Posted on

Cara buat wireless adhoc network ( laptop to laptop )


Jika anda seorang pengguna laptop, adalah penting untuk anda mengetahui tentang cara membuat wireless adhoc network kerana ianya mungkin berguna, contohnya:

1. Dapat berkongsi sambungan internet tanpa memerlukan wayar lan dan router dengan menggunakan internet connection sharing.

2. Dapat berkongsi/sharing file over network, memudahkan proses copy dan paste dan mengurangkan kebergantungan terhadap pendrive, external hard disk dll.

3. Dapat main game network tanpa memerlukan wayar lan atau router, cth DotA.

4. Dan lain- lain.

Cara-caranya adalah seperti berikut: Penerangan bergambar disertakan bagi memudahkan pemahaman.



Dalam wireless network connection properties: Sila rujuk gambar.

1. Tekan “Add
2. Dalam network name > masuk nama SSID atau nama network, cth “EiNS
3. Set sekuriti key jika perlu, jika tidak perlu maka set to disable.
4. Check “This is a computer…..
5. Tekan “OK
6. Tekan “Continue anyway

Maka dengan itu wireless adhoc network anda telah disetup dengan jayanya. Cuba view wireless network:

Selesai? Sekarang komputer lain boleh view dan connect kepada komputer anda tanpa memerlukan wayar lan atau sebarang router.

Untuk berkongsi sambungan internet, masuk network connections > pilih connection anda (Streamyx, 3g dll) > right click, properties > advanced > cari bahagian Internet Connection Sharing.


Selesai. Ada masalah sila bagitahu.

Good Luck


RELATED POSTS

BACA :  Penyelesaian kepada Facebook Chat baru yang dibenci ramai

57 thoughts on “Cara buat wireless adhoc network ( laptop to laptop )

  1. kemahkemin..kawe baru tahu jah nih pasal gonih

  2. aku nak minta tolong.kat opis aku pakai wireless.tapi budak² tech selalu tukar password router.so bila nak login aku kena minta berkali² kat dia orang ada cara x aku nak dapat wireless and pecah masuk security dia orang..hangin satu badan

  3. @arrazi,ko try google ataupun search kat youtube “how to hack wep password”.
    tp benda ni agak susah nak buat.
    so cadangan aku,bila ko dpt password,ko tukar dulu seblum diorang tukar.kekeke 😀

  4. cr la smpi jumpe tut utk hack wep.. yg tu sng je kalu jumpe tut.. tp wpa susah nak hack… wpa ni lg latest dr wep..

  5. klu vista lain skit ek…

    faiz´s last blog post..Cicak Man 2 VS Los dan Faun

    1. Kalo vista sangat2 la senang nk buat ad hoc nie 😉

  6. ad hoc ni macam mana sebenarnya?
    apa yg perlu ada utk buat sambungan antara laptop tanpa sebarang router.

    aku guna celcom broadband.
    cadang nak main game (LAN) kat umah member.

    so boleh ke main game secara LAN tanpa searang kabel.

    dan……aku tak tau apa yg aku tanya. adussssss!!!1
    tolong ajar aku.

    kerol´s last blog post..MESIN BASUH AQUALTIS ARISTON

  7. ad hoc ni connection laptop ke laptop tanpa sebarang router atau kabel LAN.apa yg perlu dibuat tu dah ada dalam tutorial ni.boleh main game LAN.aku selalu main dota guna ad-hoc kalau pegi melancong. :biggrin:

  8. Eins ckp tuk vista lg senang,tp sy x phm la sbb interface vista ngan xp x sama,leh bg tutorial utk vista?
    trimassss :biggrin:

    1. Memang senang, nanti saya buat kalau free 🙂

  9. bro..aku dah wat ad-hoc ni sememangnye jadi 100%..
    tapi masalahnye..aku connect laptop aku dgn iphone aku..bile aku tgk status wireless network connection(peer to peer) aku nilai sent aku sangat lah tinggi..nilai received plak sememangnye rendah..xlebih 6 pun..kenape eh?

    1. Hoh, adhoc ngan iphone tu…hahah…gila ahh…xtau method dia camne sbb tak pernah try, mungkin sama atau mungkin berbeza…

      cuba check sini; http://alaashaker.wordpress.com/2009/03/27/connecting-your-iphone-to-your-laptop-using-a-wireless-ad-hoc-network-iphone/

  10. aku dah pernah buat benda nie…
    best gler…
    tgh godek2 latop aku n try n error….sekali terconnect
    heheeheh
    pas tu set kat latop aku..
    siap leh chat lagi dgn mbr tingkat atas…
    ktorg leh main Counter Strike lagi….hahhahaha
    bygkan betapa seronok nya ..
    hahhahah tingkat bwh lwn tingkat atas….
    hehhehehehhe

    1. hohoho try baca tutorial buat wifi network lak.lagi best lawan dota / cs ramai2 :biggrin:

  11. bro,ape beza adhoc network ngan LAN??

  12. owh..selalu klu orang main game counter or dota pkai wireless tue pakai adhoc la yeak..

  13. LAN = Local Area Network (usually cable)
    WLAN = Wireless Area Network (wireless)

    Ad Hoc = Biasanya kalau semua guna laptop dlm satu rumah untuk create WLAN tanpa Wired Router / HUB

    WLAN ni nak beroperasi kene ada Wireless Router (cth Share File / Network Gaming)

    Kalau PC Desktop nak buat Ad Hoc boleh gak guna NIC (network interface card) dengan PC yang lain dengan menggunakan Crossover Cable. Cuma 2 PC je la… Kalau nak lebih guna HUB/Router/Switch <– benda/fungsi sama je

  14. cmne ek nk hack password wifi org len..

  15. cmne nk hack password wifi org len..

    1. Ko google pasal aircrack

  16. salam..klu nk buat adhoc ni kita cuma setting kat laptop pertama je ke jd yang ke 2 n seterusnya xyah buat pape la ye maksud saya xyah setting dh ye :angel:

  17. salam,nak tny nie..saya gne usb wireless adapter.kalau connct pada network lain ok,tp kalau as ad hoc x bleh..mksudnya klo saya yg create network tu x bleh nak connect.knapa ya?

    1. Tak bleh connect tu dia ada cakap apa2 msg ke? kalau buat adhoc tu set ip jadi manual baru senang sikit nak connect…
      .-= EiNS´s last blog ..Aku memang sibuk dan tiada masa update blog =-.

  18. pening la,ade ym x?
    :blush:

  19. maaf la,, pening la sya nk bt. sya pkai celcom broadband. Sya pkai time dkt class, or ostel.. Alih2,, baca la blog nie. Best juga, senang la kkk dorm sya nk gne internet. huuhuhhu. sya dh cube buka control panel>network sharing center>manage wireless network>add>
    pas 2 keluar ( How do you want to add a network?)
    # Add network thats is in range of this computer
    # Manually create a network profile.

    then.. saya men plih yg no 2, tu.

    lepas 2, kuar enter information for wireless network you want to add.

    nie butir2 die.

    Network nama: sya ltk nama sy
    security type: xtw nk letak ape
    Ecryption type: xtw gak
    Security Key/Passphrase:xtw gak.
    sebelah die de tlis kotak kosong Display charactersama ada nk tnda @ x.

    nie tok window vista. hope dpt tlg

    1. Kalo dalam vista…

      aku bukak network and sharing center > set up a new connection or network > amek set up a wireless ad hoc…

      then letak nama ntuk ad hoc itu…security atau password tu optional

  20. salam..dh settle wat ad hoc ni tapi cmne nk men game gune ad hoc ni??cth need for speed underground 2 @ prostreet ke leh ajar kn x??

    1. Basically ad hoc nie network je…sama cam wireless lan n wired lan…cuma data transfer sgt limited…

      kalo game tu support lan @ network game cam frozen throne, counter strike tu boleh main guna ad hoc…tapi need for speed tak sure ada main network ke tak
      .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

  21. Berjaya buat ad hoc ni menggunakan Window 7 & Windows XP cuma tak tau macam mana nak share fail. Macam mana caranya ye?
    .-= Maizul´s last blog ..Cara Nak Upgrade WordPress =-.

    1. Ler…right click properties file atau folder…amek bahagian sharing…tu je

  22. apsal sume putih ni xnmpk tulisan

  23. dh berjaye setup utk men cs..tapi lg bes bile gne software wipeer

  24. nak tanya, ni kira boleh share 3 4 laptop ke satu laptop yg gn brodband celcom ke??? or 1 je laptop yg boleh share, sy buat boleh 1 laptop je dpt intrnt, laptop ke2 xleh, knp ek??? mntk bntuan dr yg pakar 🙁

    1. Kalau ntuk banyak2 laptop sila guna router atau switcher…connection adhoc laptop to laptop sangat slow fyi

  25. boleh ke kalu pakai usb adaptor… untuk wat adhoc cengini… aku pakai shiro usb wireless adaptor…

  26. Menggunakan tutorial ini,bwt pertama kalinya sy berjaya bwt ad hoc network (laptop Vista saya sebagai host) dan menggunakan nokia E71 sy utk melayari internet menggunakan ICS (intenet sharing connection).ala-ala mcm Wifi jgk la.

    Baru2 ini apabile sy cube create new ad hoc network tetapi menu ICS (intenet sharing connection) tidak appear lg.maksudnyer,sy bleh create network tetapi tidak boleh share internet.utk makluman sy menggunakan Vista Ultimate.

    Harap kwn2 yg arif dpt membantu.

    1. Check ip setting, ipv4 dan ipv6…eloknya buat manual ip kalau nak guna ics

  27. Tq encik Eins atas respon anda

    sy telah cube secara manual,ttp menu ICS tidak juga appear.masalah internet sy ke? hmmm… :angel:

  28. salam…. cam ne ek nk buat ek main cs guna ad hoc..?
    sesiapa yg tahu tlg la jwb.. :pouty:

  29. sye baru bli laptop…..tp laptop sye xleh nk connect internet gune wireless….sye xthu langsung pasal komputer ne…..kalu guna kabel y d bekalkan mase pasang strymx tu bole connect intrnt…soalannyer….mcm ner nk setting wireless kt laptop ne…..susahla nk kene gune kabel…..bole tolong sye y bute it ne x….plssss

  30. xfaham lah..bleh x wat gambar tu besar lg..aku xnampak dengan jelas..aku guna window xp,moderm huawei e220 n broadband dg..please tolong aku..perlu sangat..

  31. Eins tolong aku..aku perlu sgt..nak guna cara ni untuk broadband dg aku utk seisi rumah.

    1. Dah boleh buat ke bro…sori aku tak perasan ko punya komen

  32. knp aku wat xboleh e?dapat mmg dapat tp bila nak buka internet xboleh pn?

  33. bro..nak tanya boleh ka buat adhoc ni antara laptop dengan PC.. kalau boleh..bleh bg cara nak buat..aku tak tau langsung pasal network ni….tq 🙂

    1. Boleh je. Cara sama seperti tutorial ni asalkn pc ko ada wireless adapter.

  34. wireless adapter camner…ek..apa beza wireless router dan wirelss wifi…tq bro

    1. Wireless adapter tu alat utk terima signal wifi. Wireless router alat utk pncarkan signal wifi.

  35. salam,,aku buat adhoc elok je siap dpt main cs ngan dota rmai2 lg,,tp utk sharing internet je xdpt??nk wat camne 2??aku pkai W7,,

    1. Ko kena buat internet connection sharing dengan ko punya adhoc…terai la..senang je sebenarnya
      .-= EiNS´s last blog ..Modern Style – free professional wordpress theme by Flexithemes =-.

  36. bro..aku gune xp sp3..pakai celcom broadband..laptop lagi 1 kai 7 starter..leh wat ker..??
    7 starter nk wat camne ek.??peninm daa aku..
    aku pom kene wat gak ker..??

  37. salam, bagaimana nak connect laptop baru dgn wireless network yg sedia ada dlm rumah. streamyx ok dan laptop lama ok. masalahnya aku dah lupa WEP KEY dia.. camne nak buat ek..ada laptop baru pun jadi tukun jer..

  38. susah difahami… saya rasa anda harus terangkan dengan lebih terperinci walaupun pada awalnya anda mengatakannya akan meletak gambar, namun gambar tersebut hanya beberapa kerat sahaja… kira dah bagus, namun bukan yang terbaik…terima kerana cuba berkongsi walaupun apa yang anda hendak kongsikan tidak dapat difahami…

  39. salam admin,

    camner nak connect pc ngan laptop ? boleh guna LAN cable ke?

Tinggalkan komen anda