Posted on

Cara format windows XP menggunakan pendrive

cara format windows xp

Biasa anda install windows xp mestilah menggunakan medium cd atau dvd kan? Saya akan memberitahu anda satu tool yang membolehkan anda install windows xp menggunakan pendrive.

Kelebihan menggunakan pendrive untuk menginstall windows xp ialah; proses installation berjalan lebih laju dan senang dibawa ke mana2. Tetapi, teknik ini hanya boleh digunakan bagi pc dan laptop yang menyokong boot from usb dalam bios.

Tutorial ini juga agak advanced, jika tidak faham boleh rujuk kepada pakar ya!

Anda perlu gunakan tool WinSetupFromUsb.

win setup from usb

Pertama sekali, format pendrive anda menggunakan HP format tool atau PE to USB. Pendrive perlu diformat, kalau tak bios tidak akan detect pendrive anda sebagai bootable.

Selepas itu, masukkan cd windows xp anda, dan pada box Windows 2000/xp/2003 source, browse kepada location file2 windows2 xp anda.

Pada bahagian usb disk selection, pilih pendrive anda yang akan digunakan sebagai medium. Saya cadangkan anda force target disk type as removable bagi pendrive.

Lain2 option anda tidak perlu tukar melainkan anda pakar dan faham semua option2 tersebut.

Bila anda dah ready, tekan butang GO dan tunggu sehingga siap.

Cucuk pendrive yang dah dimasukkan windows xp dan dijadikan bootable, restart komputer, set boot from usb dalam bios dan install windows xp seperti biasa.

Nantikan entri akan datang mengenai cara format windows xp secara lengkap, serta cara install windows vista dan windows 7 menggunakan pendrive juga.

Oh ya, ini link download WinSetupFromUsb.

Selamat mencuba ya! πŸ™‚

 


RELATED POSTS

BACA :  Mengatasi masalah windows 7 not genuine

80 thoughts on “Cara format windows XP menggunakan pendrive

  1. hmmm…. new info to me…boleh la kasi tau kat adik saya yang guna window xp…..

    kalau untuk VISTA samer gak ker bro…
    .-= hazman aka species1980´s last blog ..Tips Panduan SENANG HAMIL – 4 =-.

    1. Ntuk vista lain…tengok kalo ada masa aku tulis guide gak…tp ntuk vista lagi senang

  2. Hi

    Mcm maner kite nk tahu sama ada laptop yg kita pakai support “boot from usb dalam bios”?

    Harap dpt explain.

    Thanks.
    .-= cosmo´s last blog ..What is eBay? An introduction to the World’s Online Marketplace =-.

    1. bukak je bios.cari boot sequence atau boot priority order.tengok ada ke tak boot from usb kat situ.

  3. Thanks sifu.. mohon copy yer

  4. boleh la aku beli notebook camni =)

    sebelum ni xnak beli notebook sebab susah bila nak format pakai cd. skrg dah xsusah. boleh guna pendrive jek. oh yeah.

    trimas! :cheerful:
    .-= BloggerDaily´s last blog ..Using Sources in Your Post =-.

    1. notebook? netbook mungkin?

  5. salam..wahh best ni..bg yg xde cdrom leh gune usb ni hehehe tq

  6. buat linux boot pada usb lagi mudahkan.x perlu format pun usb kita.

    1. linux lain bro…memang developer dia dah setting bagi senang nak boot guna usb…lagi senang then dapat tarik lebih ramai user…

      m$oft pula tak bagi coz galakkan piracy…nanti orang copy2 je windows dalam pendrive πŸ˜†

  7. tenkiu benar bro!
    dari dulu lagi cari tutorial n software nk buat bnde alah ni…
    lepas2 ni nk repair n format senang…
    tak payah dah bawak bekas2 CD yg besar tuh..

    cukup je dgn pendrive…TQ!
    .-= zelo55´s last blog ..Cintaku Itu Bukan Sementara. (Part 1) =-.

    1. kat tenet mngkin bnyak cara2 lagi…tapi guna tools ni cara paling senang aku rasa…

      anyway masih nak gunakan windows xp lagikah selepas windows 7 keluar? windows 7 juga boleh diinstall melalui pendrive…

  8. camner nak format pakai tu.. ajar pliss email [email protected]

    1. ler…dah tulis terang2 instruction kat atas tu…
      part mana yg tak faham meh nak explain?

      1. die nk berkenalan la tuuu… hehe. add googletalk dia la
        .-= ubey´s last blog ..Kemusnahan Hidup. Kejatuhan Total. =-.

  9. bro…die prlukan pendrive brp space?mmg pendrive krsus utk format jaka tau lh msk file ln dlm pendrive 2?blh trgkan x?

    1. Size installation tu 700mb dah…at least ko kena guna pendrive 1gig…

      even guna pendrive 4gig ke atas pun, free space tu korang boleh letak apa benda yang korang nak pun…tetap berfungsi sebagai pendrive biasa :biggrin:

  10. dah try tapi fail. my cd rosak kut

    1. fail macam mana tu?

  11. huhu. lptop ak prob la nk format. klu ak masuk cd window, restart2 tp die x detect pn. boot cm biase. mayb ni ley wt alternatif kot. nti rjn ak try
    .-= ubey´s last blog ..Kemusnahan Hidup. Kejatuhan Total. =-.

    1. Try je ngna pendrive…untung2 jadi…btw daripada install xp baik try windows 7 rc terus πŸ˜‰

  12. Selepas itu, masukkan cd windows xp anda, dan pada box Windows 2000/xp/2003 source, browse kepada location file2 windows2 xp anda.

    kalau source kat iso files boleh tak?

    aku punya mobo bios nak ubah boot sequence tu ada pilihan cmney…

    usb-fdd
    usb-cdrom
    usb-zip
    usb-hdd -> agak2 yg ney kot…

    mobo- gigabyte GA-MA78GM-S2H :blush:

    1. Kalau source kat iso aku x sure, tapi kalo ko mount dulu iso tu boleh kot…

      psl bios tu aku pun pening…mcm2 ada…usb fdd…usb zip lah…x faham…so try ah mana2 yang jadi :biggrin:

      1. okey…aku try dulu insya-Allah aku bagi feedback

      2. okey aku dah try…
        usb-hdd n usb-zip (usb-zip kurng pasti) tapi prefer usb-hdd :biggrin:

  13. Simply nice!!
    .-= annamir´s last blog ..Hening Pagi di Tasik Huffaz =-.

  14. kalau nak jadikan pendrive sebagai windows, boleh x. on je laptop atau pc dia akan cari windows tu ke pendrive.

  15. xbrapa paham sgt la.. :cwy:
    aku ni beginner.
    camana nk format pendrive plak?
    kalo nk copy microsoft office dlm pendrive bole?

    pls email [email protected]
    thx.

  16. salam eins….mintak tolong skit bleh
    aku ade prob nak install windows kt laptop
    fujitsu yg xleh nak support cdrom,usb floppy..
    windows nye da corrupt..
    nak kena buat image boot dalam hardisk bru senang nak install windows…
    aku ade jumpe tutorial dalam google
    install windows xp tanpa cdrom or usb floppy..
    tp xberape paham la.. :blink:
    ni link die

    http://www.syschat.com/install-windows-xp-without-floppy-cd-463.html

    bleh tak tolong terjemah kan..kongsi ngan rakan dalam ni..

    tq n salam…

  17. tolong ye eins…
    tq

    1. Nanti aku check…tapi aku rasa kalau install guna pendrive lagi senang dan cepat…perlu aku buat step by step tutorial ke?
      .-= EiNS´s last blog ..Update kes kecurian: pasal bomoh dan penemuan tulisan seakan2 jampi serapah ? =-.

  18. perlu sgt…senang org nk blajar

  19. yes2..perlu sgt…hope sgt2 kt otai eins ni…
    urgent lorh….

  20. aduss aku dah try tapi bila on tablet pc aku dia tak detect pun pendrive tu sebagai boots.. terus jer masuk window cam selalu.. kat bios plak tak ada usb boot yg ada removeable je cam mana erk

    1. Ko pakai tablet pc jenis apa? bios tak support lah tu kalo xde dalam boot options

  21. eins..cmner nk install windows 7 pakai usb..nanti tolong buatkan tutorial..aku dh google dh..tapi xfaham2..harap ko dapat tolong fahamkan aku..

    1. Baca post windows 7 dan tips penggunaannya…ko cuma perlu ada iso windows 7 dan guna windows 7 usb tool…

      then, buat bootable pendrive guna tool tuh…dah siap just install cam biasa lah…
      .-= EiNS´s last blog ..My Top 5 Treat List =-.

  22. nnty klu bro eins x buat tutorial lg, akn sye buatkn. tp klu ade mse la. cz nk final exam da ny.
    .-= aHBeN´s last blog ..CiriΒ² lelaki idaman wanita =-.

  23. oo..tapi kalau copy dari files dvd windows 7 dpt x?mcm cara xp yg kat atas tu..pakai tool yg ner plak?

    1. Cari windows 7 usb tool, download dari majorgeeks…ko perlukan tool nih ntuk buat bootable pendrive untuk installation windows 7
      .-= EiNS´s last blog ..Perkhidmatan setup blog wordpress =-.

  24. tapi yg ku fhm..Windows 7 USB/DVD Download Tool ni hnya dpt copy file dari iso windows 7 je kn..
    dan skrg ni ku ade dvd windows 7 pinjm kt kwn & aku nk copy file dari dvd tu masuk dlm usb..& aku nk format pakai usb tuh..
    mslh nya skrg..aku nk cari tool yg dpt buatkn usb tu bootable utk install windows 7..tapi baru kejap tadi aku dh jumpe satu tool..WinToFlash..xtau la boleh pakai ke x..harap eins dpt tolong la ek..mintak maaf la eins..ssh kn ko..(bhsa mlayu aku kurg kit.. πŸ™ )

    1. Kalau ko pakai windows 7 usb tool, cara dia direct je…senang gila…wintoflash maybe ko boleh konpius cara nak guna…

      Jadikan dvd windows tu kepada iso dulu…guna software power iso…

  25. aku mls nk dwnload file iso kt internet sbb internet slow..ade file dari dvd windows 7 je ni..mane tau dpt..ade cara x?

    1. Kalau ko ada dvd windows…ko cuba jadikan kepada iso file…then guna windows 7 usb tool ntuk jadikan pendrive bootable..

      cara manual boleh gak…copy paste file dari dvd windows 7…cuma cara dia aku tak prefer sangat…ko boleh google kalau nak tahu…aku takde masa nak buat tutorial…
      .-= EiNS´s last blog ..Perkhidmatan setup blog wordpress =-.

      1. ok..tQ eins..nnti aku pakai software power iso tu..maaf ssh kn ko..

  26. saya da try formata ikt cara awk..
    guna pendrive 4 n 1 gitz n gn xternal h.dosk.. tp bla refresh ttp x detect.. cmn 2??
    please..
    tmpat pemain cd/ dvd mmg da osak..
    mmg x ley da frmat guna cd.. πŸ™ πŸ™

  27. camne nk frmt guna usb??
    tempat cd/dvd da osk.
    nak frmat guna cd mmg xdpt..
    guna usb n ikt cara kt ats 2 x dapat la..
    cmn ni???

  28. Awak xyah install windows xp…install je windows 7…cari windows 7 yg home basic ke…dah boleh guna kalau komputer spec biasa…

    windows 7 kalau install guna usb memang boleh jadi dan sangat senang…apa yang awak perlukan cuma iso windows 7 dan guna software nih

    http://images2.store.microsoft.com/prod/clustera/framework/w7udt/1.0/en-us/Windows7-USB-DVD-tool.exe

    Kami tidak lagi menggunakan windows xp, jadi agak sukar nak troubleshoot masalah windows xp…bertukarlah kepada windows 7 kerana ia lebih menyenangkan..
    .-= EiNS´s last blog ..Tema baru di JomPHP =-.

    1. tlg kite bg cmne nk instol gne linux,,,kite kne wat asgment…

  29. bro….klu jadi cam nie knape ek???

    009/12/24 15:01:51- Copying completed. Took: 1558.22702689153 seconds
    2009/12/24 15:01:51- Fixing unattended section in winnt.sif
    2009/12/24 15:01:53- setupORG.exe not found, replacing the original file
    2009/12/24 15:02:32- Could not replace original Setup.exe, aborting…
    2009/12/24 15:02:32- ——————Program quited———————————————–

    :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy:

  30. salam..tumpang tanye,,saya dah dolot windows 7 usb tool .
    mslhnyer,, kuar Microsoft .NET Framework v2 and Microsoft Image Mastering API v2 must be installed. mana nk cri dolot dia?..

  31. nk tye lg..kalau dah dolot file iso windows 7, mmg kena windows 7 usb tool jgk ke jika nk burn lam dvd..xphm…

    1. Xyah…kalo nak burn to dvd guna je dvd burner biasa cam nero n ashampoo burner

  32. ape maksud “Pada bahagian usb disk selection, pilih pendrive anda yang akan digunakan sebagai medium. Saya cadangkan anda force target disk type as removable bagi pendrive.” sy tak paham sgt la…boleh terangkn!!!

    1. Ko buka program tu…akan ada option sebijik cam aku tulis tuh…buat ikut arahan
      .-= EiNS´s last blog ..20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone =-.

  33. eh bgth x masalah sy??? kenapa usb port laptop sy xberfungsi dgn baik…pendrive ade gennetic volume???? itu masalah laptop or pendrive..bls kt blog

  34. can i ask smthing…about.. how to instol using linux lorrrr…can u help me…give answer plezz…yela..kite kne wt asgment…kite cme dpt window yg kmu sdiakan ni… help la kite… kite buntu gilewwwww….tlg la kite yg mmg pndai tp tak tau pe nieeeeee….tlg nohhhh..nohhhh… :angel:

  35. tp klau kamu mls gilew nk tlg..bg r website tntg cmne nk instol gne linux lar… kite mmg xtau ni…bkn xtau…tau..cme nak bg tau30x lgi..ni nohhh….nohh.. tlg nohhh…
    :cwy:

  36. bro nak tanya lah, lau dah format pastu bila dah siap… takde display propertise lah kenape ye….tp ms prosess format to de kuar notice yang tak dpt coppy file…sy gunakan p.drive biasa bukan usb flash..

    1. Pendrive bukan ke sama je ngan usb flash? Kalau tak jadi tool nie try guna tool wintoflash http://wintoflash.com/home/en/
      .-= EiNS´s last blog ..WordPress Hosting $ 3.50 /month Only (April Special) =-.

  37. bro ade ym tak? lau de leh chat guna ym tak?

  38. ni ym sy sol_gambut

  39. bro…kat situ tiada ruangan untuk download pun? pening nie….

    1. Download cni http://wintoflash.com/download/en/

      Aku sibuk nie bro…nak xm…xleh nak tolong byk2…try2 la sdiri k

  40. OWH YEKE….HUHU SORY GANGGU BRO….

  41. klu yang versi beta terbaru bleh buat partition , untuk asing kan Windows Vista & Windows 7 sebab bootloader yang sama.Windows XP bleh letak kat partition
    Windows 7 atau Vista.Support Ubuntu Live CD , Memtest , Acronis dll
    .-= OSX´s last blog ..RAM terpantas di dunia =-.

  42. x brp faham la….nk buat….yg nak broose kpd location file2 win xp tu..

  43. knpe ar netbook
    ta boleh buke
    tersekat kat bois………..
    cam ta bleh ksan hardish

  44. :cwy: :cwy: :cwy: :getlost: :biggrin: :happy: :kissing: πŸ˜† :pinch: :sick: :shocked: :whistle: :wassat: :silly: :sideways: :alien: tolol banget lu semua anjink

  45. Anda perlu gunakan tool WinSetupFromUsb…sprti yg ckp awal2 ag..
    sy x fhm ,
    ley x tnjuk scara terprinci lagi, @ step2 dia satu persatu…

    harap sgt kepada otai2 yg faham pasal format guna pendriff ni..

  46. salam… sy ada mslh ckit… blh x ajar sy bagaimana nak buat winPE tp bOOt dr usb…??? X kisah la win & Or XP…
    tQ..

  47. man ne lak nak guna winsetupfromusb versi 0.2.3 ????
    yang kat atas 2 versi 0.2.1….. 😎

    1. guna wintoflash bro…lagi mudah…ko tengok tutorial aku yg lagi updated siap ngan video

  48. eins, nape pas klik GO tu lame gile nak siap..mmg camtu eh?

  49. knap sy ko bisa eror teros brooo.eror trus win xp tolong d jelasin.film udh jlan udah star setup trus eror tuh knp broo

  50. blh tak download window xp kat internet je..x payah beli cd/dvd..kalau ade kat mana blh saya download..link..

  51. kalu nk simpan file lain kt dlm pendrive bootable bleyh x?

Tinggalkan komen anda