Posted on

Cara meletakkan non-U3 portable apps ke U3 Launch Pad

u3

Pendrive yang menyokong U3 Smart Programs contohnya Sandisk Cruzer Micro mempunyai satu start menu yang dikenali sebagai U3 Launc Pad yang sangat berguna.Anda dapat mengakses mana-mana U3 Portable Apps yang anda install dengan mudah melalui U3 Launch Pad ini.

Perisian-perisian portable yang menyokong U3 boleh didownload melalui U3 Software Central.Walaupun banyak portable apps boleh didapati di U3 Software Central, tetapi ia mempunyai kelemahan besar iaitu banyak apps telah outdated, contohnya hanya menawarkan Firefox 2 Portable U3.

U3 LaunchPad pula hanya menyokong apps U3.Oleh itu bagaimana anda hendak meletakkan Portable Firefox 3, sekiranya anda telah memiliki Portable Firefox 3 tersebut walaupun bukan jenis U3?

Ikuti artikel ringkas ini.

Langkah-langkah :

1.Download Shorcut Creator 4 U3

2.Unzip dan run Shorcut Creator 4 U3

u31

3.Cari portable software yang anda ingin gunakan dengan klik pada Browse.Dalam contoh ini saya memilih software Portable Google Chrome 2.0

u37

u32

4.Klik pada Add Shortcut

u33

5.Klik Next

u34

6.Klik Done

u35

7.Hasilnya.

u36

Selamat mencuba 😉


RELATED POSTS

BACA :  Spyware Doctor Free Download (dengan antivirus)

5 thoughts on “Cara meletakkan non-U3 portable apps ke U3 Launch Pad

  1. huhu..
    pendrive aku xde U3 ni..
    tapi aku pakai PortableApps punya launcher..
    lebih kurang je aku tgk.. 🙂

    Akmal Hisyam´s last blog post..Buat animasi GIF dengan GIMP

    1. hahaha mmg la.kl pendrive biasa, bleh guna PortableApps launcher dan beberapa jenis lagi launcher lain. :biggrin:

  2. Aku guna pendrive non u3…
    dulu je dok fanatik portable apps nih…
    skang x kesah sangat dah…ada laptop n phone senang je bwk maklumat @ apps @ games ke mana2…hehehe

  3. aku rasa aku ada pendrive non u3 ni…
    p aku tak braper guna…. klu nk dikira.. baru lam 5 kali jer kot aku guna pendrive aku tu..
    bli jer memahal… hahahah.. dok lam cd case jer dia.. 😆 :silly: :whistle:

    Ducks´s last blog post..DoTA 6.60 beta 21

  4. aplikasi portabel saat ini benar-benar booming. terima kasih untuk berbagi informasi ini.

    If you are looking for best apps on iphone just click my name.

Tinggalkan komen anda