CHKDSK /F to check far hard drive corruption, and then restart your computer. technical information: ***STOP: 0×0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0×00000000, 0×00000000)”
    tlg bantu saya…..ngh buntu ni…

    1. Apa jadi pada windows? auto restart? xleh masuk windows?

      Be specific please 🙁

    2. ko punya prob dah setle lum..
      aku pun prob cam ko gak…
      nape ye???

      1. Adeh, crita la sket problems macam mana tu bro…spesifik sket…kalau x camne nak tolong

  30. bro minta bantuan…kwn punya drive d kena virus autorun.inf dan kwn dan buang guna autorun remover tetapi folder yang tinggal tak boleh buang..so kwn pakai software disk heal untuk fix kan drive d tetapi masih gagal…ada tak solution lain untuk buang folder itu…teria kasih…

    1. Tolong zip folder yang takleh delete tu, pastu upload kat internet…mai aku nak siasat virus apakah itu…

      ko download hijackthis…scan pc dan upload log kat aku…

      http://download.cnet.com/Trend-Micro-HijackThis/3000-8022_4-10227353.html

  31. bro nanti checking mail kwn dah upload my problem…

  32. bro nanti checking mail kwn dah upload my problem…thank a lot bro…

    1. ok, eh tau ke address email aku? anyway boleh guna email nih, [email protected]

  33. nak tnye… kalau back button kat explorer tu ilang?
    cne eh?

    1. Windows apa tu?
      Lagi satu Button back hilang tu sbb virus apa yek?
      .-= cyberfly´s last blog ..Cara format windows XP menggunakan pendrive =-.

  34. EiNS, aku scan pakai treatfire dpt detect satu threat “Hidden File”..di nyer location “C:\sccfg.sys.. aku da delete tp bila scan blk dia detect lg threat tu.. apa mslhnya n mcmne nk settle..tq..

    1. tak silap aku itu file windows bukannya file berbahaya pun? memang dia hidden file

  35. 1 perkara lg..aku baru je download hijackthis n scan kat laptop..bila dah kua scan results tu mcne kita nk pastikan yg mn problem dan yg mn tidak..n mcne nk buat..tunjuk ajarku EiNS..

  36. Tumpang tanye…kalo PC x boleh nk view Firewall cmne ek? Nk edit lagilah x boleh. Ada pape cara x untuk betulkn? :dizzy:

    1. Cuba ko guna third party software cam tune up utilities

    2. pc tu guna windows apa yek?
      lagi satu takleh view firewall tu sbb virus ke?atau admin yg disable?

  37. TQ so much for da info n Hidden File Tool 1.0 hv solved my problems..very useful software. :biggrin:

  38. aku nak tanya balik.. kalau kita dah buka hidden file tu.. mcmana kita nak hidden kan kembali.. sebab aku buat terus tak boleh nak hidden balik folder yg aku buka.. kalau aku biarkan ianya terbuka hidden rasa menyemak pulak folder2 yg ada tu.. kiranya aku nak kembali kepada yg asal lah.. paham tak ayat aku.. hahaha… plesee melayu tolong melayu.. :blush:

    1. alaa…ko guna je hidden file tool kat atas tu…kalau dia boleh unhide maknanya nak hide balik pun boleh…

  39. dan satu lagi.. saper2 yg ada driver laptop eMachines D525.. tolong bagi aku.. send aje kat ym kalau korang ada.. ni ym aku.. [email protected]
    plesee download kat web asik error jer.. :cwy:

    1. Ini link emachines D525 drivers

      http://support.emachines.com/em/driver/nb/d525.html

      Audio dan web cam tak dpt. Drivers dia tak sesuai kot. Tengah dok cari yang sesuai. Sapa2 ada pls bg. Mungkin ada sebab lain. minta komen dan pandangan. TQ.

      :blink:
      .-= haba´s last blog ..Bagaimana Yahudi Menjadi Bijak? =-.

  40. salam,
    hardisk aku penuh. drpd 40 gb cuma tinggal 600mb je tapi aku xde install ape2 yang berat pun. bile aku cek, ade banyak hidden files yang tak tau dari mane datangnye. dh scan gune ntivirus n tune up pun xde kesan. tolong…komp aku dah lembab abis ni..

  41. macam mana nak settle kalo board arsik hang… :unsure:

  42. macamane nak format laptop eh?
    sy try cari driver..ade cam banyak je..xtau yang mane nak kene download..
    laptop acer aspire 5550 windows xp
    mntk tlg leh?

  43. my laptop susah nak on..kna double on off br br on..
    lagi satu xble restart..
    kali terakhir sy on, ok ja..tgh check berita online tiba2 screen mcm skrin tv/siaran tgenala…
    sampai skrg klau on,skrin kosong..
    rasanya masalah apa?
    tolong saya…

    any info,send kat email [email protected]

    1. Laptop model apa? Spesific boleh?

      Mungkin masalah hardware? Boleh cuba upgrade bios…ataupun pergi hantar kat kedai komputer untuk check
      .-= EiNS´s last blog ..Pandulah dengan cermat di musim perayaan ini =-.

      1. dh htr,diorg ckp mslh hardware..
        compaq 3600preserio..

  44. bos aku mau tau mcmna mau buka file hidden,

  45. bru2 ni pc aku kna infect virus,sd scn gna avira n buang smua threat pn mc lg tdk blh buka.boleh bg tau cara2 yg btul? :biggrin:

    1. Windows rosak tu, cuba repair registry guna ccleaner or registry booster…

      atau repair windows guna cd installation dia…xpun install windows baru terus

  46. bos aku bru blajar cara2 format pc,masalhnya aku tda brani format skg sb takut nt smua folder tpdm habis.blh bg tau kat mana nak letak folder penting supaya bla format tda hlg smua.tq

    1. Pindah folder2 n fail2 penting kedalam partition yang tidak ada windows…so bila format windows nanti tak jejas la barang2 lam partition lain
      .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

  47. bos blh syorkan antivirus yg bgs utk laptop n blh bg website av utk download yg free version punya atau trial pun blh la.1 lg nak tau threatfire dgn spywaredoctor mana av jga ka?mana 1 yg bgs?

  48. bos blh tak install 2 avrs skaligus dlm laptop?

    1. Aku pakai threatfire dan microsoft security essential di os windows 7 ultimate…dua2 free n berguna
      .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

  49. bro..aku dah guna cara cmd dan terbukti visiblekan semua hidden files. aku gne atas c: drive, dan lepas tu semua files hidden termasuk system file; yg sepatutnya files ini hidden menjadi visible. so, mcm maner nk reverse balik attribute yg dibuat.

    thanx a bunch..

    1. Nak reverse balik? Tak sure la..maybe ko boleh try repair windows

      tekan run > taip cmd > dalam cmd taip “sfc /scannow” tanpa ” mark

  50. salam,saya guna avira antivirus personal.pendrive saya kena virus.bila didetect oleh antivirus ni,habis semua fail word saya kene delete.yg peliknya bila pegi folder ada dinyatakan size,tapi bila open folder semua fail word saya tak ada.minta tolong selesaikan kes saya ni.semua fail tu sgt penting termasuk tesis saya.TQ

    1. awk try la gne ‘hidden file tool’ tu..ataupn klu ssh nk download..awk taip attrib -s -h kat dlm notepad,save as kat dlm pendrive awk dgn format .bat (xueryn.bat),open pendrive,cari file yg sudah disave tu smule then ,copy ke dlm folder yg kosong(kdg2 xle bkak) tu,pastu klik kat folder tu kosong tu..

  51. Terima Kasih Atas BImbingannya

  52. saya telah mencuba ttp still fail dengan menggunakan unhidden tool tersebut is there any other way?

  53. nape sy pnye icon didalam komputer bertukar secara sendiri.

  54. Korang boleh donload dan guna Dr.Web Cure It mmg berkesan… :biggrin:

  55. salam perkenalan…
    bagus ni….detail…kl ade mase…akan dicoba…:)

  56. prob sy mcm ni..ade 1 folder penting dlm lappy sy kt D..tp folder 2 xde..bile crik2 x jmpe..then bile sye check space ,folder yg hilang 2 dh mkn byk space dlm D..kire nye,sye blh gune cara mcm di ats ni ke utk dptkn blik folder yg hlg 2???

  57. dua dua cara tu ak dh try bro..xleh pon..cmno niiiii???waaaaa

  58. salam bro..mslh aq nie lbh krg cm mslh ko jgk..mmbr aq gne pendrive aq..then folder aq trs jd shortcut.dr 1.99GB jd 2KB..tp cek kat properties still 1.99GB lg..ble aq click kat folder shortcut 2 kuar error window cannot find..dier kate name failed aq 2 slh..cmne ea nk bkk folder 2 smule??thanx ya.. :cwy:

  59. tq…… sbb dah soft aq punya problem…

  60. saya pon da dpt balik file2 yg hidden tu..thanks pada yg berkenaan..tp xdpt sume la file tu..tp xpe…dpt gak ckt..alhamdulillah..

  61. saya masukkan pendrive kat pc kat cyber café pastu pendrive saya terkena virus..saya xsedar ada virus pastu saya masukkan kat laptop..masalahnya disebabkan virus tu computer saya kena virus..bila pendrive kawan2 saya yang masuk kat laptop saya smua kena virus..virus tu hidden saya punya data dalam pendrive n then jd autorun,thumb, n folder2 yang pelik… saya runsing la..disebabkan virus tu laptop saya pon naik folder yg sama kat setiap fail laptop…bila scan guna Kaspersky, avira n avast dy cakap xda virus yg detect.. adakah laptop kena format or ada cara lain?? please saya rungsing 🙁

  62. saya dh guna software hidden file tool. tapi software ni just btolkn file saje.cmne plak nk btolkn folder skali???

  63. utk virus hidden ni ak gune Smadav jer…..sng

    1. thanks, nanti aku test smadav

  64. salam, sy nk bertanya kenapa fail saya yang bernama ” rit9.xxx ” tak dapat buka. pohon pertolongan. tq

  65. hidden file tool tu mmg berkesan la bro..tq

  66. Thanks awk tlh menyelamatkan file dlm pen drive Sy. Sy guna cmd

  67. Macam mana kalo pakai cmd pon ta boleh buka file.. Kena virus hidden kt pendrive..

Tinggalkan komen anda