Posted on

Cara convert video kepada format telefon bimbit/ipod/iphone

nokia 5800xm

Telefon pintar (smartphone) generasi baru memiliki resolusi yang tinggi, serta mempunyai display dan warna yang sangat berkualiti tinggi…sangat sesuai untuk digunakan untuk menonton movie serta video klip.

Apa yang saya bakal tunjuk selepas ini ialah mengenai cara untuk anda convert video berformat avi/mkv/flv/etc kepada format yang boleh dimainkan oleh telefon bimbit anda. Video yang telah diconvert juga akan mempunyai aspect ratio dan bitrate audio/video yang bagus.

Untuk tutorial kali ini, saya akan gunakan Nokia 5800 Xpress Music sebagai model rujukan, pengguna Ipod touch/ Iphone 3G/S dan lain2 model handphone juga boleh mencuba kerana cara nya agak sama dan straightforward.

Perisian yang akan saya gunakan ialah FormatFactory (freeware).

Kelebihan format factory berbanding perisian video converter lain ialah ia percuma, mudah digunakan serta kualiti video yang diconvert agak tinggi.

image

Antaramuka FormatFactory.

Untuk menconvert video kepada format telefon bimbit, tekan butang video dan tekan butang All to Mobile.

image

Selepas itu, ada banyak pilihan jenis mobile device. Dalam tutorial ini, saya pilih jenis Nokia > Nokia 58XX.

image

Kemudian, hanya perlu browse kepada file yang anda ingin convert. Kemudian tekan ok dan tekan butang convert.

image

Tunggu video siap diconvert, dan kemudian transfer video yang diconvert itu kedalam memory card anda. Format yang dicadangkan untuk Nokia 5800 XM ialah MP4 dan H264. Cuba menonton movie, dan adakah anda berpuas hati dengan kualiti video tersebut?

Jika tidak berpuas hati, anda boleh buat custom setting kepada bitrate, resolusi, video container bagi meningkatkan kualiti video yang diconvert. Trial and error sekali sekala ya!

image

Info: Saya menggunakan Nokia 5800 XM, kini masuk bulan ke-6 saya menggunakannya. Walaupun ianya tidaklah secanggih Apple Iphone 3GS, tetapi memadailah dengan harganya yang sangat murah (sekitar rm900++ zitron sekarang) lagipun phone ini sangatlah customizable dan menyeronokkan. Pada masa yang sama, saya juga berpeluang belajar lebih lanjut mengenai Symbian OS 9.4, adobe flash lite, pys60 dan sebagainya.

BACA :  Digsby – IM, email notifications dan social network dalam satu perisian

Mahukan phone yang lebih cool dari Iphone 3GS? Anda patut melihat model Nokia N900 pula.


RELATED POSTS

12 thoughts on “Cara convert video kepada format telefon bimbit/ipod/iphone

  1. Format Factory memang berguna..

    Dah lama saya gunakan Format Factory untuk convert video ke mp3 ataupun dari file lain ke 3gp

  2. Agak ketinggalan sedikit pasal nak tukar format ni.
    dah lama tak pakai nokia.jumpa kawan semua nokia,
    motorola dan sony.aku masa pakai nokia dulu guna perisian Smartmovie.senang je format avi.selain tu 3gp
    pun ringan.kualiti kurang memuankan.
    .-= safar´s last blog ..Daftar blog wordpress atas nama anda =-.

    1. Pkai phone apa? Iphone? Android phone?

      Aku pernah try smartmovie ntuk nokia 5800…tapi tak berapa smooth movie playback dia…masih belum fully optimized…

      so buat masa skarang guna format mp4 pun puas hati dah 😀

  3. erm macam best aje soft ni.. tapi aku tak tgk movie dalam phone pon.. lagipon fon tak power mcm ko.. haha..
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Fixing Executable Files on Windows Se7en & Vista =-.

  4. x tahu nak komen pe

    sebab x penah try agi phone canggih camni

    kalau dah ada sebijik leh la la cuba guna converter neh
    .-= matju2509´s last blog ..Fast Food & Parking =-.

  5. aku baru tahu pasal formatfactory ni.. thanks kerana berkongsi.. 🙂

  6. aku baru je amik nokia nie…
    terpengaruh… by the way mmg best hp nie…
    nak guna iphone, xlyk lg…

    dpt la info format factory nie, mmg gempak lg la…
    he he he…

    tq..
    .-= h3r0´s last blog ..Aidilfitri yang tidak semeriah dulu. =-.

  7. aku pun baru guna format factory ni..mmg best..tu pun hurul aini kasi tau aku..hu3 :tongue:

  8. […] Aku dah tulis full guide cara nak convert video kepada Nokia 5800 XM. Boleh refer tutorial di JomPHP – Cara convert video kepada format telefon bimbit/ipod/iphone. […]

  9. salam~ sowri lari tajuk sket.. hehe.
    nk tnye mcm mne buat tema mcm 2 r.. sy tak tau nk search encik google tentang ape… :pinch: icon yg ade kat atas skali 2… :pouty:

Tinggalkan komen anda