Posted on

Cara mudah mencuba tema untuk blog wordpress

wordpress logo

Saya selalu mencuba berbagai themes baru setelah agak jemu dengan themes blue weed yang digunakan oleh blog ini.Wordpress mempunyai fungsi untuk preview themes tersebut sebelum anda menggunakannya, tetapi cara ini agak tidak praktikal kerana loading time yang agak lama, selain tidak dapat merasai sepenuhnya penggunaan themes tersebut.Jadi saya terpaksa enable kan themes tersebut.Kelemahan besar ialah pengunjung blog akan melihat themes tersebut yang semestinya langsung tidak dicustomize dan mungkin juga cacat.

Akhirnya saya terjumpa satu plugin yang dapat mengatasi kelemahan ini.

Theme Test Drive plugin for wordpress

Cara penggunaan :

1.Upload dan activate plugin.

2.Akses menu theme test drive pada bahagian Appearance

themetestdrive

 

3.Pilih themes yang ingin dicuba dan enable Theme Drive.Pastikan Access Level mempunyai value 10 supaya hanya admin sahaja yang dapat melihat perubahan.

ttd

4.Refresh blog anda dan sekarang blog anda akan menggunakan themes yang baru.Tetapi pengunjung masih lagi melihat blog anda memakai theme yang lama.Hanya admin sahaja yang dapat melihat perubaha.

5.Disable sekiranya tidak mahu lagi mencuba theme tersebut.

 

Selamat mencuba ya!


RELATED POSTS

BACA :  Memasang Post Views di blog wordpress anda

32 thoughts on “Cara mudah mencuba tema untuk blog wordpress

  1. huhu… sangat membantu… thanks! :devil:

  2. dah pernah guna pun… πŸ˜†
    best woo.. :ninja: testingΒ²..
    :whistle: lalalala..~

  3. hohoho mmg best πŸ˜† πŸ˜†

  4. boboiz baru first time masuk sini..memang tips kat sini byk membantu boboiz yang masih baru nie..

  5. haa.. cmni la baru best..
    thanks 4 sharing this cool stuff πŸ˜‰

  6. Aku ada guna gak theme test drive. Menarik gak boleh tukar macam-macam theme sebelum nak publish pada visitor. Nice info :biggrin:

  7. hoho. trimas! :biggrin:

  8. Nice2.. πŸ™‚ Boleh kucuba ni..

  9. hohoho mmg best la bro post tentang ni… pasni leh la cuba theme tanpa takot diusha oleh org… :biggrin:

  10. aku nak tanya camna nak masukkan smiley tu kat comment form cam ko punya kat bawah ni..

    niway, nice info..aku pun salu bertukar theme.

    1. itu gna smiley themer toolbar πŸ™‚

  11. aku tak berapa serasi ngan wordpress, hha. tapi kadang2 wpress memang cun kalu pndai guna

    marzukiΒ΄s last blog post..10 Layout Menarik Untuk Blogspot Juga WordPress #01

  12. Saya tidak melihat – Editor dibahagian Appearance atau memang tidakada untuk wordpress.com percuma?
    .-= galut´s last blog ..Quality traffic from CPAHut. =-.

    1. Kalau guna wordpress.com memang xde support untuk install theme atau plugin sndiri…harap maklum

    2. sy ade mslah yg sme jgk..
      .-= fuzinthemiddle´s last blog ..Pergi 4 tinggal 12 =-.

  13. salam eins…
    nak tanya kenapa widget takleh pasang kat theme baru… try guna html text arbritary pun takleh ni… camana ehhh…
    .-= shafri´s last blog ..Bagaimana gempa bumi berlaku. =-.

    1. Salam…
      theme mana yg xleh pasang widget? link please…
      mungkin theme lama kot yg tak optimized ntuk wordpress versi terkini
      .-= EiNS´s last blog ..My Top 5 Treat List =-.

  14. ohh macam tu rupanya..

    kalau guna yg theme WP sediakan tu memang takde support plug in ke… contoh nak pasang shoutmix, counter dll.. tak de cara ke…
    nko kan terrerr…
    .-= shafri´s last blog ..Bagaimana gempa bumi berlaku. =-.

    1. Cuba ko test ngan theme lain ada support widget tak? pakai wordpress version brape? latest kini 2.8.5

  15. masih guna version lama.. takpa nanti jap lagi aku try download… pastu bila ada problem aku tanya nko lagi..

  16. salam eins
    camana nak delete old wp file..
    .-= shafri´s last blog ..Bagaimana gempa bumi berlaku. =-.

    1. Maksudnya? Nak upgrade wordpress versi baru ke? Takyah delete dia akan overwrite kalau upgrade

  17. baru pertama kali dengar plug in ini…. cobain dulu ah πŸ™‚ thanks πŸ˜†
    .-= fansbook´s last blog ..Download drivers mainbord is a form of producer services to consumers =-.

  18. cmne nak buat wordpress saya ada editor? :blink:

    1. @fuzinthemiddle:editor apa nih? theme editor ke post editor?

      1. entah lah..tp dekat appearance wordpress sye..xde editor.

        ade tnye khai de kate kene set permission ape tah..

        tp xtau nk tekan ape.. :blink:
        .-= fuzinthemiddle´s last blog ..Pergi 4 tinggal 12 =-.

    2. Awak guna wordpress.com mmg xboleh sbb dia free…ada limitation..

      1. kire kena bayar ar?

        mcm jom php ni?
        .-= fuzinthemiddle´s last blog ..Pergi 4 tinggal 12 =-.

        1. Aah…jomphp pkai wordpress yg install kat hosting berbayar…kalau pakai wordpress.com xde fungsi edit…

          nak serius blogging jgn pkai wordpress.com please :happy:
          .-= EiNS´s last blog ..wp-comments-notifier : manage blog comments from desktop =-.

  19. Em..tak tahu pun ada plugin ni bro..boleh dicuba ni..thanx bro..

  20. Ada rupenye plugin mcm ni. kena try lepas ni. thanks JomPHP 😎

Tinggalkan komen anda