Posted on

4 Jemputan Google Music – perkhidmatan muzik awan (cloud music) terbaru daripada Google

google music beta[16]

Google Music ialah perkhidmatan terbaru daripada Google menggunakan teknologi perkomputeran awan (cloud computing) untuk pengguna komputer dan juga smartphone/tablet Android. Konsepnya adalah seperti berikut : anda sync (upload) koleksi lagu dalam komputer ke dalam server Google dan kemudian koleksi lagu itu boleh diakses di mana-mana komputer dan juga menerusi aplikasi Android.

Kami ada 4 jemputan terhad Google Music untuk pembaca JomPHP, hanya perlu komen dan kami akan pilih secara random siapa yang dapat jemputan terhad ini. Komen sebelum jam 9 pagi, 9 Ogos 2011.

Update : Kami dah hantar LAPAN (8) jemputan kepada yang bertuah, sila periksa email anda. Yang dapat tu boleh invite rakan lain pula ya. Terima kasih atas komen anda.

google-music-beta3[7]

Screen login Google Music Beta

google-music3

Anda diberi banyak lagu percuma untuk ditambah ke dalam Music Library dan boleh dipilih mengikut genre seperti Rock, Pop, R&B, Indie dan sebagainya. Saya hanya pilih jenis kategori yang diminati sahaja.

music-manager3

Anda boleh download Music Manager iaitu perisian kecil untuk sync atau upload koleksi lagu di dalam komputer ke dalam server Google Music.

Download Google Music Manager

google music interface

Antaramuka Google Music Beta.

google music beta[18]

Chop Suey dan Toxicity lagu daripada System of a Down antara lagu-lagu percuma yang diberikan oleh Google. Nasib baik bagi lagu favorite 🙂

google music beta

Google Music Manager membenarkan anda sync lagu dalam library iTunes, Windows Media Player dan folder lain yang mengandungi file muzik.

google-music-android google-music-android4

Antaramuka aplikasi Google Music untuk Android. Anda boleh aplikasi ini di Android Market dan boleh dengar lagu yang sync kepada Google Music dan juga ada fungsi offline iaitu mendengar lagu biarpun tanpa sambungan internet.

BACA :  Sony Vaio Tab 20 – tablet 20 inci menggunakan Windows 8

google music iphone

Cubaan membuka Google Music menggunakan browser Safari pada iPhone. Tiada paparan Mobile dan lagu juga gagal dipasang. Belum jelas adakah Google Music akan dilancarkan untuk versi iPhone memandangkan Apple akan memperkenalkan iCloud dalam iOS 5 yang mana mempunyai fungsi cloud music juga.


Para pengguna Android mestinya teruja dengan Google Music ini. Dengan teknologi perkomputeran awan, data dan lagu anda boleh diakses dari mana-mana sahaja dan lebih laju, selamat dan praktikal berbanding teknologi lama iaitu ftp dan juga upload kepada file hosting.

Kami ada 4 jemputan terhad untuk anda, hanya perlu komen dan kami akan bagi jemputan secara rawak. Komen sebelum 9 pagi 9 Ogos 2011.

Terima kasih @amanfirdaus.


RELATED POSTS

39 thoughts on “4 Jemputan Google Music – perkhidmatan muzik awan (cloud music) terbaru daripada Google

  1. boleh bagi saya invitation ?

  2. saya mahu!!!

  3. oh… akhirnya… semoga aku dapat try versi Cloud pulak lepas ni. Boleh try sync dgn pc kat office.

  4. wow..best gile..byk lagu ley dpt kt sini… :w00t: :heart:

    1. ko letak email karut…xdapat invite

  5. jomphp pun dapar jugak, aku pun nak..hehe

  6. Am I the lucky one here?! hehehe..nak broo! :w00t:

  7. hmm~ best jgk nih.. tp, dia sync je ke, atau dia upload? contoh, kalau kita delete, dia masih ade ke dalam cloud?
    boleh try dlm tablet pas nih klu boleh. =)

    1. konsep dia cam dropbox cuma yang nie sync music je 🙂

  8. saya nak jugak !~~~~

  9. klao dpt bole la testing2 ni. nak!

  10. whoaa.bagi la invitation tu kat aku. boleh access lagu aku kat mana2 🙂

  11. mintak mintak la aku yg dapat.

    1. so sapa yang dapat nanti invite la member lain lak 😀

  12. saya nk satu….^_^

  13. saya nak satu…. :biggrin:

  14. nak!!….sy sbgai peminat setia jomphp ni inginkan invite t’sebut..:)

  15. nakkkkk google music :biggrin:

  16. ye msuk2.!! sila komen, sila komen..tambah2, jgn malu2..

  17. baekkk wokk…. 😀

  18. mintak mintak la dapat.

  19. aku mahuu!!!!!!1

  20. saya nak invation jugakk… pleasee… 🙂 🙂

  21. SAya juga inginkan Google Music!~ Yeah!

    1. dah invite ko dan beberapa yang lain

    1. dah tutup…ko mtk dari beberapa orang kat sini yang dapat antaranya si azwan11 nie

  22. adeyhhh terlambat la pulak …da lebih 9 pagi =.=

  23. Yay! Trimasss Eins!~ Terkezut pakcik balik keje smlm tgk emel dapat jemputan. Nanti pakcik jemput rakan-rakan lain pas nie.

    Sankyuuu Eins 😀

    1. invite la saye pulakk..

    2. invite la saya pulakk.

    3. bro, invite la wa plak..thnks..

  24. […] kasih kepada [email protected] kerana menghantar jemputan. Nak jemput orang lain tak naik pula link jemputan tersebut. […]

  25. invite saya… saya peminat google.

    1. dah expired…terlambat bro

Tinggalkan komen anda