Posted on

Bermain games Windows Vista dalam Windows Xp

Kepada sesiapa yang pernah mencuba games tersedia dalam Windows Vista,tentu ada tahu bahawa games yang disediakan adalah jauh lebih menarik daripada games tersedia Windows XP.

Bagi pengguna Windows XP,anda juga boleh bermain games ini melalui WindowsXP anda dengan membaca artikel ini.

gamesvista 

Langkah-langkah :

1.Download file Part 1 dan Part 2 :

Part 1

Part 2

2.

Part 1 mengandungi:

> Minesweeper fix
> Minesweeper
> Freecell
> Hearts
> Inkball
> Vista.Emulation.dll

Part 2 mengandungi:

> Shanghi
> Solitaire
> Spider Solitaire 
> Purble Place

3.Extract file Vista_Games_XP_Part_1.zip dan Vista_Games_XP_Part_2.zip

4.Copy file Vista.Emulation.dll dari file Vista_Games_XP_Part_1.zip ke dalam folder c:\windows\system32

5.Klik pada games yang anda hendak bermain.

6.folder Microsoft Games automatik akan dicreate dalam Program Files.Shorcut Vista_Games juga akan wujud pada start menu,oleh itu tak perlu lagi mencari folder games tersebut untuk bermain.

7.Siap!

Rujukan asal : http://jonnyw1989.wordpress.com/2007/01/31/windows-vista-games-for-xp-update/

Selamat bermain dengan gembiranya 😉


RELATED POSTS

BACA :  DotA 2 – game terbaru daripada Icefrog dan Valve

13 thoughts on “Bermain games Windows Vista dalam Windows Xp

  1. cam best je..nk share bnde nei dlm blog kite leh x

  2. ok je..tapi jangan lupa bagi kredit kat blog nih 😉

  3. tiada masalah pun untuk kredit ke website ini…cuma prob pd download je..kne tukar tempat lain la..service die cam xbest je…ke dftr baru leh download lebih

  4. pasal download tu,kalau ko ada akaun rapidshare premium,boleh download unlimited..aku pn takleh buat apa sbb bkan aku upload file tu 😛

  5. mne la tau kot2 ko leh tukar ke tempat len..arghhh aku kecewa..xde game chess dlm tue….tp ok la jugak..de gak bnde yg leh dienjoy

  6. erk..aku pn baru perasan takde game chess..sbb dlm vista mmg ada..hm..

  7. dlm vista mmg ade..lgpun best pe…aku xnk install vista dlm comp aku takut nnt byk bnde aku xleh nk layn huhuhu

  8. anyway aku rasa sekarang ko dah takyah risau pasal takleh layan byk benda dalam vista tu..sbb skrang semua software dah update untuk support vista..aku pakai 2 OS,vista dan xp,tapi setakat ni aku tak jmpa lagi masalah tak support 🙂

  9. aku sellau pakai untuk bnd2 yg xelok la…kekdg vista nie xmemuaskan ati aku n melambatkan kerje aku

  10. kalau pakai benda-benda tak elok aku faham.hehehe..
    sbb tu la aku pakai dual OS.
    Vista aku buat main games DX10 dan blogging.

  11. ader 1 game aku xbley buka…

    isk3x~

  12. eins..
    game chess vista untuk xp xde ke??

  13. macamana saya nak install window 7 pc saya 32 bit

Tinggalkan komen anda