Posted on

Cara Buang Vokal Daripada Lagu Mp3 – ala minus one atau karaoke

Buang vokal daripada mp3

 

Tutorial ringkas cara untuk buang vokal daripada lagu dalam bentuk mp3. Hasilnya tidak lah menyerupai versi asal karaoke atau minus one tetapi boleh buat untuk suka – suka atau untuk latihan menyanyi di dalam bilik.

Cara 1 : Guna Media Player yang ada fungsi “Vocal Remover”

remove-vokal-mp3

Jika anda menggunakan Potplayer, pasang lagu mp3 dan right click > audio > speech processing > dan pilih Voice Filter atau tekan sahaja shortcut Shift + V.

umplayer-karaoke

Kalau guna UMPlayer, boleh pasang mp3, kemudian pergi ke Audio > Filters > Karaoke.

Cara 2 : gunakan filter “Vocal” pada playback device

remove-vocal

Sesetengah audio device mempunyai fungsi filter yang boleh membuang vokal, seperti di kebanyakan laptop jenama Acer yang menggunakan Realtek HD Audio.

Tekan pada playback device > enhancements < dan select filter vocal .

Kedua2 cara ini boleh membuang vokal daripada lagu mp3 tetapi juga boleh merendahkan kualiti lagu yang anda dengar.

Selamat mencuba!


RELATED POSTS

BACA :  Cara convert video kepada format telefon bimbit/ipod/iphone

13 thoughts on “Cara Buang Vokal Daripada Lagu Mp3 – ala minus one atau karaoke

  1. beberapa bulan/tahun dulu aku penah pikir pasal cara nak buang vokal ni. rupanya mmg ada ye, sng pulak tu. thanks 🙂

  2. Memang takdeh teknologi yang boleh remove vocal 100% tanpa kurangkan kualiti audio? heheh
    btw, kalo nak yang lagu takde vocal search je *tajuk lagu* instrumental version.

  3. tq bro… akan ku cuba…

    btw…Audacacity Boleh buat camnie jugak xsilap ak [ just share ]

  4. thankz,senang keje aku

  5. Thank you for sharing this informative article.Actually I don’t have any idea about this thing,but I want to try.

  6. Pada pendapat aku vocal remover ni tak berkesan 100%.

  7. I just found your blog and started reading & love it.

    Mic @

  8. I just found your blog and started reading & love it.

    TQ

  9. ade x software yg boleh remove sound ? just want the vokal..

  10. audacity pon boleh…tutorial bersepah kat youtube

  11. salam macam mana nak dapatkan Software ni

Tinggalkan komen anda