Posted on

Cara menghilangkan border pada emotikon (wordpress)

Sesetengah themes wordpress mempunyai sedikit kelemahan dari segi emotikon.Contohnya emotikon yang dipaparkan mempunyai border yg semestinya mencacatkan emotikon tersebut.

border

Jika anda mahu menghilangkan border pada emotikon tersebut, ikuti tutorial ringkas ini.

Cara-cara:

1.Login ke wordpress control panel.

2.Pergi ke Design->Theme Editor dan pilih themes yang anda sedang gunakan.

design

3.Klik pada Stylesheet.

style

4.Skrol ke bahagian bawah sekali dan tambah kod ini :

img.wp-smiley {
border:0;
}

Contoh:

updatre

5.Klik Update File dan tengok hasilnya.

p/s : Kepada sesiapa yang telah mencuba tips diatas tetapi tidak berjaya, silalah bagitau ya.saya akan tolong selagi mampu 🙂

Selamat mencuba 😉


RELATED POSTS

BACA :  Blogger Mobile Template – jadikan blog blogspot mesra telefon pintar

22 thoughts on “Cara menghilangkan border pada emotikon (wordpress)

  1. gud info (Y) (Y)

    eSempoi.com´s last blog post..Simbolik Seni orang ais

  2. terimakasih…. senang je lepas baca tutorial ni..sebelum ini tak terfikir pun nk hilangkan border dia.. (Y)

    Kujie´s last blog post..Berita Terkini : Tanah Mendap Desa Melor

  3. Bagus info ni..
    Kadang2 tak tgk pun benda2 nie

    zool´s last blog post..Pemain kebangsaan tak bagus

  4. aku baru je buang border smiley kat beloq aku. tapi cari tuto kat infomalaya.tak tau lak ko ada buat tuto pasal ni 🙂

    zariel´s last blog post..Memilih DSLR Nikon

  5. hehe kalo ada soalan boleh aje tanya kat admin JomPHP 🙂

  6. dah try tapi tak jadi apa2 pun… border tak hilang pun. apasal eh?

    shaxx´s last blog post..New Year… New What?

  7. kl tak jadi gak, try control + F kat firefox, search

    a img { border: 1px red solid; }
    a:hover img {border: 1px blue solid; }
    a:visited img {border: 1px green solid; }

    dan replace

    a img { border:0 }
    img { border:0 }

    1. dah cari dah code di atas tp x jumpa dalam my style sheet…. kat mana eh? thanks

      shaxx´s last blog post..New Year… New What?

  8. @papabear, aku dah download themes yg ko pakai dan godek2 skit.ni solutionnya.Ctrl + F kat firefox, search “#content img”.Dan tukar border:1px kepada border:0px.Contoh:
    http://cyberflyx.googlepages.com/papabear.png

  9. tapi if I do that, it would affect all my img in the post kan?

    shaxx´s last blog post..Post and Get Paid

  10. it would remove all the border in the image.well u can just experiment.just change the value to 0px and change again to 1px if you not satisfy 🙂

  11. […] Anda boleh refer post cyberfly mengenai cara detail membuang border pada emotikon wordpress di sini. […]

  12. macamane eh?? dah try wat tuto yg mudah tu..tapi tak jadi plak..adeh.. :blink:

  13. aku ada kemusykilan.camna nak visiblekan smilies di comment form seperti kat bawah ni?

  14. sila download plugin Smiley Themer

    1. aku memang gunakan plugin tu tapi masalahnya benda tu masih tak muncul gak kat comment form aku..

      tu sebab aku nak tau, ada samting aku missing ke? tak letak code kat comment form ke apo..

      1. dia ada dua plugin.Smiley Themer dan Smiley Themer Toolbar.Pastikan install dua2.Kalau tak keluar jgk, paste code kat bahagian bawh comment form.

        1. yeke? padan pun..aku instal smilies theme sajork! 😆

          code apa bro? aku kurang arif lissukun :tongue:

  15. aku tak berjaya hilangkan border tu..
    dah letak apa yg diajar..adakah sebab theme yg tak support ke camna? :blush:
    .-= aidilx´s last blog ..Terapi Minda =-.

    1. Kalau tak berjaya, cuba buka style.css, cari mana2 line yang ada img{ tukar jadi border:0px

  16. ien…ni code kak jie

    img.left { margin-right: 0.5em; }
    img.right { margin-left: 0.5em; }
    img.noborder, img.wp-smiley { background-color: transparent; border: 0; padding: 0; }

    tp ngape masih ade border ye?
    .-= Kujie´s last blog ..Reasons to be grateful =-.

  17. wah… aku malas nak try and error ni… taip je kat search engine, nasib ada tutorial ni…. walaupun ringkas tapi sgt membantu… lebih2 lagi macam aku yang baru dalam wordpress ni.. :biggrin:

Tinggalkan komen anda