Posted on

Cara memeriksa tahap kesihatan bateri laptop

bateri laptop

Performance bateri laptop akan menurun dalam masa ke semasa. Sampai satu tahap, bateri laptop akan gagal berfungsi dengan baik seperti waktu mula-mula beli dan anda terpaksa tukar bateri laptop baru. Kalau mula-mula beli bateri tahan 3-4 jam, tetapi 3 atau 4 tahun kemudian bateri boleh guna 10-20 minit sahaja. Sedih kan?

Jika anda ingin memeriksa tahap kesihatan bateri laptop anda, ikut tutorial ringkas (tetapi penuh teknikal) ini.

Masuk command prompt; type CMD pada start menu.

bateri laptop[7]

Taip powercfg – energy dan tekan enter.

Selepas itu, command prompt akan memberitahu jumlah error (jika ada), jumlah warnings dan maklumat mengenai bateri laptop anda. Report akan disimpan di dalam folder USER pada windows anda.

bateri laptop acer

Report yang diberikan menggunakan banyak term2 yang teknikal dan sukar difahami. Contoh bateri laptop saya, capacity asal ialah 48840 namun last full charge capacity hanya 31768 bermakna capacity bateri laptop saya telah degrade selepas bertahun digunakan.

Kalau bateri laptop anda banyak sangat error dan warning, serta capacity makin berkurang ada baiknya tukar bateri laptop baru atau gunakan power cable sahaja. Tak pasal-pasal bateri meletup ke, motherboard rosak ke nanti. Cegah sebelum parah.

Selamat mencuba! 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Cara Connect VPN dan buat Hotspot di Windows 8.1

36 thoughts on “Cara memeriksa tahap kesihatan bateri laptop

  1. hoho~
    comment first..!
    lepas nih senang la
    dah taw dah bila nk kena tukar battery..

    1. Tutorial ni dah basi.

  2. Bagus ni. Kenapa aku cuba di Windows XP tak dapat?

    1. xde command nie ntuk windows xp

  3. ye la x dapatlah bro promt cakap ianya x dikenali

    1. boleh guna di windows 7…
      windows vista or xp tak pasti lak

  4. powercfg – energy tu kena rapat dia punya -energy

  5. nasib baek aq pye battery ok ag..tp y xbest battery compaq neh ok cmne pown juz leh tahan 1 jam lebih je..jelez lak ngn mmbr2 aq y gne laptop acer..

    1. laptop acer aku 2jam bateri tahan…bolehlah

  6. aku punye die kuar bnde ni:

    The energy command requires adim privileges and must be executed from an elevated command prompt.

    knape ek?pdhal aku da admin.

    1. disable uac or run cmd dalam administer mode

  7. saya punya laptop :

    Design Capacity 49731
    Last Full Charge 44801

    baru nak masuk 3 bulan pakai.

    1. Oo banyak gak capacity dia turun dalam masa 3 bulan

  8. uik 13 error 18 warning 19 informational

    design capacity 48840
    last full charge 48285

    acer aspire 4736g
    ni dah masuk taun ke 3 aku pkai lappy nih.

    1. laptop sama model ngan aku…
      tapi aku nya bateri capacity dah out…cuba tgok kat atas tuh…hahaha

  9. Macam mana nak disable uac? Aku punya tak boleh pun run command prompt tu.

  10. aku punyer lagi terok…kenapa ek…dari awal beli lagi bateri memang terok…huhu

  11. Terbaek! Tak sangka windows ada function nie!

  12. ‘powercfg-energy’ is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.

    apa macam ni bro???

    1. bro..
      powercfg -energy la..ade jarak
      maybe setengah2 org..cmd kna run as administrator..
      pls update to post ek EiNS..post bagus nih..
      sje try time gne plug..xle..hehe

    2. command nie untk windows 7 je kot… ko guna windows apa?

  13. masa run command tu semua application kene tutup dulu ke? ac power pon kene cabut dulu?

  14. tak boleh nak check coz keluar command ckp kena pakai admin privilage and must be executed from an elevated command prompt

    1. disable uac or rund command prompt guna admin privileges

  15. thanks for the info! sangat bagus info nih sebab sangat berguna kepada masyarakat!

  16. haha.. aq punye dah laptop dah degrade betol dah.. haha..

    Design Capacity 41070
    Last Full Charge 8669

    terbaekkk..

  17. haha.. aku punye last full charge lg eruk..

    Design Capacity 48840
    Last Full Charge 6061

  18. Design Capacity 48840
    Last Full Charge 6061

    teruk gler..

  19. bende ni dh basi la. dh kering idea ke admin?

    1. basi or tak basi…ilmu tetap kena kongsi…ramai lagi tak tahu sebenarnya 🙂

      1. Good things meant to be shared 🙂

  20. asl aq try xjadi pon ?

  21. 12 Errors
    21 Warnings
    27 Informational
    o.O

Tinggalkan komen anda