Posted on

Blogger in Draft: Dashboard baru untuk Blogspot !!!


Berita baik kepada teman-teman bloggers sekalian yang menggunakan perkhidmatan Blogger\Blogspot kerana pihak Google telah menaiktarafkan sistem Dashboard dengan antaramuka yang baru serta penambahan beberapa fungsi yang canggih dan menarik.

Untuk mencubanya, anda boleh login kepada adress ini : http://draft.blogger.com.

Check “Make Blogger in Draft my default dashboard” jika anda berminat untuk set dashboard baru ini sebagai default. Antara fungsi-fungsi yang baru ditambah ialah:

1) Post editor baru
2) Star rating\Rating bintang (JomPHP menggunakan sistem rating outbrain fyi)
3) Import\Export blog post kepada format xml (untuk tujuan backup)
4) Embedded comment form (comment dibawah post ala wordpress)
5) Webmaster tools verification (menggunakan google webmaster tools)

Untuk penerangan yang lebih mendalam, anda boleh berkunjung ke blog rasmi Blogger in Draft.

Terima kasih pakcik Google 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Tips menggunakan feedburner

29 thoughts on “Blogger in Draft: Dashboard baru untuk Blogspot !!!

  1. thanx for ur info.. i use it now..

  2. bagi la link blog ko..nak melawat nih 🙂

  3. bro tp star rating aku ye x kuar la..

  4. kemah2…
    sek kto kemah..hahaha
    tanah merah dok alik mano bro?

  5. @prince,

    aku rasa sbb blogger in draft tu dalm peringkat beta lagi,so byk lagi problem…even aku try yang embed comment pn tak jadi lagi untuk blog aku..

    @mr.ruhi,kawe area kg.belimbing.demo duk mano?

  6. star rating xtau la sbb x cuba lg…

    buat masa skarang jomphp dah ada sistem rating star..

    klau nk cuba boleh grab kat http://outbrain.com sng je xyah copy2 code boleh install direct ke blogger..:D

  7. dah tau pasal nie.. slmt menggodek 🙂

  8. Tinggal nak tunggu google buat sistem post mesej macam wordpress plak..

  9. dah ada la..embed comment tu..try cek balik fungsi baru blogger-in-draft

  10. Tak jadi.. dah try dah.. kena modified kod skit.. kat blogmenjerit dah ada

  11. kalau yang tak jadi comment,boleh refer kat sini : http://www.bloggerbuster.com/2008/06/how-to-add-comment-form-beneath-your.html

    blogmenjerit tu baca dari sini gak..

  12. Dah jadi.. seronok plak dah ada sistem macam ni.. Cayalah

  13. Tricky sket code yg perlu korang replace tu…so klau sapa2 x faham boleh tanya..klau boleh tolong kami tolong..

  14. Kalau nak letak audio dalam posting kat blogger boleh ke

  15. boleh je..audio jenis embed ke?
    kalau jenis embed,buat mcm youtube je la..

  16. Yup.. memang boleh ke.. Tapi bentuk play dia macam mana..

  17. klau audio embed smua boleh…copy je code trus boleh masuk dlm post..

    atau boleh buat manual..

    embed src=’AUDIO URL’ autostart=’true’ volume=’90′ hidden=’TRUE’ height=’0′ width=’0′

  18. Ko boleh refer kpd post yg aku wat nie..

    http://tinyurl.com/3zmlk8

    Ak guna mysplayer ngan mp3 ak host kat ak nyer googlepages…

    http://mysplayer.com/

  19. ko tau nak convert wordpress theme jadi blogger template x??

  20. maaf tak tau.dia bukan boleh convert senang2 je.kena mahir css dan xml.

  21. ohh cam tuhh…
    ade sesape kt sini yg buley convert???

  22. tak jmpa lagi org Malaysia nih yang convert theme..anyway try kontek webmaster nih : http://www.eblogtemplates.com/

  23. mungkin boleh tnya dia nie psl template – ien

    http://muncet.blogspot.com/

  24. Toolbar post tak kuar ni apa masalah dia

  25. TQ for info bro…

    manS´s last blog post..yang di atas

  26. aduh sistem baru ni berat sikitla…bro.. sya banyak guna gambar masuk.. susah nak posting dan edit.

    1. guna WLW je,senang cerita

  27. I would like to express my gratitude for your generosity for persons who actually need guidance on your area of interest. Your real dedication to passing the message all over had been exceptionally functional and have regularly empowered guys much like me to realize their aims. This informative help and advice denotes much to me and extremely more to my fellow workers. Warm regards; from everyone of us.

  28. In the awesome scheme of things you actually secure an A with regard to effort. Where you confused me personally ended up being on your details. As it is said, the devil is in the details… And that couldn’t be much more accurate right here. Having said that, let me inform you what exactly did give good results. The writing can be rather powerful and this is probably why I am making the effort to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, while I can certainly notice a leaps in logic you make, I am not convinced of how you seem to connect the points which inturn produce the conclusion. For right now I will yield to your issue but wish in the foreseeable future you actually connect the dots better.

Tinggalkan komen anda