Posted on

Cara menjimatkan penggunaan bateri pada iPhone bila menggunakan 3G

20110505-085205.jpg

3G, Edge dan GPS boleh menyebabkan bateri pada iPhone berkurangan dengan cepat. Kalau anda menggunakan SBsettings (cydia app) anda boleh set kepada beberapa setting berikut.

Brightness = 50% atau kurang

Sound = silent atau 50%

WiFi = off

Bluetooth = off

SSH = off

3G & Data = on

Rotation = off

Haptic = off

VPN = off

Processes = kill program yang tak perlu

Biasanya bila saya keluar baru on 3G untuk twitter, facebook, google maps, whatsapp dan FaceTime (facebreak 3G FaceTime cydia app).

Selain itu adanya 3G membolehkan saya menulis blog pada WordPress for iPhone dan juga mereply komen dengan pantas.

Selamat mencuba!


RELATED POSTS

BACA :  Maxis iPhone 4 review (software)

9 thoughts on “Cara menjimatkan penggunaan bateri pada iPhone bila menggunakan 3G

  1. rasa2nya la kan.. cara ni boleh diguna pkai utk samsung galaxy s ke x eh?

    1. Secara teori sama je ntuk smartphone lain…

      bila on 3g, matikan yg lain2 fungsi x perlu…wifi…reduce screen brigtness etc…

      cuma android xperlu pakai sbsettings sebab function toggle on off tu dia dah ada siap2…selamat mencuba 😀

  2. itu la.. yg lain dh ok. cume xtau nk carik SSH (padahal xtau ssh, haptic and vpn tu ape! 😛 ) pastu haptic n vpn. mne nak carik benda2 tuh?

    1. Nie function yg ditambah ke dalam iphone…default punya takde…

      SSH = nak access data dalam iphone guna wireless…means guna pc kita boleh copy paste file2 dalam iphone…

      Haptic – nie vibration pada touch screen…macam kat touchscreen nokia etc tuh

      VPN = nak bypass mana2 website yang kena blocked 😀

  3. owh… ok. i got it. kire ssh ni mcm mobile ap (samsung galaxy s)
    haptic tu may b ada kot dlm phone ni.. n vpn tu x pnh tau la pulak ada ke x kat phone ni.

    thanks for the info yeah! 😉

  4. mcam mane nak download software SB Setting tu??

  5. Bro kau guna nama themes ape kat cydia tu ? asap!

Tinggalkan komen anda