Posted on

Backup handphone Sony Ericsson dengan MyPhoneExplorer

k750 pcMyPhoneExplorer ialah perisian pc yang khusus untuk handphone Sony Ericsson. Fungsi2 utama MyPhone Explorer ialah :-

– mengetahui maklumat tentang phone anda dengan detail, seperti IMEI, firmware version, suhu dll

– fungsi backup dan restore data2 dalam sim card, phone memory dan memory card

– SMS – baca, reply, import, export, archive dll…boleh simpan sms dalam phone kedalam komputer

– explore file2 dalam phone memory dan memory card

– synchorize tarikh, jam, kalendar, favourites etc

– dan lain2 lagi

Bagi saya, ini adalah perisian wajib cuba oleh pengguna SE. Jom tengok lebih lanjut fungsi2 MyPhoneExplorer ini.

Fungsi explore phone memory dan memory card antara yang fungsi saya rasa paling berguna. Anda boleh copy, paste, edit, move file2 ke dalam mana2 ruang storan dengan senang. Proses installasi permainan dan perisian java juga menjadi lebih senang dan cepat.

myp2

Jika anda menyimpan sms atau mms yang berharga atau bermakna bagi anda, boleh export ke dalam komputer dan boleh restore bila2 masa juga. Paling menarik, anda boleh membalas sms dan membuat panggilan dengan menggunakan perisian ini. Ya, tulis sms dan buat call menggunakan komputer asalkan anda cucuk phone anda melalui port usb ke komputer anda.

my phone explorer 2

Jika phone saya tidak mengalami sebarang masalah kecemasan, mungkin entri ini tidak tertulis. Saya terhutang budi pada software ini kerana menyelamatkan banyak data2 dan maklumat penting dalam phone saya.

Anda boleh download dan cuba MyPhoneExplorer : Softpedia Link, Direct Link . Selamat mencuba ya!

WordPress Tags: Backup,Sony,Ericsson,MyPhoneExplorer,Beta,Explorer,IMEI,version,card,memory,archive,komputer,


RELATED POSTS

BACA :  iphone 4 home button kurang berfungsi? jom hantar warranti

18 thoughts on “Backup handphone Sony Ericsson dengan MyPhoneExplorer

  1. wah..mesti cuba ni… :biggrin:

    Ummul´s last blog post..I need rest

  2. Emm sila2…senang je nak guna tak perlu buat tutorial detail kot :happy:

    1. huhu…mg senang…tq ya…useful betol software ni :w00t:

  3. colour petak kat leave comment ni x nmpk sgt smpi x tau nak tulis comment kat ne :ninja:
    btw nak ckp tq skali lg bg software ni. Sush aja 😎

    1. Biar je la…nanti nak tukar theme baru dah…hehe

      sama2…bnda bagus kna share..ye kan? :happy:

  4. aiseh..x guna sony ericsson le pulak…
    🙂

    1. guna phone apa? perlu ke jomphp cover software2 ntuk phone?

  5. klu hp se yg xble nk on lg still ble ke? jnis yg xde memory kad..

    klu yg baru bli ni ada da.. yg dl punye xdpt backup.. sdey.. sume ilang.. expexialy diary kat kalendar..sms, no phone n pict :cwy:

    1. phone model apa? kalau yg xleh on lg tu xtau la boleh backup lg ke data2 kata dalam…

      tp boleh cuba try, mana tahu kot2 jd 🙂

      1. dulu punye T610… skrg guna W200c pun ble ke install mende ni??..

        Yg T610 tu.. Hm.. dia punye tpt charge rosak.. cari kat kdai charge bateri dr luar xde.. cina tu ckp r.. tanya 1 kdai je.. xreti nak merayap.. beside mmg susah nk g kdai. jauh..

        klu nk cucuk T610 tu kt Pc guna kabel hp W200c tu ble tak? :ermm:

        anyway thanks for the info.. 🙂

        cidimidi´s last blog post..Natural/ Organic Pesticide

        1. SE dia punya cable sama je kot…cuba cucuk boleh masuk tak..

          btw aku dh cek yg software myphoneexplorer ni compatible gak ngan se t610…

          alternatif lain boleh cuba float’s mobile agent/fma:

          http://fma.sourceforge.net/

  6. hurm… bagus gak ni.. malangnya HP aku hanya la nokia cikai yang berlampu kuning serta tiada fungsi2 hebat seperti HP² dak2 zaman lani… sian aku…

    Kill-Vearn´s last blog post..Dari Allah Kita Datang dan Kepada Allah Kita Dikembalikan

  7. use file transfer or phone mode??
    it can connect my phone..
    it say take out battery 2 min..
    abit blur..
    i use w610i here..
    thx

    1. Connect using phone to usb cable, i think try the file transfer mode..

      the software (myphoneexplorer) will auto detect ur phone…after that u can do what u want with the software 😉

  8. Macam mana nak install flash player untuk tengok youtube?model se k850i

    1. Model se k850 dah ada flash lite kan? X sure sangat la coz x pernah guna model tu…

      anyway 3gpp streaming ok je, access http://m.youtube.com guna phone tu 😎

  9. macamana nak download lock video kat h/p

  10. aku nak cuba driver lain utk camera K850i, dan tambah thames. tapi tak tau cara. ada sapa-sapa boleh detailkan caranya. tq.

Tinggalkan komen anda