Posted on

Anonymous bakal melancarkan Operation Malaysia : serangan siber ke atas website kerajaan Malaysia?

anonymous opmalaysia

Anonymous, sebuah pertubuhan “hacktivist” antara terbesar di dunia akan melancarkan serangan siber (hacking) ke atas laman web kerajaan Malaysia (http://www.malaysia.gov.my) pada 15 Jun 2011.

Menurut video dan maklumat yang diberikan oleh Anonymous di laman Twitter dan YouTube, tujuan mereka melancarkan serangan ke atas laman web kerajaan Malaysia adalah berikutan tindakan “censorship” dan “blocking” beberapa website seperti Wikileaks dan PirateBay.

Anonymous juga menegaskan bahawa pengguna Internet tidak perlu ditindas dan disekat oleh sesebuah Kerajaan. Dan perbuatan menghalang akses internet tanpa kerelaan pengguna adalah tidak patut kerana boleh dianggap mencabuli hak asasi manusia.

Updated : Video dan beberapa link berkaitan boleh dilihat dengan membaca artikel penuh.

Anonymous – Operation Malaysia

 

Greetings, Malaysia, We have seen the censorship taken by the Malaysian government, blocking sites like The Pirate Bay, and WikiLeaks. Malaysia is one of the world’s strictest governments, even blocking out movies, and television shows. These acts of censorship are inexcusable. You are taking away a basic human right. The internet is here for freedom, without fear of government interference. Do not think that no one else notices. Your structured government has done the talking, and we hear loud and clear. Let this be an announcement to all your people. This is a sign, a warning, and an opportunity to listen to ideas above your own. In a way you are being stubborn. But how will this help anyone or your country. We fear that if you make further decisions to take away human freedom. We are obligated to act fast and have no mercy. For rules were meant to be broken. And corruption was meant to be washed away and forgiven. Now we will wash your corruption away so be prepared. Take this as a favor.

Serangan daripada Anonymous akan dilakukan pada 15 Jun 2011. Di harap pihak kerajaan Malaysia mengambil serius perkara ini kerana Anonymous bukan calang-calang, mereka dikaitkan dengan banyak serangan siber ke atas Sony, Paypal, dan banyak website-website kerajaan.

BACA :  Update mengenai Operation Malaysia Anonymous dan senarai website yang diserang

SKMM, dan bermacam-macam lagi unit IT dan sekuriti Malaysia, masa ini la nak tunjuk hero. Jangan bagi website negara kita senang-senang kena hack. Lawan tetap lawan.

Berita ini juga telah dimasukkan ke dalam website The Stars : http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/6/14/nation/20110614081623&sec=nation

Lihat senarai serangan siber berprofil tinggi daripada Anonymous : http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_%28group%29#Activities

p/s: Orang luar nak ceroboh website kerajaan kita, tak perlu la nak support…banyak kerugian nanti dan memalukan negara…at least ada semangat nationalism sikit even korang tak suka SKMM…peace


RELATED POSTS

47 thoughts on “Anonymous bakal melancarkan Operation Malaysia : serangan siber ke atas website kerajaan Malaysia?

  1. laman web malaysia gov tu by now xleh access pun..

    1. http://www.malaysia.gov.my – portal kerajaan malaysia bleh je aku bukak

      1. ha ah.. aq pon xbleh.. maybe they’ve taken the site down.. offline.. takut maybe?? haha.. xbole jgk.. smpai bile nk offline.. lame2 kne gak..

      2. errr..lum lancor lagi…. lioc 😀

    2. patutnya Anonymous tu hack web JomPhp ini sekali. buat semak RSS aku je. dah la blog berat. x reti optimize blog ke?

      1. Jangan subscribe rss yer. Ada plak mintak kerja baik orang di hack. Baek kamu promo kerja Jomphp yang banyak bantu kita dengan artikel2 menarik beliau. Isk.. Isk.. Isk…

      2. ape bangang teguran ko nie?ko uh yg semak..xnk xyah bkk.org len xde mslh ko lak nk bsing.

    1. boleh je aku bukak

      hik hik hik

  2. laman web tu amsih boleh dibuka

  3. Web gov malaysia masih boleh diakses setakat ini di http://www.malaysia.gov.my serangan anonymous bermula 15 Jun

    1. baru bole.. td xble..

  4. Masa nie baru leh tunjuk pro..
    Lawan tetap lawan…

  5. apesal nak serang laman web gov, laman xxx kat luar bersepah tak serang pun.

    1. tak paham ke apa diaorng ckp? diaorg buat for a reason.. bukan saja2 je nak attack – walaupun kita tak setuju dgn pendapat diaorng..
      sbb terbaru SKMM/Govt blocked sharing/upload site adalah alasan utama – sedangkan tak semua orang guna utk benda salah..

    2. Apsal gov tak p blok website porn2 haram jadah tu semua je?
      Kau ckp tu…..aish geram betol aku bdk2 ni.

  6. lawan tetap lawan.oh yearrhh
    time ni h4cker FB kena join sekali.

  7. Aku rasa macam bodoh la reason dia. nak hack sebab block Wikileaks? siapa ja yang pergi website tu? kebanyakan orang malaysia bukan ambil peduli pun. malah ada yang tak tahu pun apa tu wikileaks. kalau block porn site tu boleh consider lagi lah lagi nak hack.

    btw, aku boleh ja buka wikileaks, pirate bay semua. acaner??

    1. Piratebay, wikileaks tu example je…maksudnya govt malaysia menyekat kebebasan berinternet, dan menghalang file sharing etc tu melanggar hak asasi pengguna…anon menganggap misi group diorang sebagai “hacktivist” hacking + activist…dengan tujuan tu diorang nak menyedarkan govt supaya jangan menghalang akses internet daripada pengguna…freedom of speech, freedom of internet…

      i’m not sided with anonymous…aku tau apa bahaya nya kalau sesebuah website kena compromised…dgn itu aku amat berharap SKMM amek serius ancaman anonymous…after all, anonymous memang sangat terer kalo korang tau history group nie

      1. peduli ape aku ngan anonymous. bukan terer sangat. setakat hack web je. ape brg. aku sikit pun x takut.

        1. http://pastehtml.com/view/ax3mejiup.html

          diorang hack dan release database user…tu yg bahaya sebenarnya…
          kalau2 la maklumat rasmi terbocor tak ke naya

    2. yup..dapat je aku bukak. pelik tul alasan tuh

  8. kenapa background ade gmbr love “do not steal!”?
    susah nak baca la mcm ni..

    1. ada masalah hosting gambar…n probably ada orang hotlinking entry nie…
      boleh clear cache + cookies then refresh…terima kasih

  9. The hackers are fighting a good fight for our (Malaysian) rights. Go go go!! Teach those government dumb fucks a lesson!

    Malaysia is the only country where its own gas price is the most expensive

    Malaysia’s goods are even more expensive than imported goods

    Malaysia’s goods pricing are getting expensive each year, but our monthly salary still remains the same!

    Malaysia’s government are using OUR money to make some useless shit buildings for themselves.

    … and now they want to block websites like MEGAUPLOAD?!! I have a premium account with very important business files I kept as backup in their server, does the government only think megaupload as a site where users download pirated stuffs??

    I HATE our government but I love my country. So much shit has happened and Malaysians seems like they don’t give a fuck that themselves… are being FUCKED over and over again.

    Sorry about bad language, but this is how I really felt 🙂

  10. aku setuju sangat diorang nak attack kita punya gov website….. kerajaan kita bongkak sangat….. x ader guna lah kalau ader internet laju2 pun sedangkan banyak website2 yang kena block… bagilah kebebasan dalam berinternet…..

  11. hacker anonymous pun mungkin ada dari malaysia. mereka dah tak puas hati dengan kerajaan sendiri, jadi benda macam ni pun boleh jadi.

    1. probably contributor dalam anonymous ramai dari Asia…kalau ntuk ddos, hanya perlu download tool mereka untuk take part…

      boleh follow irc diorang, tgok @anon_central di twitter

  12. wa sokong ini anonymous hackers bro kasi ajar sikit sama kerajaan barang naek ni bru diorang tahu langit tu tingg khttps://jomphp.com/wp-content/plugins/smilies-themer/Nomicons%20v2.0/devil.pnge rendah

  13. tak tau nak sokong sape ‘government yg block website sharing or Anonymous yg cuba untuk meneggakkan hak asasi manusia untuk berinternet (betul ke? or ad agenda lain) O_O’…korang rase?

  14. saya mintak guna ayat2 anda sikit untuk update dalam blog.jangan risau blog anda akan dikredit kan.terima kasih

  15. elok sangatlah tu..
    Anonymous Hackers memang group yang sangat2 misteri, sangat2 establish..aku harap kerajaan akan cari jalan penyelesaian dan dengar kepada isu ini..

  16. harap-harapnya dapatlah mempertahankan…

  17. ade yg xtau citer tp nk gk reply. cuba la bace post2 yg berkaitan ngn bende ni. kan mlysia dh block bnyk file hosting skrg, nk dload movie. lagu, software, susah la beb

    klu yg duk main facebook 25jam sehari mmg la xterasa
    nih yg jenis kaki dload. kaki forum kaki movie..terasa susah ati la

    skrg dh 10 web+file hosting dh kena block. esok gov nk block ape lg? youtube lak? pastu? yahoo? gmail? hotmail? nk suruh guna 1 malaysia punye email je

    dh la bil intenet mhl kelajuan slow berbnding negara2 lain. nih skrg block2 web lak.. agak2 la gov. bg la sikit kelonggaran

  18. ade yg xtau citer tp nk gk reply. cuba la bace post2 yg berkaitan ngn bende ni. kan mlysia dh block bnyk file hosting skrg, nk dload movie. lagu, software, susah la beb

    klu yg duk main facebook 25jam sehari mmg la xterasa
    nih yg jenis kaki dload. kaki forum kaki movie..terasa susah ati la

    skrg dh 10 web+file hosting dh kena block. esok gov nk block ape lg? youtube lak? pastu? yahoo? gmail? hotmail? nk suruh guna 1 malaysia punye email je

    dh la bil intenet mhl kelajuan slow berbnding negara2 lain. nih skrg block2 web lak

  19. aku harap depa hack sekali dgn email Rm50j n page fb tourism Rm1.8j tu..tengok mahal2 hebat sgt ke security dye. keja perghabis duit rakyat ja…

    1. ak sokong sgt kalo dorg hack ape ko cakap 2…+ patot ke sharing file nak kne block…ape ke bangang dorg nie…

  20. Jeng jeng, bila2 masa aje harini ^,^

  21. […] 11:20 pagi, pertama kali saya baca tweet @einztrigger mengenai rancangan sebuah pertubuhan “hacktivist” antara yang terbesar di dunia, Anonymous […]

  22. hurmm,…ape2 laaa kaduk @ Anonymous…ntah yer ker idak…bia le die nyalak sorang2…kakakaaaa..klakaaa…

    1. itu la pasal.. bunguks! Pirate tetap pirate la der! internet bukan FB manjang!!

  23. Ada yang dah kena hack bro..

    latest gov website yang kena hack http://www.cidb.gov.my

  24. tu bukan bersiap sedia.. itu mengelak.. buat lawak betul.. tau kah anda.. kebanyakan website goverment malaysia nie… org bangla yang buat.. company member aku kerja sana yang kasitau… termasuk lah semua data info pasal ic di malaysia.. huhu.. gila2..

  25. @mIn n’D sUm T4lK wIt tH3 l34D3r. +^)[email protected]^^%&@$% Malaysia Sw34r iM p3r50n4L t4lK. urG3nt.

  26. […] dan serangan siber sejak beberapa tahun lepas lagi. Jika anda masih ingat, Anonymous juga pernah menyerang laman web kerajaan Malaysia pada tahun […]

Tinggalkan komen anda