Posted on

Malaysian Free DNS Hosting

Aku merasa berbangga sekali dengan free DNS webhosting yang dikendalikan oleh bekas student UiTM sendiri yang sekarang ini sedang berkhidmat dengan MyCert dan aku rasa yang ni first malaysian free DNS webhosting kot. Sebab Sebelum-sebelum ni aku guna “afraid.org”. Website ini mempunyai kerjasama dengan Google malaysia dan atas permintaan aku mereka sedang mengusahakan untuk memohon dengan Google untuk menyediakan free webhosting sebanyak 2gb-5gb. Kelebihan website ini adalah lebih user friendly berbanding afraid.org dan lebih tersusun serta mengenakan cas yang lebih rendah kepada advance user yang memerlukan host domain yang lebih banyak.

What you can do?
E.g: if you register name.inter.net.my, you will be able to control all subdomain under name.inter.net.my

 

Layarilah http://www.zonestraits.com

URL Forwarding + MX record management
Zone Management
Name Server Pointing
Dynamic DNS + MX record management
Domain Parking + MX record management
Share your domain with public

Promotion
First 500 new registration will be registered under Promotion account (8 domains + 16 subdomains) (lifetime). First 300 registration with USD15/year will be registered under gold account (original price USD30/year). Please refer at members stats. Other question please mailto [email protected]

Members
Normal (Free) 5 domains + 10 subdomains
Classic (USD15/year) 15 domains + 30 subdomains
Gold (USD30/year) 35 domains + 70 subdomains
Platinum (USD50/year) 65 domains + 135 subdomains

Posted on

Virus baru untuk Linux

 

 

Agak sukar untuk mendengar sistem operasi linux diserang virus. Kerana biasanya sasaran hacker or virus developers ni adalah windows je kebanyakannya w32 dan tidak berkesan pada linux.. Tetapi pada 5 Ogos baru-baru ini satu Malware dikenalpasti menyerang system operasi linux iaitu Linux.Phalax


Dijumpai: August 5, 2008
Dikemaskini: August 5, 2008 5:24:41 PM
Jenis: Trojan
Jarak masa jangkitan: 23,984 bytes; 664,296 bytes; 561,032 bytes
Sistem yang dijangkiti: Linux
Continue reading Virus baru untuk Linux

Posted on

Cara Untuk Setup Local Webserver

Tutorial ini khas untuk rakan-rakan saya yang mengambil degree netsentrik.Diharap tutorial ini dapat membantu sedikit sebanyak.

Jika anda mempunyai banyak pc/laptop untuk diuji,sila pilih salah satu untuk dijadikan server (PC1).

Step A – Setup network

Untuk PC1 sahaja

1.Pergi ke Network Connections.

2.Klik kanan pada Local Area Connection dan klik properties.

3.Double klik pada TCP/IP v4

 

Continue reading Cara Untuk Setup Local Webserver

Posted on

ASP.Net vs Ruby On Rails

 

VS  

ASP.Net adalah teknologi baru yang sangat powerful buat masa sekarang. Ia mempunyai library yang sangat besar, dan mempunyai banyak enterprise-ready technologies yang terbina bersama-sama dengannya.


Ok, apa itu klasik ASP dan apa itu ASP.Net?

ASP klasik adalah merupakan Microsoft’s server side scripting technology yang sebelumnya atau pun dipanggil “Active Server Pages” dan sekarang selalunya dikenali sebagai klasik ASP. ASP 3.0 adalah version terbaru bagi klasik ASP.

Kebanyakan orang tersalah anggap di mana mereka menganggap ASP.Net adalah ASP semata-mata. Dan, saya menegaskan bahawa ASP.Net adalah bukan ASP, dan ia juga bukan “upgraded version” daripada ASP, tetapi ASP.Net adalah generasi seterusnya bagi ASP.

ASP.NET secara keseluruhannya merupakan teknologi baru bagi “server-side scripting”. Ia dibina daripada “ground up” dan bukannya backward compatible dengan klasik ASP. ASP.NET merupakan bahagian terbesar dalam “Microsoft’s .NET Framework”.

Continue reading ASP.Net vs Ruby On Rails

Posted on

Software untuk "remote" komputer lain yang berada dalam network yang sama


Anda mempunyai beberapa pc atau laptop yang disambungkan dalam network atau router yang sama melalui wireless atau cable? Dan anda selalu diganggu oleh kakak2 atau adik2 anda untuk menyelesaikan masaalah mereka berkenaan pc atau sebagainya? dan bagaimana pula jika mereka berada di halaman rumah atau di dapur dan anda pula berada di dalam bilik? Malas la pulak nak bangun pergi dapur atau ruang tamu kan? jadi inilah penyelesaian terbaik iaitu anda hanya perlu remote sahaja komputer atau laptop kakak or adik anda itu di dalam bilik dengan mudah.

Real VNC merupakan salah satu software yang agak ringkas dan mudah digunakan.

Cara-cara meng-install :-

1. Klik Next

2. Accept dan klik next untuk seterusnya

Continue reading Software untuk "remote" komputer lain yang berada dalam network yang sama