Posted on

Cara Install Windows 8 dan dual-boot dengan Windows 7

dual boot windows 8

Mahu menggunakan Windows 8 tetapi pada masa yang sama ingin mengekalkan Windows 7? Lihat tutorial ringkas berikut :

Install Windows 8 dengan upgrade dari Windows 7

install windows 8

Cara yang default bila install Windows 8, di mana installation akan tindih Windows 7 sedia ada kepada Windows 8. Biasanya files2 dalam Windows lama akan disimpan di dalam folder Windows.old dan tidak ada cara lagi untuk akses Windows lama.

Cara2nya, run Setup.exe dalam ISO Windows 8. Masa install tu tiada option untuk pilih partition yang hendak install.

Tidak sesuai untuk dual-boot tapi sesuai untuk yang nak upgrade terus Windows 7 ke Windows 8.

Install Windows 8 dan dual boot dengan Windows 7

Dual-boot bermaksud menggunakan dua sistem operasi dalam satu komputer. Adalah possible juga untuk triple-boot atau quad-boot bagi pengguna yang advanced. Untuk dual-boot Windows 8 dan Windows 7, adalah baik jika anda telah mempunyai

– Windows 7 sedia ada dalam komputer

– Beberapa partition

Ini kerana untuk dual-boot, Windows hendaklah diinstall dalam dua partition yang berlainan. Contohnya, dalam C:\ ada Windows 7, maka bila hendak install WIndows 8 hanya perlu install dalam partition lain contohnya D:\ .

Untuk sediakan partition kosong dalam WIndows, sila rujuk tutorial ini.

dual boot windows 8 windows 7

Untuk dual-boot, sila mount atau extract ISO Windows 8 dan masuk ke dalam folder sources. Dalam folder sources pula, sila run Setup.exe .

dual-boot windows 8 windows 7

Masa proses Setup, pilih Custom : Install Windows only (advanced). Manakala option Upgrade pula bermaksud : install Windows 8 tetapi masih mengekalkan program, games, settings, wallpaper, shortcuts etc asal dalam WIndows 7 ke dalam WIndows 8.

Untuk dual boot; sila pilih option Custom ya.

dual boot windows 8 dan windows 7

Boleh pilih partition mana yang hendak install Windows 8. Kalau Windows 7 dalam C: kalau hendak dual boot install dalam partition D: E: F: dan lepas tu tunggu hingga proses installation bermula.

BACA :  Allmyapps – Windows App Store

Alternatifnya, boleh install Windows 8 juga menggunakan USB pendrive bersaiz 4gig atau lebih. Install melalui bios (sebelum masuk WIndows) dan ikut step seperti di atas.

Untuk meletakkan installer Windows di dalam USB, saya cadangkan guna tool Rufus.

Download ISO Windows 8

Katakan anda sudah beli serial key original Windows 8 dan memerlukan ISO installer, anda boleh dapatkan ISO tersebut dari :

– Windows Upgrade Assistant, biasanya installer akan disimpan di folder C:\ESD\Windows (hidden folder)

– copy dari installer DVD original, copy dari installer MSDN, Technet dan sebagainya

Kalau hendak download dari sumber lain dari internet, elok guna installer yang ini

en_windows_8_x64_dvd_915440.iso (Windows 8 Pro English X64 64-bit)

en_windows_8_x86_dvd_915417.iso (Windows 8 Pro English X86 32-bit)

Mana-mana ISO boleh guna asalkan anda sudah beli key original daripada Microsoft dan malas guna Upgrade Assistant untuk download ISO.

ISO tu boleh juga burn ke dalam DVD jika anda mahu.


Pertama kali install Windows sendiri? Sila backup file2 penting terlebih dahulu, mana la tahu tersilap buat ke habis rosak Windows…merana juga. 😛

Selamat mencuba! 🙂


RELATED POSTS

32 thoughts on “Cara Install Windows 8 dan dual-boot dengan Windows 7

  1. Saya ada installer windows8 dalam format ISO (yang perlu di burn ke dalam DVD)

    Soalan saya,boleh tak tukar format ISO tersebut ke dalam format yang membolehkan ia save / installer boot daripada flashdrive?

  2. tak ada pun link download iso.

    1. ko google je filename tu…aku dah bagi…Microsoft tak bagi link download iso untuk public dan aku x sure legal ke tak nak post kat blog

      1. File not found, file removed, dll… payah gak nak cari kat google rupanya (bagi noob mcm den ni…)

        1. hint: torrent windows 8 msdn original iso (32 bit/64 bit)

  3. eins.. klau upgrade, file old.windows tu boleh buang kan?

    1. windows.old tu ada file2 daripada windows lama ko…kalau taknak delete je

  4. eins…kalo bende yg aku install sblom nih leh gne lagi x??
    contoh cam game…microsoft office , etc

    1. maksud aku kalo upgr8 from win7 to win8

    2. kalau ko upgrade (cara 2) boleh guna…tapi kalau ko install terus (tindih) macam dalam cara 1 tu…takleh

  5. pc x jd lembab ke klu buat dual boot?

    1. secara technical tak effect speed pun…tapi dual boot ni lebih rekomen kepada PC yang laju dan ada banyak free space kat hard disk

  6. Bro eins… installer ‘en_windows_8_x64_dvd_915440.iso’ ni yang release bulan ogos ke atau bulan oktober??

    1. tu ISO MSDN, sama je ngan versi final windows 8…yang penting ko ada serial key ori daripada Microsoft untuk install

  7. @EiNS , Tlong ambe cari driver Window 8 pro 32bit untuk Asus k43u

      1. Hmm , mcm mner nk tau , laptop ambe nie sesuai tak nk install 64bit?

        1. pakai je 64 bit, dah ada driver dari web rasmi asus lagi tu

  8. tq kongsi pasal ni.. dapat jugak merasa guna window 8 tak lama lagi,,hehe

  9. salam…nk tnye…klaw la dlm partition hard disk A da ade item2,then klaw install windows 8 dlm hard disk A,item2 dlm hard disk A tu hilang x…mksud sy kne format dlu ke hard disk tu..???

  10. boleh bg tutorial x cmne nk gune rufus tuh… x phm…

    1. bukak rufus, cucuk pendrive, select iso, prepare

  11. makasih sob atas infony, tp kalaw win.7 n win.8 dalam 1 partisi bisa gak ya?

    Jangan lupa mampir ke gubuk q ya sob Wallpaper and Video Tutorial

    1. Tak boleh install Windows 7 dan Windows 8 dalam satu partisi unless run guna Virtualbox atau VMWare

  12. Windows 7 aku x boleh run. Bagaimanakah nk fix?

    1. takleh run macam mana? hilang dari boot menu?

    2. sme arh…aku dual-boot, then win 7 takleh bkk…mcm corrupt….sbb bes pkai win 8 aku trus format partition win7 uh…da 1mggu gne win8…:D

      1. install easybcd, boot menu, add partition yg ada windows 7 tu, biasanya boleh guna cara ini

  13. mantap gan akhirnya berhasil jg, thanks ya 😀

  14. saya coba dulu ya gan, trims..

Tinggalkan komen anda