Posted on

Cara membuat transparent gif dengan senang

EiNS is listening to: Spider – Rela Ku Pujuk.mp3

epi besday dear Perasan tak gambar sample diatas, blend dengan template blog ini? Ini kerana saya telah mengubah format asal gambar tersebut dari jpeg kepada format gif yang mempunyai transparent background. 🙂

Ikuti tutorial ringkas ini, bagaimana cara membuat transparent gif. Special untuk bro Shaxx yang request tutorial ini dibuat. 😉

Cara 1 (magic eraser tool)

Ok, pertama sekali buka image dalam photoshop.

transparent

Lepas tu pilih, Eraser Tool > Magic Eraser Tool

magic eraser

Klik “eraser” tersebut pada background image, dan background image akan dipadam lantas menjadi transparent.

transparent2

Save as > Gif. Trial and error setting untuk maksimum satisfaction.

 

Cara 2: Magic Wand

Open image, select magic wand tool

magic wand

Klik untuk buat outer selection (select canvas atau background). Kemudian tekan delete untuk buang selection background.

magic wand 2

Save as Gif. Trial and error setting untuk maksimum satisfaction.

 

Tidak berpuas hati dengan tutorial ini? Banyak lagi cara untuk membuat transparent image. Rajin2 lah google ek. :p


RELATED POSTS

BACA :  Autorun Eater: Remove suspicious autorun.inf

32 thoughts on “Cara membuat transparent gif dengan senang

  1. owh. .gif pun buleh ek? biase aku save .png.

    thx 4 sharing btw

    darkk´s last blog post..Asal Mendengar Suaramu

    1. Transparent dua2 gif ngan png boleh…tapi x sure cara aku tu bleh wat transparent png x..

      EiNS´s last blog post..Reunion Budak² Kelas 6 Merah

      1. aku biasa buat boleh…

        1. Sbnrnya ni first aku guna photoshop nk buat transparent image…
          tu pun ntuk tujuan tutorial…aku memandai2 ja sbnrnya tgok2 jd plak..

          biasa aku guna PhotoFiltre studio je..huhu..

          transparent png x support lam ie6..hampeh tol la..

  2. farmasi tahun 2? U mana?

    sy farmasi usm..

    HafizWasa´s last blog post..Cicak Man 2 pecah Panggung…

  3. Haha farmasi blik pulau…tau kan?

    http://ipsa-net.blogspot.com 😀

    EiNS´s last blog post..Reunion Budak² Kelas 6 Merah

  4. haha..aku buat mudah je..
    magic wand..den inverse (ctrl + i)

    pastu save .png

    darkk´s last blog post..Sumpah

    1. kalau save dlm .png tak jadi transparent gif la..
      hehe..

      flip9´s last blog post..Some portable apps to ease your digital life

      1. Boleh gune .png tuk tranparent image, gif and png dua2 boleh….

        manS´s last blog post..pandangan mata selalu

  5. ooo… cam tu yer… nanti suruh my wife buatkan la… dia yg tau guna ps… hehe thanks a lot bro!

    shaxx´s last blog post..Shoes and Bush

  6. Hehe…sangat2 senang kan? kalau google pun blom tentu jumpa tut yg paling ringkas gini 😛

    EiNS´s last blog post..Don’t fall for some cheap friendster phishing trick

  7. thanks..baru tahu cara yg pertama tu..

    cara kedua plak selama ni dah tahu tapi lupa..tengok tutorial ni baru tahu balik 😀

  8. format .png lagi clear dan berkualiti, tapi berat size dier tidak sesuai untuk web stuff. Gif kualiti dier kureng but cepat load dan sesuai tul kegunaan web….

    terpulangler nak pilih yang maner pun…

    note: lepas anda edit gambo tu…
    anda tekan [Shift]+[Ctrl]+[Alt]+[S] sekaligus…

    then anda leh ‘adjust’ format kauliti gambo…

    TQ for tutorial…

  9. great! boleh la aku edit gambar transperent lepas ni.

    update – tutorial nak remote pc anda walau di hujung dunia
    Remote PC From Anywhere

  10. TQ for the info walaupun dah tahu camna nak buat …

    Saja suka baca posting org lain 🙂

    hydir´s last blog post..FA Cup 08/09: 5th round draw announced

  11. huhu.. aku ingat ader cara len..
    eden tertipoo.. 😛 ;-(

  12. Bnyk cara actually..

    photoshop..kena pandai explore 😉

  13. ades menda² mcm ni la yg aku cari…
    tapi malangnya aku mls nak install kedaigambar…ades… 🙁

  14. Aku x install…gna portable suda…brapa mb je kcik size dia 😉

  15. hehehe.bro kmu taw wat imej tuk icon blog tak? gua dh lame ilmu tu e ade ushar dgn org laen tp sume cm kemut ilmu aje..? :devil:

    1. Kalo nak buat icon blog amatlah senang…xbuat sendiri pun boleh amek yang da ready kat iconj.com 😉

  16. hye,, sume.. saya nk promte nie,, Toturial photoshop top secret.. sila clink link 2 k,,

    http://www.tanyasifu.com/forum/jualan-produk/10448-photoshop-top-secrets-4-dvds.html#post67326

  17. Salam… ada x sofware yg buat animation..?
    ala…yg gambar kelip2 tu…?

    1. Gambar kelip2 tu buat pkai photoshop bley…cari tutorial kat tenet…

      1. Tlg arr cari….. dh x taw nk wat pa… cari software kt internet x jmpa…………

  18. guna photoscape tak boleh ke?
    cuba try. :blush:

  19. info yang bagus bro… kapan2 kunjungi juga webku yaa

  20. maklumat yg sangat berguna..thanks admin :heart: :biggrin:

  21. […] Kalau anda berminat buat transparent image boleh rujuk tutorial lama saya : Cara membuat transparent gif dengan senang […]

Tinggalkan komen anda