Posted on

Blogger Mobile Template – jadikan blog blogspot mesra telefon pintar

 tesss

Blogger in Draft baru melancarkan fungsi Blogger Mobile Template, iaitu satu fungsi yang menjadikan blog blogspot anda “mobile-friendly” atau mesra pengguna telefon bimbit/pintar. Dengan itu, blog anda dapat load dengan laju, ringan, dan mudah dari segi navigasi pada masa yang sama masih mengekalkan kandungan blog seperti text, gambar, dll.

Zaman sekarang ramai orang melayari internet menggunakan iPhone, Android/WP7/Symbian^3, Blackberry jadi boleh dikatakan mobile template pada blog anda adalah satu keperluan. Ikuti langkah-langkah berikut untuk mengaktifkan blogger mobile template.

Cara aktifkan fungsi Blogger Mobile Template

blogger in draft

1. Masuk blogger in draft : link

2. Sign in dengan akaun blogger anda

3. Pergi ke bahagian Settings

blogger mobile template

4. Pada bahagian Mobile Template, tekan Yes, On mobile devices, show the mobile version of my template. Lepas itu tekan save settings.

blogger mobile template[5]

5. Anda juga boleh tekan butang MOBILE PREVIEW untuk tengok rupa blog anda jika ianya dibuka dalam bentuk mobile template.

blogger mobile templates IMG_0691

6. Paparan blog dalam bentuk mobile template di pelayar internet Safari iPhone 4. Tulisan amat jelas dan senang dibaca serta boleh menulis komen dengan senang.

7. Senang sahaja bukan? Selamat mencuba dan jangan lupa share dengan rakan2.


RELATED POSTS

BACA :  Tutorial Gunakan Android 2.3 Gingerbread di Komputer Windows Anda

21 thoughts on “Blogger Mobile Template – jadikan blog blogspot mesra telefon pintar

  1. berjaya <3 HAHAH menarik pulak belog aku versi mobile heee. tqq <3 :wub: :wub: :wub:

  2. blog den takdok pong T.T

    1. haaaa. dah ado ekekekeek XD

  3. Google pun mesti tidak mahu ketinggalan untuk memastikan pengguna blogspot dapat kecangihan yang diberikan kepada pengguna wordpress.Ini untuk memastikan pengguna sedia ada tidak lari dan menambahkan lagi pengguna blogspot.

    1. tapi kalo banding yg web app jomphp guna tuh, memang jauh ketinggalan lagi flexibility antara blogger ngan wordpress 🙂

  4. erkss?
    MSU?
    owh,, petang ni kene pegi situ, ade kelas walaupon sekarang ini convocation..
    LOL..
    haha

  5. dah buat jugakkkk XD suke! ;p

    tpi… intensedebate x support. uhuk2….

    1. hehehe pkai default comment je ntuk blogspot 🙂

  6. cayalah blogger! hehe…

  7. Apa benefit mobile template? jadi lebih ringan dan cepat loading ke?

    1. nie mesti tak bca habis nie kan? dah tulis kat atas tue…laju, ringan, senang nak bca…faham2 je la internet tgok kat screen handphone yg kecik lgpun biasanya orang pkai 3G

  8. wow…boleh tahan….coz aku dah cuba kat blog aku sendiri….cuma tak de widget jer kat blog versi mobile ni…..

    1. tak perlu widget…orang bca blog kat smartphone nk bca content je

  9. salam
    aku dah cuba tapi bila bukak kat handset tak boleh pun
    kena ada specila browser ke kat handset
    aku pakai handset c6-01..symbian 3 boleh kan??
    tolong2

    1. try kat opera mini or opera mobile?

  10. Sebelum ini pun aku dah pernah tulis 2 kali pasal ubah Blogger kepada versi mudah alih. Tak sangka Blogger buat juga.

    Entah-entah terbaca blog aku kot…hahaha…:p

    1. That’s a genuinely imrpeissve answer.

Tinggalkan komen anda