Posted on

Cara mudah mencuba WordPress di pc anda

bitnami

WordPress merupakan perisian blogging open source yang sangat hebat.Dari penggunaan yang mudah sehinggalah ribuan plugin bagi menambahkan fungsi,Wordpress merupakan satu perisian yang wajib dicuba oleh semua blogger.

Bagi yang tidak mempunyai hosting tetapi masih ingin mencuba WordPress, mereka selalunya menggunakan khidmat Free Web Hosting.Tetapi free web hosting mempunyai banyak kelemahan, terutamanya sangat perlahan yang mestinya menggangu.

Oleh itu,apa kata kita cuba alternatif lain, iaitu install WordPress terus ke pc anda.

Nota:

 

  1. Dengan menggunakan Bitnami WordPress Stack, anda langsung tidak perlu tahu mengenai cara untuk setup webserver, cara untuk menggunakan phpmyAdmin untuk create database,dan cara install WordPress.
  2. Proses install adalah menyamai install menggunakan Installtron atau Fantastico.Senang bukan?

A)Proses Install:


 

1.Download Bitnami WordPress Stack

wp2

2.Double klik untuk install

3.Next

b1

4.Next

b2

5.Next

b3

6.Sekarang anda akan diminta mengisi Login wordpress anda.Dalam contoh dibawah, saya menggunakan test sebagai username untuk login ke WordPress.

 b4

7.Masukkan nama untuk blog anda dan klik Next.

b5

8.Next

b6

9.Proses install WordPress sedang berjalan.

10.Tekan finish untuk mencuba WordPress yang anda telah install.

b7

B)Cara menggunakan Bitnami WordPress Stack:


 

1.Masukkan http://localhost di browser anda dan tekan enter.Anda akan dibawah ke halaman utama Bitnami WordPress Stack.

2.Klik Access BitNami WordPress Stack untuk menggunakan WordPress.

b8

3.Tadaa!Kini anda telah mempunyai WordPress di pc anda.

b9

4.Untuk login ke WordPress, type di browser anda : http://localhost/wordpress/wp-admin

5.Masukkan usernama dan password pada langkah 6 tadi untuk login.

b10

6.Tahniah!Inilah Admin control panel untuk WordPress anda.

b11

C)Direktori WordPress


 

Sekiranya anda ingin menambah plugin atau themes ke dalam WordPress, anda boleh mengexplore folder WordPress di lokasi ini:

BACA :  Promosi Domain .MY murah daripada Exabytes

C:\Program Files\BitNami WordPress Stack\apps\wordpress\htdocs

b12

Jika anda sudah biasa menggunakan WordPress, apa kata anda cuba lain-lain perisian Open Source yang boleh didapati di sini:

http://bitnami.org/stacks/


RELATED POSTS

31 thoughts on “Cara mudah mencuba WordPress di pc anda

  1. hoho .. bitnami ya..
    nanti aku try kat desktop aku …
    saja nak cuba 🙂
    .-= hydir´s last blog ..Ribery to joins Real Madrid in 2010? =-.

  2. hohoho…..mcm install server dlm pc plak….good tips…urm, senang lg dr install wamp server…haha…boring2 boleh cuba ni…haha
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Lamaran romantik untukku… =-.

  3. wa macam ni lagi bagus cool la perisian ni. terima kasih
    .-= Maizul´s last blog ..belajarforex5minit.com Penipu =-.

  4. wah…info yg menarik la bro. leh blaja wat server sendiri kt PC ni. hehe. TQ
    .-= finalcross´s last blog ..Land of the rising Sun, Japan. =-.

  5. Ooo .. nanti gua cuba .. erm, pa beza blogger.com dgn wordpress uh ? byk org kata wordpress lebih bagus tpi gua tengok cam complicated sgt .. Kalao gua beli domain dari blogger > ok keh ?
    .-= eldy´s last blog ..Papan jerit white n black teddy =-.

    1. WordPress kalau 1st time guna memang nampak complicated skit,tetapi lepas tahu selok-belok,memang best guna..hehe..cuba jangan tak cube.. :biggrin:
      .-= enkha´s last blog ..Bagaimana Strategi Harga Jualan eBay Anda? =-.

      1. yup sgt setuju dgn pendapat anda..
        .-= Roslan Nazri´s last blog ..Hangout With Anak-Anak Sedara @ Tesco Extra =-.

  6. gila ah. thx for the info.
    .-= darkk´s last blog ..Mitos Urban Siri 1 =-.

  7. Nice info :happy:
    Better dari guna wampserver, ini sekaligus install je…bitnami memang cool
    .-= EiNS´s last blog ..Kempen I Love Malaysia – Menangi Iphone 3GS dan WD Hard Disk =-.

  8. alaa.. aku dah pkai wamp server kt lappy..
    malas plak nk pkai yg lain..
    lagipon server kt lappy ni aku guna time nk edit theme je.. btw, mekasih sbb kongsi bende best nih.. mungkin lenkali bleh try yg ni plak.. aku dah donlod.. hehe..
    .-= Anarm´s last blog ..Kempen I Love Malaysia sempena merdeka =-.

  9. wah nampak mudah! terima kasih utk info tersesbut. boleh cuba lepas ni.
    .-= megat´s last blog ..Celcom Broadband, Masalah Redirect ke VLBDC! =-.

  10. ohoho. menariknya! :w00t:
    .-= alone´s last blog ..“Could I Have One?” =-.

  11. sekejap ye.nanti saya pasang.
    .-= safar´s last blog ..Pecah rekod dunia anjing telinga panjang =-.

  12. perghh mcm tu pon leh kew? hebat la korg adek bradek… smua otak geliga IT… jeles toi aku…

  13. dah lama cari benda nie, tp x jumpe

    penah dengar member cite

    thanx 4 da info bro

    kwe bulih dah install nga ativated win 7
    .-= matju2509´s last blog ..Laptop & Windows 7 =-.

  14. First time dengar nie
    tapi tula…kalau pkai yang percuma
    satunya memang perlahan
    kalau diorang bungkus, dengan blog-blog kita sekali belayar
    .-= KampungBoy´s last blog ..Tutorial Cara Buat Blog [Siri 1] =-.

  15. Menarik bunyinya 🙂
    .-= annamir´s last blog ..HDR#05 – Ketenangan Abadi? (REPOST) =-.

  16. Wah mudah sungguu..h.
    Kalau pakai BitNami ni nanti kan, boleh ker terus upload WordPress tu ke server betul, such as guna ftp ker.
    .-= ???????????´s last undefined ..If you register your site for free at =-.

    1. Boleh je,copy folder wordpress tu dan jgk database.lepastu upload dan setting kat control panel hosting.

      1. Oic.. Senangnya.. :w00t:
        Mekasih, info berguna..

  17. ini kita buat secara offline la ya. cam best jerk. nak cubalah….hurm

  18. bitnami ni online ke offline? orang lain boleh tengok blog kita.? lagi satu kalau pc off, blog pon off?
    .-= hafifi´s last blog ..Post #5 =-.

  19. baru terbace entri ni.
    terima kasih bebanyak eh… hehehe~
    .-= Kreuger´s last blog ..Hari ni, hari malas aku kot… =-.

  20. ooh. aku pun tak tahu pasal software ni. menarik jugak. 🙂
    .-= xun´s last blog ..Upgrading From Leopard 10.5.8 To Snow Leopard Using Pendrive or Hard Disk =-.

  21. nape kuar camni ek,takleh nak baca ler

    1.Download Bitnami WordPress Stack

    \\”wp2\\”

    2.Double klik untuk install

    3.Next

    \\”b1\\”

    4.Next

    \\”b2\\”

    5.Next

    \\”b3\\”

    1. Emm aku pun pelik jugak…
      nanti nak check apa problem dia…patutnya gambar kuar tu
      .-= EiNS´s last blog ..Selamat bercuti dan balik kampung! =-.

  22. biase gune easyphp jer..
    nnt bile dah ade hosting sendiri senang nak handle cPanel..
    hehehehe..thx for the information..

  23. Dapat kill process BTStackserver.exe tak? Agak menyampah guna Bitnami. prefer wamp dan xampp.
    .-= RozaniGhani´s last blog ..Cara Buat 2 Kolum Palsu Dalam 1 Sidebar =-.

  24. […] posts:Cara mudah mencuba WordPress di pc anda WordPress merupakan perisian blogging open source yang sangat hebat.Dari penggunaan…Cara senang […]

  25. time install tu memang kena tunggu lame ar?

    ke aku sorang je yang kena tunggu lame gile nak mampos

  26. Menarik ni bro..sekurang2nya boleh dijadikan tempat untuk test theme dan lain-lain sebelum buat pada wordpress sebenar..pakai localhost memang sesuai untuk pengguna internet yg berkelajuan rendah untuk proses test…betul tak bro?

Tinggalkan komen anda