Posted on

Cara memasang featured post widget pada blog WordPress anda

Bila blog anda telah berkembang maju dan mempunyai banyak artikel, artikel hebat anda yang lama akan tenggelam dan kurang mendapat perhatian pembaca. Seperti kata pepatah “Old but gold”, artikel tersebut walaupun sudah lama perlulah di exposekan kepada pembaca kerana masih mempunyai banyak nilai kepada anda dan juga pembaca.

wid1

Banyak WordPress plugin yang memberikan anda widget untuk memaparkan featured post, tetapi kriteria featured yang digunakan oleh kebanyakkan plugin tersebut  tidak membenarkan anda memilih betul betul artikel yang anda mahukan, sebaliknya berdasarkan jumlah view, jumlah komen atau artikel paling baru.

Setelah mencuba beberapa plugin, kami telah menjumpai plugin ini yang memenuhi kehendak kami untuk memaparkan featured post pada sidebar.

Featured Post with thumbnail plugin (Download)

1. Dowload plugin pada link di atas.

2. Selepas install plugin di atas, anda bolehlah drag n drop widget ke sidebar dan ubah sedikit setting. Pastikan anda memilih Featured pada option Featured or category?

wid2

3. Sekarang bila anda edit post yang anda mahukan tersenarai sebagai featured, anda hanya perlu memilih option Yes pada dropdown Featured post.

wid3

4. Refresh blog anda dan post yang anda telah pilih sebagai Featured akan tesenarai pada sidebar.

wid6

5. Sekiranya anda ingin menukar saiz font pada widget tersebut, menukar warna font , dan juga jenis font , anda bolehlah mengubah CSS, Klik pada menu Appearance dan klik pada Edit CSS.

wid4

6.  Dalam contoh dibawah kami menggunakan CSS untuk menukar saiz font kepada 18px dan juga bentuk font kepada tidak bold.

wid5

Selamat mencuba Winking smile


RELATED POSTS

BACA :  5 plugin wordpress yang anda harus cuba

2 thoughts on “Cara memasang featured post widget pada blog WordPress anda

  1. menarik sekali.. kena cuba ni

  2. it’s time to try it out

Tinggalkan komen anda