Tentang Kami

JomPHP merupakan sebuah blog komputer berbahasa melayu.Mengandungi tips-tips komputer dan internet, serta tutorial web programming seperti PHP,HTML dan lain-lain.

Sejarah :

1.Dilancarkan pada 26/4/2008 dengan tujuan membantu rakan-rakan saya belajar programming php menggunakan pelantar bloggger.Ketika itu kami semua sedang menjalani latihan praktikal.Sebab itu nama blog ini JomPHP.Blog ini juga merupakan blog pertama saya.

2.Setelah semua rakan habis latihan praktikal, saya rasa blog ini seperti kehilangan tujuan.Oleh itu saya cuba berkongsi pengetahuan saya dalam bidang komputer.

3.Berpindah secara rasmi ke pelantar WordPress dan domain JomPHP.com pada 18/10/2008.

Penulis JomPHP:

1. EiNS/Eins_trigger

2. Cyberfly

39 thoughts on “Tentang Kami

  1. nak tanya macam mana paling senang saya nak buat
    5 database

    name:
    alamat:
    tel:
    umur:
    no ahli:

    boleh x email kat [email protected]

    1. maaf sekarang kami tgh sibuk mengadap final exam. (O)

      Jika anda urgent,sebolehnya anda cuba tanya disini http://putera.com/tanya/f27.html

  2. 5database???????? or 5table nih??

  3. PiToya ko terer bab2 ni rajin2 tolong la solve problem dia nie…

    1. EINS, Aku tengok JomPHP.com nie ade dlm profile blogger engkau, macam mane engkau buat macam tu? :-S

      1. Aku dah reply kat blog ko

  4. aku nak tanya cara :

    1.cara buat stesen radio internet yang boleh di terima signalnya. pakai winamp dengan transmitter ke.

    2.cara buat dan setting VPN kat pc.

    3.cara ubah setting ip address tmnet, dan cara ubah setting modem bipac billion 5122 serta cara buat setting baru supaya pc laju. tak salah atau bahaya ke kalau kita ubah setting ip tm dan modem.

  5. 1.Maaf kitorang pn x tau.
    2.Soalan ni terlampau general.Sila nyatakan VPN mana dan OS yang digunakan.
    3.tak salah dan tak bahaya.kl tak boleh connect internet, boleh reset modem balik.anyway aku rasa soalan ni dah terjawab dalam Putera.com.Try ko cek kat bahagian Internet. (I)

    1. salam
      saya ade prob it sket nie dgn blog blogspot sya. mhn minta tlg klu boleh bg solution.

      byk template yg sye dah upload tpi sume ade prob: sidebar mst pergi ke bawah. kenp ek?
      sume template yg sye upload sume cm2. :dizzy: 🙁 :sick:

      1. Template blogspot ke nisa? Dah delete widget2 lama ke sblom upload template baru tu…

  6. tutorial php sikit sgt..

    oleh kerana tuan tanah bagi nama URL dia jomPHP.. saya berharap tuan tanah dapat memperbanyakkan tutorial PHP dalam website nih ..

    saya hanya bagi cadangan kepada tuan tanah..

    1. Tutorial PHP asas
    2. Tutorial PHP pertengahan
    3. Tutorial PHP mahir
    4. Tutorial html, xhtml
    5. Tutorial AJAX
    6. Skill bagaimana untuk melajukkan / memoptimizekan website .

    dan apa apa jua tutorial kaitan tentang php,html,xhtml, ajax, mysql, dsb… terima kasih .

    ..

    1. Thanks for suggestions, 🙂

  7. cyberflyx, boley x send contoh report practical training untuk DCS student.

  8. salam bro
    hope bro sentiasa sihat n ceria
    amin3x

    WAH MENARIK INFO PHP NYE..
    bagus..3x
    salam kenalan :biggrin:

    1. salam…
      rajin2 berkunjung ya!
      Tutorial kami akan lebih gempak dari masa ke semasa 😆

  9. salam bro.
    nak tanya sikit.

    minggu depan saya akan ke Universiti di Australia dan internet di sana adalah bergantung kepada quota bulanan. tak pasti berapa sebulan.
    nak tanya cara nak kurangkan penggunaan quota tersebut. saya dengar kalau layar website dalam australia saja, penggunaan quota dia kurang skit.
    ada tak proxy server atau apa-apa software yang boleh digunakan untuk settle masalah nie. untuk pengetahuan bro, saya tak dapat hidup tanpa facebook..hehehe…tolong yer. thanks.

  10. :kissing: :heart: :getlost: :ermm: :ermm: :ermm: :ermm: :ermm: :ermm: 😎 😎 😎 😎 😎

  11. salam..
    tau x cnne nk wat coding dr html ke pdf guna php?

  12. Hi,

    I would like to share how you could create a mobile version of your site for free with Mobilizer. Besides gaining more users, you stand to earn from mobile display advertising.

    You could get a preview of your site on mobile at http://www.buzzcity.com/f/mobilizer.

    Thanks,
    Baoyi

  13. SAFETY EQUIPMENT

    (1) Licensed boats, other than open boats and licensed fishing boats shall before the grabting of a licence, be equipped with the life-saving and fire-fighting equipment specified in paragraph (3) of this Rule.

    (2) Where any licensed boat, other than a licensed fishing boat becomes unseaworth or is not provided with the equipment required by paragraph (3) hereof, the license issued in respect thereof shall cease to be valid.

    (3) a. Every mechanically propelled boat licensed under these Rules shall carry fire-fighting appliances of the kind specified hereunder:
    (i) one box containing not less than two cubic feed of sand;
    (ii) one scoop;
    (iii) one foam type extinguisher of not less than one quart capacity

    b. Every boat licensed under these Rules shall carry life-saving equipment of kind specified hereunder:
    (i) one efficient life jacket for every person the boat is licensed to carry;
    (ii) an efficient sound signalling apparatus, either mechanically or hand operated;
    (iii) two life-buoys stowed in a position for quick release

    c. Every mechanically propelled boat licensed under these Rules and which may proceed beyond port limits shall, in addition:
    (i) fit one life-buoy with a self-igniting light;
    (ii) carry one dozen red flares in a watertight container and;
    (iii) be fitted with an efficient mechanical or hand pump.

    (4). every fishing boat licensed under these Rules shall carry life-saving equipment of kind specified hereunder;

    (i) Every sailing boat, and every boat propelled by oars or paddles which is not mechanically propelled.
    (ii) Every sailing or rowing boat to which an outboard engine is fitted and whose overall length is less than 35 feet.
    (iii) Every sailing or rowing boat to which an outboard engine is fitted and whose overall length is 35 feet.
    (iv) Every fishing boat without a full permanent deck but fitted with an inboard diesel engine and whose overall length is 35 feet or less.
    (v) Every fishing boat without a full permanent deck but fitted with an inboard petrol engine and whose overall length is 35 feet or less.
    (vi) Every fishing boat without a full permanent deck but fitted with an inboard engine and whose overall length exceeds 35 feet but is less than 70 feet.
    (vii) Every fishing boat with a full permanent deck but fitted with an inboard engine and whose overall length is 35 feet or less.
    (viii) Every fishing boat with a full permanent deck and fitted with an inboard engine and whose overall length exceeds 35 feet but is less than 70 feet.
    (ix) Every fishing boat of overall length exceeding 70 feet.

    (tetrachloride) –

  14. […] Maklumat lanjut anda boleh baca di page About di JomPHP […]

  15. salam…bro,sy nk tny psl overclocking cpu ni…
    sy tgk bro unlock AMD Phenom II X3 720 Black Edition (2.80GHZ)kpd Phenom II X4 20 (2.80GHZ)..
    bnyk ke beza performance?..
    sbb sy guna AMD Athlon 2 255 X2(3.1GHZ) skng ni,bleh ke nk unlock jd triple core ke?..
    dan lg stu,bleh bro ajar sy nk overclock cpu sy 2..n bagi tlong bagi tips dan effect kpd motherboard n full system..samaada baik n buruk…
    harap sgt bro dpt bntu sy…tq..
    :biggrin: :biggrin: :biggrin:

    *sori sbb bnyk sngt soaln….

    1. ko bca kat sini bro: jomphp.com/tutorial-unlock-processor-amd-phenom-ii.html

  16. salam bro…nk tnya ni ckit…
    biaseny,ap yg mnyebabkn pc jd lagging??
    graphic card ke processor??
    sy pkai amd athlon 255 3.1 Ghz..
    graphic card= HIS HD5670 512mb..
    harap dpt beri pnjelasan.. :biggrin: :biggrin: :biggrin:

    1. graphic da ok…cuma processor je kuno…
      or maybe windows je problem….btw sila komen di facebook fanpage ye…dapat quick reply sikit

  17. salam syeikh tutz utk PSD atau AI & 3D xde ke? klu ade lg cantik bro 😎

  18. Salam,

    Macam mana nak masukkan gambar header kat wordpress? Saya guna wordpress self-hosted…

    1. kena edit manual…letak gambar guna html code edit header.php trial and error sampai dapat

  19. seronoklah tengok maaduu

  20. ora tek sronok tau

  21. nak tanya la..kepda abang dn kakak macm mna nk daftar…ye

  22. Excerpt…

    […]web site should have nice colors, visual results, and a catchy internet deal with with a view to be successful. Regardless that these things are important, they[…]…

  23. salam smua boleh x saya macuk group nie……

  24. Excerpt…

    […]calling is a terrifying prospect whenever you start looking for freelance content material writing jobs, however it can be an effective way to seek out work. Here is an […]…

  25. Excerpt…

    […]calling is a terrifying prospect once you start searching for freelance content writing jobs, but it may be a good way to seek out work. Right here is an […]…

  26. dah lama rupanya blog ni..

  27. Salam..cmner nk convert mp3 ke minus one????

  28. Asmkm einsn nak tanyalah camno saya nak download lagu ko cerito ko dalam ipad apple aden ni hah x roti eden nak buat

Comments are closed.