Posted on

Cara install WordPress dalam subfolder

Kelebihan install WordPress dalam subfolder ialah root anda (public_html) menjadi kemas dan tersusun. Masalahnya untuk mengakses blog baru anda, anda perlu menggunakan url dengan nama folder seperti http://aku.com/blog. Jadi macamana nak akses blog seperti biasa melalui url http://aku.com? Ikuti tutorial ini.

Langkah install WordPress dalam subfolder

1. Jika anda menggunakan Fantastico atau Installtron, pilih folder yang anda mahu untuk install WordPress. Dalam contoh ini saya menggunakan folder blog dan domain aku.com

2. Sekarang login ke blog wordpress baru anda melalui http://aku.com/blog/wp-admin

3. Klik pada menu Settings->General

4. Setkan pada WordPress address nama domain anda diikuti dengan nama folder WordPress diinstall. Lihat contoh.

5. Klik Save Changes.

6. Sekarang akses Cpanel dan buka root melalui File Manager.

 

7. Sekarang navigate ke folder yang anda telah install WordPress tadi (blog).

 

8. Klik index.php dan klik Copy

 

9. Letakkan /public_html/ pada textbox berikon rumah dan klik Copy File(s)

 

10. Sekarang klik kembali pada public_html dan index.php telah ada pada root anda.

11. Tick pada index.php dan klik Edit

12. Tukar require('./wp-blog-header.php'); kepada require('./blog/wp-blog-header.php');

13. Klik Save Changes.

14. Sekarang blog WordPress anda boleh diakses melalui http://aku.com dan login pula melalui http://aku.com/blog/wp-admin

Selamat mencuba. Jangan malu untuk berkomen. Kami tak makan orang ye 😛


RELATED POSTS

BACA :  Jetpack – membawakan pelbagai fungsi canggih WordPress.com ke blog WordPress self-hosted anda

23 thoughts on “Cara install WordPress dalam subfolder

  1. Salam, domain saya guna cara ni la…tapi saya cuba nak install WP dalam subdomain, tapi tak berjaya, kena ada database lain atau ada cara lain…huhu
    .-= rashid´s last blog ..(Kongsi) Malas, Malas, Malasnya Aku. =-.

    1. Letak nama database lain.
      .-= RozaniGhani´s last blog ..Cara Buat 2 Kolum Palsu Dalam 1 Sidebar =-.

  2. mula2 saya tgk tutorial dekat dengan wordpress.org dan dalam tutorial itu, .htaccess dilibatkan bersama dan saya tak berani nak buat. Tapi dalam tutor ni tak edit plak .htaccess dan sye berani buat.. thanx
    .-= Frantz-Senpai´s last blog ..Kira masa boot PC anda =-.

    1. dalam wordpress.org tu kena edit .htaccess kalau wordpress tu dah setup permalink. kalau belup tukar permalink, tak perlu edit .htaccess

    2. hehe.. aku rase ikut tutorial nih jer.. aku buwat pon x der tukar aper2.. install jerk…

  3. Thanks.
    Patutlah selalu aku tgk ada /blog tu.

    Btw, aku guna blogspot je. 🙂
    Mana tau tiba2 tukar wp ke. hehe

  4. Terimakasih banyak2..baru2 ni nak buat subfolder…jenuh google mencari info…
    .-= Kujie´s last blog ..Kerja keras memang mengeluarkan keringat.. tapi tak ada orang yang mati tenggelam dalam lautan keringat. =-.

  5. […] This post was mentioned on Twitter by Screencast Blog and cyberfly, jomphp.com. jomphp.com said: Cara install WordPress dalam subfolder http://goo.gl/fb/XScwa #jomphp […]

  6. wah! tutorial yg bgus untuk org baru… sbb dulu aku ms baru2 pon salah gak cara install.. xD

    -beyta-

  7. bagus tutorial nie.. nak try la nanti..

  8. apsal rasa mcm byk sgt plak stepnya? kih3.. tutorial yg bagus.. like..

  9. aku skang pakai softaculous.. pendapat aku softaculous better dari fantastico… lagi mudah kot nak install wordpress.. leh set database sendiri lagi.. 😆
    .-= ashraf´s last blog ..Gila #1 =-.

    1. aah softaculous lebih mudah. kalau tak silap aku 3x click siap 😛

  10. […] Install wordpress adalah suatu perkara yang sangat mudah. Nampak saja rumit, tapi mudah saja. mudah dan cepat. Kalau korang gunakan aplikasi  fantastico/installtron/softaculous yang tersedia didalam cpanel hosting korang, kerja korang pasti lebih senang! Kalau korang nak rujukan bagaimana nak install wordpress ni, korang boleh rujuk tutorial dari jomphp.com di Cara install WordPress dalam subfolder. […]

  11. yg ni pakai cPanel, kalau pakai directAdmin pulak macam mane yerk??

    1. Sama je step kalau pakai directadmin pun 😀
      .-= EiNS´s last blog ..Cara install WordPress dalam subfolder =-.

  12. Sama juga cara jika kalau upload guna FileZilla, just folder WordPress dalam folder Blog.
    .-= RozaniGhani´s last blog ..Cara Buat 2 Kolum Palsu Dalam 1 Sidebar =-.

  13. bleh juga gunakan cara redirect url kan?
    .-= MokhZam´s last blog ..Kejutan Apa Lagi Lepasni…Jerman Tersingkir =-.

  14. cmne aku nk install plugin ni?aku tgk dlm video cm simple je tp bile tgk kt wordpress kt dashboard xde pn.lebam mata dok cari solution.b4 dis aku gne blogspot je,senang.ni kes nk tlg mmbr,alang2 nk blaja skalila..sila beri tunjuk ajar ye

    1. @bet:kan ada plugins > add new > search dan pilih la plugin mana ko nka install

  15. terima kasih infonya gan tutor nya lengkap dan jelas sehingga mudah di pahami.. saya sendiri sangat menyukai wordpress… wordpress saya pikir cms yang sangat powerfull .. apalagi dilengkapi dengan plugin dan widget yang hampir semuanya gratis

  16. kalau nk install mcm kedai shopping cart/portal iklan dgn bt subfolder mcm ni blh jgk ker.contoh klu nk bt portal iklan dgn bt subfolder biasanya camana ek install wordpress mcm biasa ke atau guna joomla atau apa-apa ke.mohon maklumat dari otai semua 🙂

  17. Terima kasih. cukup membantu

Tinggalkan komen anda