Posted on

Cara meletakkan caption pada gambar (WordPress)

Image caption amat berguna untuk meletakkan nota ringkas pada gambar.Jika anda ingin meletakkan caption seperti gambar dibawah, ikuti tutorial ringkas ini.

luffy
Khas untuk pengguna WordPress sahaja πŸ˜€

Langkah-langkah:

1.Dalam post editor, klik pada gambar dan klik Edit Image

caption

2.Masukkan caption anda pada ruangan Edit Image Caption

caption2

3.Klik Update dan siap.

FAQ

1.Kenapa image caption saya tak jadi macam contoh diatas?Saya punya jadi camni je.

caption3

Jawapan:

Edit css themes anda.Masukkan code ini dan Update File.

.wp-caption {
border: 1px solid #ddd;
text-align: center;
background-color: #f3f3f3;
padding-top: 4px;
margin: 10px;
-moz-border-radius: 3px;
-khtml-border-radius: 3px;
-webkit-border-radius: 3px;
border-radius: 3px;
}
.wp-caption img {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0 none;
}
.wp-caption p.wp-caption-text {
font-size: 11px;
line-height: 17px;
padding: 0 4px 5px;
margin: 0;
}

Contoh:

caption4

Selamat mencuba πŸ˜‰


RELATED POSTS

BACA :  Tips menggunakan feedburner

29 thoughts on “Cara meletakkan caption pada gambar (WordPress)

  1. lah,patut la takde frame
    thx.baru aku tahu sekarang
    πŸ™‚

  2. malas lak nk main2 coding..
    edit dlm photoshop sudah~
    huhuu..

  3. waaa….thanks for this…nanti aku edit coding2…hehe…lama dah cari guide utk buat caption ni…baru aku tau tambah kat edit pic tu je….aigooo :dizzy:
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..TVXQ Tokyo Dome Concert Rocks!!! =-.

  4. memang best
    tp aku guna bloggers πŸ™‚
    .-= hydir´s last blog ..WC 2010 Qualifier: Brazil through to World Cup after beat Argentina =-.

    1. Aritu kata kbsoccernet nak guna wordpress?
      .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

  5. Kalau guna windows live writer cemana? Pengguna wordpress boleh gak try plugin wp-caption…senang gak nak guna…
    .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

    1. yup,btol bro. rase lg sng gune plugin je. huhu
      .-= finalcross´s last blog ..Edit foto mudah secara β€˜online’. =-.

    2. wp-caption sucks sbb dia amik dari alt image.kl blog post ada 200, dan alt image tak configure pn, kl guna WLW mmg naya la.

      1. wp-caption boleh set dan guna class alt or title image…tapi leceh kalo nk edit caption gna dashboard wordpress…

        p/s: testing ajax comment 😎
        .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

  6. biasa je buat macam tu.tak selalu.sebab malas sangatlah.
    .-= safar´s last blog ..Strategi Pelancaran Semula Produk/Servis Sebagai Pemangkin Jualan =-.

  7. jealousnya wordpress ade fungsi cam ni :pinch:
    Takpe la .. masing2 ade kelebihan yg tersendiri :biggrin:
    .-= eldy´s last blog ..Papan jerit monyet grease =-.

  8. untuk blogspot x de ke?
    .-= HOT ZOOM´s last blog ..JAWATAN KOSONG: Dewan Bahasa Dan Pustaka =-.

    1. Aku rasa dilarang melarang ada buat tutorial kot nak buat caption ntuk wp 😎

  9. utk blogspot x de ke?
    .-= HOT ZOOM´s last blog ..JAWATAN KOSONG: Dewan Bahasa Dan Pustaka =-.

  10. Thank for the info..sharing is caring da… πŸ˜†

  11. Nice.
    Thank you.
    .-= Eriyza´s last blog ..Laluan Pejalan Kaki Jadi Tempat Judi =-.

  12. okeh… dah paham cikgu.. terima kasih
    atas penerangan ni.
    .-= Kreuger´s last blog ..Karya Dato’ Lat di ruang legar Suria KLCC =-.

  13. hii..
    saya ada masalah bila nak upload slideshow berlagu pada wordpress.

    slideshow saya tak di benarkan di post..
    macam mana?
    .-= helmibaharudin´s last blog ..Hitam dan Putih =-.

    1. WordPress.com dia allow ke guna flash n javascript widget? tak kot…
      .-= EiNS´s last blog ..Asrama V pelajar farmasi dimasuki pencuri!!! =-.

  14. Satu tips yang bagus dan mudah difahami..tahniah dan stay steady
    .-= etomyam´s last blog ..Does Indonesia Maid Really Worth RM800.00 A Month? =-.

  15. wah ini la yang aku cari selama ni.. aku jeles gile tgk topo wat camni.. now i know.. hehehe.. thanx cyberfly.. bila nak blanje aku mkn bukak posa?
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..How to Format Computer & Install Windows 7 =-.

    1. hohoho aku suka buat tutorial yg aku pn tercari-cari sebelum tahu.datang shah alam aku belanja ko sahur πŸ˜‰

  16. huh baca jelah wlau xreti psai blog
    ilmu xleh dsia2kan

  17. semudah A,B,C???
    Huh… :angry:
    .-= yuzmir´s last blog ..Best Anime Blog Untuk Anime Addict =-.

  18. hehehe. dah wat tutorial ni πŸ™‚ mintak2 jadiklah.huhu
    .-= Lizz´s last blog ..Tayangan perdana raba meraba bulan puasa =-.

  19. […] Post Views di blog wordpress anda Tutorial ini direkues oleh Cik (?) Eriyza di blog saya,…Cara meletakkan caption pada gambar (WordPress) Image caption amat berguna untuk meletakkan nota ringkas pada […]

  20. klo pada wordpress gratisan, kan tidak bisa di edit cssnya, gimana dong?

Tinggalkan komen anda