Posted on

Cara bayar ptptn online

Sebagai seorang pelajar, antara kewajipan utama setelah bekerja ialah membayar balik pinjaman ptpn. Tutorial kali ni membawakan anda cara bayar ptpn online, langkah demi langkah.

Langkah 1

Pastikan anda telah mempunyai pin ptpn. Jika belum mempunyai pin, gunakan khidmat SMS. Caranya ialah:

Taip PTPTN NOPIN NOKP dan hantar ke 33199. Cas 50sen akan dikenakan.

Contoh: PTPTN NOPIN 820202112233

Anda akan menerima PIN yang akan dihantarkan ke handphone anda melalui SMS.

Keterangan lanjut : http://www.ptptn.gov.my/web/guest/sms

Langkah 2

Login ke E-FES menggunakan IC sebagai username dan no pin sebagai password

Langkah 3

Masukkan jumlah bayaran yang anda mahu

Langkah 4

Penyata untuk bayaran anda. Klik teruskan

Langkah 5

Pilih khidmat online banking yang anda mahu gunakan. Saya menggunakan Maybank2u. Jika anda belum membuka akaun Maybank2u, boleh rujuk disini : Cara buka akaun Maybank2u

Langkah 6

Anda akan diminta login ke akaun Maybank2u anda

 

Langkah 7

Masukkan TAC.

Langkah 8

Siap. Jangan lupa simpan online resit untuk rujukan.

 

Selamat membayar balik pinjaman PTPN 😉


RELATED POSTS

BACA :  Deluge, torrent client terbaik?

23 thoughts on “Cara bayar ptptn online

  1. Terbaik…
    walaupun aku x berhutang ngan ptptn 😛

  2. bayaran boleh gak dibuat direct melalui web cimbclicks dan maybank2u tanpa gunakan MEPSfpx .. tp yg penting kena tau no pin dulu.. selamat membayar hutang semuaa.. 😀

    1. ko ada hutang ngan ptptn gak ke jauze?

    2. mcm mne nk membuat pembayaran melalui mybank2u……need info plszz 🙁

  3. tq share! hujung tahun ni aku nak bayar balik pinjaman ptptn 🙂

  4. bile ntah nk start bayau.. makin lama makin byk plak kumpul bunga.. huhu

  5. […] This post was mentioned on Twitter by Anarm and zarylnaxrie, jomphp.com. jomphp.com said: Cara bayar ptptn online http://goo.gl/fb/nlUJ2 #jomphp […]

  6. utk PTPTN je ke..yg MARA pny ade x?? hehe. 🙂

  7. ada gak orang malas bayar PTPTIPU ni.
    alasan nak beli kereta la,moto la atau
    kapal terbang mainan. :cwy:

  8. i pun leh tumpang glamour u..nama i terpampang…
    i like..;)
    hikhik…
    dah start bayar ke?

  9. Terbaiklah…

    Login ke E-FES…apa laman E-FES

  10. cmne nk dptkn no rujukan ptptn?
    ak nk byr maybank2u neh . .help me . .

    1. shahrul,
      no rujukan adalah no surat tawaran.. no surat tawaran nih ader dlm surat yang mula2 ptptn anto kt kiter suruh byr pinjaman tu.. 😎

  11. Nak tnye.kalau byrn yg melalui e-fes tu,knape bwh 2 dy ad tulis
    ‘MAKLUMAN:pembyrn melalui e-fes hanya utk penyta kira2 pinjaman konvetional sahaja.’

    Explain please.huhu

  12. bagus..maklumat yang berinformatif. skarang ni senang la peminjam utk bayar balik pinjaman.

  13. Salam..Help me plesss
    saya nk thu,nk bayar melalui on9 banking ni,procedure ape yg mula2 kene buat dulu?
    kenapa sy hantar sms utk dptkn no pin,langsung ptptn x reply?so mcm mane sy nk login e-fes?mmg kene melalui mepsfpx ker?tak boleh ker nk bayar terus login maybank2u atau cimbclicks?pleesssss..
    Niat dihati mmg nk bayr sgt2..tapi kaedah on9 x thu sgt

  14. thnx share.. tp cne nk check jmlah hutang ptptn ea?

  15. salam,if saya nak bayar thru online banking,cthnyer saya ade cimbcliks,dimana saya nak dapatkan maklumat bil.account number PTPTN,plz bantu saya

  16. haya kwan boleh kenlan kh
    ]

  17. Enter log in E-FES a few time but got error. Loading lambat sangat dan lembab. Macam server uitm masa nak tengok result keluar. -______-“

  18. contoh klu melalui efes kna cas 50sen n kalau pilih maybank2u mcm dkt ats 2.kena cas rm1,so jd rm1.50 btlkh?klu btl…byknya kena cas..help mee…baik direct maybank2u trs…pening2…jwb sat..

  19. masih boleh guna ke cara ni? kalau online banking dia mintak no surat tawaran la plak.. dah bertahun keluar kolej, mana ingat lagi..

Tinggalkan komen anda