Posted on

Cara menggunakan facebook social plugin di blog

Sekarang ini ramai yang menggunakan facebook social plugin di blog. Contohnya, anda dapat lihat ada butang “like | Be the first of your friends to like this” di bahagian bawah setiap entri serta “facebook like box” di bahagian sidebar.

Facebook social plugin memudahkan pengunjung blog anda untuk mempromosi blog anda di wall facebook mereka, sekaligus berpeluang menambah referrer dari facebook. Selain itu, pengunjung blog juga boleh menjadi peminat kepada fan page blog anda dengan mudah, hanya perlu tekan like pada “facebook like box”.

Jika anda ingin menambah facebook social plugins di blog anda, ikuti langkah2 berikut;

1. Facebook social plugins for wordpress

Untuk wordpress, boleh install plugin ini sebab menyenangkan tugas. Boleh download plugin tu dari sini: Facebook social plugins.

Bila dah activate, akan ada option untuk facebook social plugins di bahagian menu dalam wp dashboard anda. Lepas itu, anda boleh configure setting untuk kedudukan dan layout untuk facebook like button.

Plugin ini juga menambah beberapa sidebar widget yang boleh anda gunakan.

Antaranya ialah seperti FB Activity Feed, FB Like Box, FB Like Button dan FB Recommendations. Buat masa sekarang, saya rasa hanya FB Like Box sahaja yang betul-betul berguna.

2. Cara manual (blogspot, website, etc)

Untuk meletak facebook like button di blogspot boleh rujuk pada tutorial – Facebook Like / Recommend Button For Blogger

Untuk meletakkan facebook like box di sidebar blog; boleh generate code di Facebook Social Plugins – Like Box. Pastikan anda tahu id facebook fan page bagi blog anda.

Untuk menggunakan facebook social plugins yang lain anda boleh copy code di web facebook sendiri.

BACA :  Download “Harimau Malaya” tema percuma untuk pengguna WordPress dan Blogspot


Saya rasa cara menggunakan plugin ini sangat straightforward dan tidak perlu penerangan panjang lebar sebenarnya. Selamat mencuba ya!

p/s: jangan lupa “like” entri ini banyak2.


RELATED POSTS

26 thoughts on “Cara menggunakan facebook social plugin di blog

  1. tak memberatkan blog ke ek kalau ltk?

    1. Ok je, sebab just pakai javascript…kalo pakai flash or silverlight memang la berat nak load…

      kena letak la sebab sangat berguna 🙂

  2. […] This post was mentioned on Twitter by mohd hafizuddin and loq, jomphp.com. jomphp.com said: Cara menggunakan facebook social plugin di blog http://goo.gl/fb/ZNkWw #jomphp […]

  3. kalo berat pon xpe asalkan jumlah traffik naik

    1. Aku terpaksa edit ko punya komen sbb masuk spam, byk sangat link ko letak lam komen
      .-= EiNS´s last blog ..8 must-install wordpress plugins for better seo =-.

  4. Rsa mcm takde org ‘like’ pun kalo letak.
    Huhuhu!!! :alien:
    .-= Eriyza´s last blog ..Yes, I Love You 15 =-.

    1. Kat cni ramai je “like”? Kak eriyza dah set up ke facebook fan page ntuk blog tuh?
      .-= EiNS´s last blog ..8 must-install wordpress plugins for better seo =-.

      1. Fan page? Tak wat pun sbb akak mana ada ramai kawan.
        Cam segan plak nk wat fan page fb. :wub:
        .-= Eriyza´s last blog ..Yes, I Love You 15 =-.

  5. plugin yang menarik..
    dapat promosi artikel di facebook
    .-= Syafrizal´s last blog ..Comment Luv – Mari kita tengok siapa bagi cinta =-.

  6. kadang2 orang malas nak share..jadi like je lah alternatif yang best..1 klik je dah setel :silly:
    .-= aizuddin´s last blog ..Sambutan Hari Belia Negara 2010 =-.

  7. wah WordPress nyer Backend berubah dah nyek?
    dah dekat beberapa bulah tak main WordPress..
    thx on this sharing! :sideways:
    .-= esanstudio.net´s last blog ..Kelahiran Adobe Cs5! =-.

    1. Bukan, dashboard wordpress nampak lain sebab aku guna plugin fluency admin 🙂
      .-= EiNS´s last blog ..8 must-install wordpress plugins for better seo =-.

  8. Aku dah install gak plug in ni,cuma lom active kan je,hehe
    .-= wazy´s last blog ..Maybank2u Atau Spam2U ? =-.

  9. Thanks. Useful tips for university students who are blogger.

  10. he3….xpe la kan..janji dpt in..
    caya…lah… 🙂

  11. kalau plugin ni ada snippet code lagi masyuk.
    .-= RozaniGhani´s last blog ..Cara Buat 2 Kolum Palsu Dalam 1 Sidebar =-.

  12. camne nak cek id facebook fan page

  13. apa masaalah facebook saya, boleh tak sesiapa bantu saya.

    apabila saya click comment dari nitofications kaluar msg ini, kenapa ya..

    the page you requested cannot be displayed at the moment.
    it may be temporarily unavailable,
    the link you clicked on may be broken or expired.
    to view this page

    1. ko pakai handphone apa? ko buka touch.facebook.com atau m.facebook.com?

  14. apa masaalah facebook saya, boleh tak sesiapa bantu saya.

    Saya click comment dari nitofications facebook melalui handfone saya. akan kaluar msg di bawah ini, kenapa ya. kalau saya buka dari komputer ok tak ada masaalah. –

    the page you requested cannot be displayed at the moment.
    it may be temporarily unavailable,
    the link you clicked on may be broken or expired.
    to view this page

  15. bagaimna caranya mengeser kotak komen tersebut?., biar keliatan rapi soalnya punya saya terlalu kekiri.., tolong bantuannya ..,thanks

    1. kotak komen boleh di-style menggunakan css…
      kamu juga boleh guna firebug untuk test edit code secara live supaya boleh tengok ruangan komen itu

  16. Salam nak tanya, sy dah install dan ikut arahan yg diberikan tapi kenapa fb comment box tak keluar kat blog sy.. 🙁

  17. Tulisannya sangat menarik sekali dan mudah inspiratif, saya juga mempunyai tulisan yang berkaitan dengan teknik informatikaserupa, klik Disini 😀 😀 Happy Sharing 😀

Tinggalkan komen anda