Posted on

Cara membuat multiboot usb pendrive menggunakan YUMI

yumi multiboot[10]

YUMI memudahkan anda membuat multiboot usb pendrive dengan senang. Maksudnya, kalau anda guna pendrive kapasiti besar seperti 8gig dan 16gig, anda boleh masukkan Windows, Ubuntu, Backtrack, Beini, Linux Mint dan apa sahaja live CD atau iso ke dalam pendrive dan boleh membuat banyak pilihan ketika hendak boot.

Jadi tak perlu nak khususkan kepada satu jenis distro atau live CD dalam setiap pendrive saja. Kini, anda mampu jadikan pendrive sebagai “ultimate tools” yang mengandungi semua benda2 penting untuk install Windows, Linux, Antivirus dan juga tool baiki dan recover partition.

yumi multiboot

Proses menyediakan ISO dalam YUMI agak pantas berbanding sesetengah program lain seumpamanya yang menguji kesabaran di bulan puasa akibat lama sangat nak siapkan ISO saiz 2 gig.

yumi multiboot[8]

Selepas menambah sesuatu ISO, anda boleh menambah lebih banyak ISO atau Distro ke dalam pendrive.

yumi multiboot usb

Antaramuka pilihan boot apabila menggunakan YUMI pada pendrive anda. Sangat cool bukan dengan fungsi ini?

Download YUMI.

Selamat mencuba 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Senarai perisian penting untuk komputer anda (Windows)

14 thoughts on “Cara membuat multiboot usb pendrive menggunakan YUMI

  1. wah..ni mmg tool yg dicari2..dulu dah gune care yg eins ajar tuk boot dgn pdrive, tp pdrive da satu je, skali format win XP,pastu nk tukar win7 format lg skali plak pendrive tu..so yg ni blh la masukkan 2 windows skali utk boot…TQ bro

  2. Aku baru faham Yumi ni..
    dulu guna Universal USB Installer..
    install satu-satu ISO..adeh..
    boleh la cuba yang ni pulak..

  3. Yang best dengan YUMI ada puluhan ISO diagnostik leh muatkan, siap bagi link muat turun lagi. lepas tu fail ISO dalam pendrive dia susun cantik. :tongue:

    1. ada je komen ko bro….biasalah blog nie guna plugin caching…ko kena delete cache baru leh nampak komen

  4. asal ek bila aku komen je, post comment, terus hilang komen tuh. dah 3 page aku komen xmasuk2. haha

  5. weh awat aku kena block ke? dah bape hari aku duk komen xmasuk2. asyk hilang bila post komen. napa block ni. xpernah cakap pelik2. haha

  6. kalau blh bagi totorial guna yumi ni…sebab aku tgk..aku x tau nak masskan iso lain…yg xda tertulis dalm list yumi.

  7. dulu saya pkai universal usb, x bgs sebab ia tunjuk kesemua drive yng ada dlm computer. so klu terpilih pada hard disk, habislah hard disk tu. so hati2 bila nk select partition. tp YUMI ni akan tunjuk pendrive shj.(jgn tick pada’show all drive’)
    *kalau nk mskkkn ISO lain boleh, cuma terus pergi option yang plg bwh sekali, cari ‘unlisted ISO’.
    selamat mencuba

  8. Bang… Aku mau download hiren’s boot cd nya doang
    tpi nggak bisa di create

  9. bro saya nie baru nk bljr format T_T .. yg nie https://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/08/yumi-multiboot-usb_thumb.jpg dia kluarlepas kita boot pendrive tu sbgai first drive ke??

  10. […] 3. Cara membuat multiboot USB menggunakan YUMI […]

  11. terbaikk….hahaha…
    minta pendapat tuan blog…
    sekiranya kita guna cara ni…windows yg kita install betol2 ok ke…
    sbb penah guna tool lebih krang mcm ni….
    windows problem xleh nk nak install ms office….software yg lain ok je…

    1. windows tak boleh install microsoft office? office berapa? error apa yang kuar

  12. Tentang USB Multiboot “Flashdisk Pertama di Indonesia yang berisi 4 Installer Windows yaitu (Windows XP, Windows Vista, Windows 7 dan Windows 8) di dalam satu flashdisk yang dapat di gunakan untuk menginstal komputer atau laptop serta software pendukung lainnya seperti Hiren’s BootCD, Driver Pack Solution, dan installer Microsoft Office.”

Tinggalkan komen anda