Posted on

20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone

Baru baru ini saya telah berjaya mendapatkan smartphone idaman saya iaitu Iphone 3g. Oleh itu sepanjang cuti semester ini, hampir 80% masa saya diluangkan untuk explore kelebihan smartphone ini.

Konklusi pertama saya ialah, Iphone merupakan telefon yg sangat bosan sekiranya anda hanya pasrah dengan fungsi asasnya. Konklusi kedua saya, Iphone merupakan handphone yang sangat hebat sekiranya anda tahu caranya! Berikut saya kongsikan serba sedikit tips yang rasakan berguna untuk pengguna baru Iphone seperti saya.

Download app dari App Store

Browse katalog app/game khas untuk Iphone. Terdapat app percuma dan juga berbayar. Penting untuk mengelakkan anda cepat bosan dengan iphone anda. Tak tau app apa yang best?Baca disini:

http://mashable.com/2010/01/03/iphone-apps-2010/

Daftar Itunes account tanpa credit card

Anda cuba download app dari App Store, dan ianya memerlukan akaun Itunes. Anda cuba daftar akaun Itunes, tetapi anda tiada credit card. Macamana tu? Ikuti tutorial ini:

http://www.simonblog.com/2009/04/14/how-to-register-an-itunes-app-store-account-without-credit-card/

Install ITunes pada pc anda

Walaupun ITunes sangat tidak best, tetapi anda memerlukan perisian ini untuk sync Iphone anda dengan PC apabila menggunakan kabel USB.

Download:

Itunes download

Download app dari AppStore menggunakan PC

Sekarang anda sudah mahir download app dari App Store. Anda mahu menggunakan PC anda pula untuk download app, kerana agak susah menggunakan handphone yang kecil itu.

Cara:

1. Akses ITunes dan pilih App Store pada sidebar.

2.Download app yang anda mahu dengan klik Free App.

 

3. Sambungkan Iphone anda ke PC menggunakan USB kabel. Pastikan ITunes dibuka. Iphone anda akan automatik sync dan app tersebut akan diinstall pada Iphone anda.

Cara uninstall iphone app

Mahu membuang app IPhone? Hanya tekan pada ikon app selamat 3 saat, dan tanda X akan keluar pada ikon tersebut. Klik pada tanda X dan app tersebut akan didelete.

Jangan update automatik firmware

Klik no sekiranya Itunes mahu mengupdate firmware anda. Pastikan anda betul2 pasti firmware baru itu telah berjaya di jailbreak/unlock oleh cracker sebelum anda update. Ini kerana setiap kali firmware baru di release, cracker terpaksa mengambil masa sekurang2 nya seminggu sebelum berjaya jailbrake firmware tersebut.

Ya, jika anda telah jailbreak dan update firmware baru, anda terpaksa jailbreak kembali iphone anda.

Cara update manual firmware

Dalam Itunes, tekan Shift pada keyboard anda dan klik pada butang update. Anda perlu browse dimana firmware yg anda mahu gunakan.

Download firmware disini:

iPhone 3.0.1 Download [Fix SMS vulnerability only]
iPhone 2G 3.0.1 Fimrware – Download
iPhone 3G 3.0.1 Firmware – Download
iPhone 3GS 3.0.1 Firmware [ Only for iPhone 3GS ] – Download
Bootloader Image 3.9BL and 4.6BL (For 2G iPhone Only)
Current Modem Firmware: 04.26.08

iPhone 3.1 Download
iPhone 2G 3.1 Fimrware – Download
iPhone 3G 3.1 Firmware – Download
iPhone 3GS 3.1 Firmware [ Only for iPhone 3GS ] – Download
Bootloader Image 3.9BL and 4.6BL (For 2G iPhone Only)
Current Modem Firmware: 5.10.01


iPhone 3.1.2 Download
iPhone 2G 3.1.2 Fimrware – Download
iPhone 3G 3.1.2 Firmware – Download
iPhone 3GS 3.1.2 Firmware [ Only for iPhone 3GS ] – Download
Bootloader Image 3.9BL and 4.6BL (For 2G iPhone Only)

Kredit handphone mengalir seperti air?

Iphone secara automatik akan menggunakan Edge/GPRS sekiranya anda keluar dari liputan 3g atau wifi. Masalahnya iphone tidak mempunyai fungsi untuk turn off Edge. Caranya saya menggunakan SBSettings.

BACA :  10 perkara cool yang anda dapat lakukan dengan smartphone

Keperluan : Jailbreak iphone

Dengan SBSettings anda dapat on/off 3g/edge/wifi/gps dengan mudah.

Download:

Search “sbsettings” menggunakan Cydia

 

Custom ringtone untuk iphone

Iphone tidak mempunyai option untuk menggunakan mp3 sebagai ringtone. Oleh itu caranya ialah:

1.Download Iringer

2.Convert dan tick sync with itunes.

3.Selepas ini bila anda sambungkan iphone anda ke pc dan open Itunes, ringtone tersebut akan automatik transfer ke iphone anda.

Iphone sebagai USB drive

Mahu menggunakan iphone sebagai usb drive? Atau mahu transfer dengan senang sebarang file ke dalam iphone menggunakan usb? Jawapannya app DiskAid atau IphoneExplorer

Download:

DiskAid

Iphone Explorer

Stream video live dari PC dengan Air Video

Air Video sangat cool, anda boleh menonton movie dalam pc anda melalui iphone, secara streaming. Sebarang format video juga boleh dimainkan, tanpa perlu convert. Fungsi subtitles juga ada.

GPS apps dengan Papago! Singapore + Malaysia Pro

App GPS terbaik untuk Iphone. Sangat up to date berbanding app gps lain contohnya Tom Tom GPS. Papago! juga support MalFreeMap dan MalSingMap

Download:

Search di apptrack.org atau beli di AppStore

Cara jailbreak Iphone 3g 3.1.2 dengan RedSnow

Anda perlukan jailbreak jika mahu menggunakan sepenuh kuasa Iphone anda. Berikut tutorial terbaik tentang jailbreak iphone 3g 3.1.2

How to Jailbreak Your iPhone 3G on OS 3.1.2 Using RedSn0w (Windows)

Cydia – AppStore versi Jailbreak

Keperluan : Jailbreak iphone

Cydia merupakan Appstore khas untuk Jailbreak Iphone, mempunyai perisian yang tidak diluluskan oleh Apple. Sangat penting!

Download:

Setelah Iphone anda berjaya di jailbreak, Cydia akan tersedia ada dalam Iphone anda.

Iphone multitask dengan Backgrounder

Keperluan : Jailbreak iphone

Antara kelemahan utama Iphone ialah tiada fungsi multitasking. Tetapi dengan Backgrounder, anda kini dapat multitask dengan sepuas hati.

Download:

Seach “backgrounder” menggunakan Cydia

Download video youtube dengan MXtube

Keperluan : Jailbreak iphone

Download video dari Youtube terus ke Iphone anda.

Download :

Search “mxtube” menggunakan Cydia

Installous – App Store untuk cracked app/games

Keperluan : Jailbreak iphone

Anda mahu menggunakan crack app? Installous lebih kurang sama dengan AppStore, tetapi kesemua kandungannya ialah crack app/games.

Download Installous:

1.Run Cydia

2.Manage –> Sources

3.Klik Edit dan klik Add

4.Masukkan url ini : http://cydia.hackulo.us dan ok.

5.Sekarang seach “installous” menggunakan Cydia dan install.

Download cracked app/game menggunakan Installous

1.Run Installous dan browser/search app/kegemaran anda.

2.Download

Tak faham? Ikuti video ini..

Transfer app/ringtone melalui SSH (wireless)

Keperluan : Jailbreak iphone

Anda mahu copy file ke iphone anda secara wireless?Ikuti tutorial ini, hanya sedikit pengetahuan FTP diperlukan..

http://cazisoft.com/2008/a-better-way-to-install-cracked-app-ipa-on-the-iphone

Iphone themes dengan Winterboard

Keperluan : Jailbreak iphone

Winterboard merupakan themes manager untuk Iphone anda. Anda memerlukan Winterboard sekiranya mahu Iphone anda kelihatan unik dan menarik.

Download:

Search “winterboard” menggunakan Cydia dan install

Download themes untuk Winterboard

Setelah anda install Winterboard, akses Cydia –> Section –> Themes. Anda boleh pilih themes yang anda suka.

Akses kembali Winterboard untuk mengaktifkan themes tersebut.

Rakam video dengan Cycorder

Keperluan : Jailbreak iphone

Iphone 3g pada asalnya tidak mempunyai fungsi untuk rakaman video. Dengan app Cycorder, anda kini boleh merakam video dengan Iphone 3g anda.

Download:

Search “cycorder” menggunakan Cydia


RELATED POSTS

201 thoughts on “20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone

  1. wlupun sy penggune tegar SYMBIAN 😎 ,tp tutorial ini sngt berguna.Mane la tau kot2 dpt hadiah Iphone ke,bleh la sy rujuk ke tutorial ini.Good job! 😎

  2. ak pn same bro..pape pn info ni berguna klu ak bli iphone kang..gle gempak..tp wat mase ni tngh M N97..
    .-= ilhamcrew´s last blog ..UFO berlegar di stadium Chelsea =-.

    1. hoho tukar la ke iphone os atau android . gerenti tak menyesal. mmg smooth 😀

  3. Pengguna symbian terutamanya nokia 5800 boleh refer tips aku di blog eins lobby…

    next phone aku maybe windows phone 7 atau android 🙂
    .-= EiNS´s last blog ..Vermillion – free wordpress theme =-.

    1. tp last2 mu guna iphone jgk…

  4. hoho..tunggulah dapat iphone….xD

  5. eins ko pnye iphone 3g ke or 3gs?bpe ko harge ko bli ni… :biggrin:

    1. aku pakai iphone 3g. rm1.4k je aku beli.

      1. hello…
        saya pengguna baru iphone3gs..masih pening..
        masalah saya camner nak pindah semua nombor tepon saya dalam N95 ke dalam iphone??harap bleh bantu.. 🙂

        1. da dapat belom cmne na copy balik contact simcard masuk phone??bgitaw__jenuh kene mara org msg no xnaik_cakap gua pdam no diorang_huwaa!!!!!!!!!1

  6. perghhh detail gilee guide,haha. namun aku kurang tertarik dgn iPhone sebab bila multitask dia jadi berat sket + harga mahal sgt, tak mampu lagik 😛
    .-= blowie´s last blog ..Kfc Tower at Bukit Bintang =-.

    1. multitask mmg berat sikit, tp aku guna pn utk download je. tak larat nak tunggu download siap 😀

  7. Utk ipod touch sm gak ke?

  8. hm.. jailbreak2 ni aku malas sket ah. pening kepala.
    .-= ariff´s last blog ..How to Install Innity InText Ads – Simplified Version =-.

  9. salam….mcm mana dgn aplikasi htc hd kalau tau mana2 website menarik atau tips2 & trick penggunaan nya

    syukran 🙂

  10. iphone pun ade sini..best2..
    .-= aizuddin´s last blog ..Laman Web Pilihan Untuk Kaki Bola =-.

  11. thanx for info…. hari tu baru beli iphone sebulan… tatau apa yang terlebih di ‘explore’..iphone jadi ‘hang’….bateri kong…application sudah lari..lagu ipod pun sudah hilang..kena hantar gi ‘klinik pakar iphone’..melayang rm450… huhu..tension giler…sampai fobia nak cuba apa2 dah…nak tanya kenapa leh jadi gitu ye? ke saya salah cara sync ngan pc ke..salah cara donlod ke..??? pening…

    1. tak try restore as new ke sebelum hantar iphone specialist tu? warranti dah habis?

      kdg2 terjadi prob masa sync. kelemahan itunes.
      .-= cyberfly´s last blog ..20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone =-.

  12. waa… bagus ada tutorial ni.. tak saba pulak nak beli iphone 3gs nie… terbaekkk!! :ninja:

  13. nice post. pernah nak try upgrade pada Iphone tapi dengar yang pasal selalu sangat autoconnect pada internet tuh seram la pulak. Tapi skarang tgh pakai Ipod Touch pon dah puas hati…
    .-= hair3e´s last blog ..Mana satu pilihan kalbu (Bagman @ Crumpler @ Lowepro) =-.

    1. problem auto connect tu, guna je sbsettings seperti dalam artikel diatas. terus selamat.
      .-= cyberfly´s last blog ..20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone =-.

  14. ada juga cita-cita nak guna iPhone ni tapi ramai kawan2 yg guna bagi feedback yg biasa2 je jadi aku stay lagi dgn nokia.
    .-= denaihati´s last blog ..Hadiah untuk HIDUP BERANI UNTUK GAGAL =-.

    1. mmg default iphone biasa-biasa je kecuali skrin yg sangat sensitif dengan jari, mmg terbaik!

      tp setelah jailbreak dan 3rd party apps, mmg tiada lagi handphone dapat menandingi kebestan iphone.
      .-= cyberfly´s last blog ..20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone =-.

  15. one word…jailbreak it…baru boleh nampak full potential iphone nie…third party apps n games iphone memang kebanyakan terbaik
    .-= EiNS´s last blog ..20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone =-.

  16. Aku cuba utk register melalui i-tunes tanpa kar kredit tapi tak dapat. Tak ade la plak utk tick kat none credit card tu. ada sesape leh tolong tak.

    1. kalau ko follow tutorial dalam link kat atas tu betul2, konfirm jadi. buka Appstore guna iTunes, bukan guna firefox.
      .-= cyberfly´s last blog ..20 tips berguna untuk pengguna baru Apple Iphone =-.

  17. memang melalui appstore gune i-tunes. tapi tak dapat jugak. saya guna country us. ke nak kena tukar country plak.

  18. da beli satu… yeah.. tp pakai yg standard jerk lu.. nak jb t abis lak waranty.. hehehe..
    papepun post yg menarik…
    .-= pepijoe´s last blog ..ingin menjadi blogger.. =-.

    1. tak habisnya warranty. boleh restore sebelum hantar warranty.

  19. eins…klu nk jailbreak iphne…kne restore dulu ke b4 kte jailbrea?? tq

    1. takyah. ikut step by step dlm tutorial tu. tp make sure dah download firmware.

  20. Problem upgrade firmware 3.1.3 iphone 2g.. now iphone aku kluar screen emergency call.. aku dh try jailbraked pakai blakrain, tpi still sama… so,ada apa2 idea & membantu cara2 fixup hp aku…tq 😉

    1. Tgk tutorial kat iclarified.com
      Member aku iphone 3g 3.13 kena cam
      Ko gak, dia try tut kat situ terus ok..

  21. aku nak tanya kenapa iphone 3gs aku tak leh nak sync bile guna windows starter edition 32bit melalui itunes

  22. bro. nga ader prob ngan ipone nie. cane nak uninstall package yang da donlod dari cydia. ritu da download GB4iphone tapi tak bape nak bes. n tak le uninstall pakai 3sec button cam yang tersebut. ader saper2 yang pandai ak? TQ

  23. Saya telah update firmware 3.1.3. Tapi tak dapat nk jailbreak. sudah dicuba beberapa kali menggunakan tutorial di atas. Blackrain, redsn0w, sn0wbreeze, tapi masih tak dapat lagi nk jailbreak. Ada sesiapa leh tolong tak atau berikan cadangan..

  24. Saya telah dapat jailbreak tetapi yang menjadi masalah adalah tidak dapat nak unlock iphone 3g. So, boleh bagi cadangan kerana saya dah follow semua tutorial dalam iclarified.

    1. Firmware 3.13 ke bang?

  25. Firmware 3.1.3 baseband 05.12.01, ade sape2 boleh bagi idea..

    1. Sorry setau aku basebad tu mmg takde unlock lg. Setakat jailbreak je. Member aku dah sebulan mencuba tp gagal.

  26. TQ cyberfly…nanti kalo dah dapat tahu software unlock, jgn lupe bg tahu aku..

  27. aku nak tanya iphone cap ayam (china brand) serupa tak dia punya sofware function ataupun lain. nampak cam same je

    1. nampak sama tapi screen dia tak cantik, screen dia tak sensitif, takleh install games/app, kena beli memory card, bateri tak sampai 3 jam dah habis, bunyi tak sedap dan lain-lain. perabis duit je beli.

  28. Software dia lain bro…aku dah try. sbb nye apabila aku connect ke itunes, dia tak detect. Hanya iphone yang original jer yg detect. So, faham2 sdiri la bro…K

    1. Kalau x leh gune itunes, nk gune software ape bro…

      1. Kalau dah nama iphone cina atau iphone cap ayam memang la itunes tak detect…kalau cucuk kat pc maybe dia detect as mass storage je kot ntuk transfer files/mp3 etc
        .-= EiNS´s last blog ..Promosi hosting WpWebHost sehingga 90% =-.

  29. ermm.. sy nk tny btul ke lau kite install 3rd party nyer application kat iphone.. t lau iphone 2 di off kn nti x leh on lek ek…

    1. tak faham. try terangkan detail skit. takleh on iPhone lepas install app?

  30. aah, ble dh install application 2 kn, pas2 lau lau kite off / restart iphone 2 kn, dh x leh on blek dh.. tul ke.. sy pon dgr org ckp je

  31. hmm xde jwpn utk soalan sy ke

    1. tak betul tu. orang tu tak tau lepastu bagi info salah. setau saya, handphone tu jailbreak dengan blackrain dan software unlock. kalau blackrain setiap kali off kena jailbreak balik.

  32. mmb sy ade iphone ni n da jailbreak mase version 3.1.2. pastu die ter update ke version 3.1.3.. samapai sakang da dekat 2 bulan tak ley pakai tepon tu..

    ley bagi x camner solution untuk solve prob nih.
    .-= pepijoe´s last blog ..iPhone 4 vs. iPhone 3GS =-.

  33. salam…
    mintak tolong..
    semalam i upgrade ke 3.1.3
    i nak jailbrek kan … & dah download jailbreak spirit tak boleh… jailbreak snow pon tak boleh juga…
    minta sesiapa yg tau boleh bantu tak? TQVM

    1. @ael:upgrade iOS4 terus…dah ada jailbreak ntuk nie

  34. Ada sesiapa tahu tak, os 3.1.3 baseband 05.12.01 boleh unlock tak lagi?

  35. ael

    Ko boleh gune redsnow utk jailbreak tp unlock tak tau lagi dh boleh ke tidak.Sbb aku pun tak boleh nk unlock lagi.Kalau baseband bwh 05.12.01 boleh di unlock.

  36. OK bg sesiap yg ingin unlock firmware 3.1.3, sila klik link di bawah

    http://modmyi.com/guides/how-unlock-iphone-3gs-3g-4-0-firmware/

  37. Dear All,

    Thanks for the reply…
    btw that day dah gabra tak tau nak wat per dah..
    pastu pegi kat machine.. dah dia formatkan ker os4.. huhuhu
    now nk carik jailbreak untuk os4 pulak la…

    p/s- happy jugak upgrade ke os4 koz my kredit tak kene potong lagik.. just guna app. yg free ajer lar..
    sesaper yg teror leh ajarkan guna iphone nie sbb tak reti lagi lar… hehehe TQ….

  38. Salam 1malaysia,saya baru beli iPhone 3gs 3.1.3.bagi saya iPhone sgt Susah nak guna.iPhone ni original software x jailbreak lagi.lgpun saya xmahir pun pasal iPhone or jailbreak ni.nak download lagu punya susah.USB pun x connet.saya tgk Dlm tv nmpk best so saya beli la.bila dah dpt 1,alahai susahnya.nak minta pendapat smua pasal jailbreak.kalau dh jailbreak saya punya warenty abis.sebab iPhone ni beli dr maxis.

  39. Salam All,
    iOS4 mcm ner nak jailbreak kn.
    Boleh ajarkan cara² nya tak?

  40. akum..saya dh guna iphone ni hampir setahun.masalah sy bateri slalu low la & nk tnya mcm mana nk custom sms ringtone kat iphone ? :silly:

  41. wah… setelah jailbreak os 3.1.3 ku kok cydia nya ga bisa buat download aplikasi yang ada di list nya yah… barusan aku download backgrounder tapi gagal terus…please help me…???

  42. Hai,sya Ada iphone 3g,tp hp ni sgt susah n rumit..apa ke app yg plng sesuai ngan iphone
    3g??

  43. bro,,,
    pe sbnr nye jailbreak ni???
    ak bru nk bjinak2 la ngn i phone ni…. :blink:

    1. jailbreak ni hack iphone membolehkan iphone ko boleh buat macam2 benda yang sebelum ni tak boleh buat. :biggrin:

      1. mcm mna nak dptkan jailbreak

  44. macamana nak upgrade i0s4.. pastu kena jailbreak ke?

  45. kene jailbreak setiap kali upgrade firmware..tgk tutorial dlm iclarified.

  46. nk tnya sikit… klau guna bateri extended utk iphone tu, tak memudaratkan ke iphone… mcmane ngan bateri asal… bateri iphone 3gs ni kekurangannya cepat habis… tp apps banyak…

  47. Nk tanyer ckit? Saya nyer iphone before ni ok tapi lepas sy masukkan themes dan application lain follow ur step yg kat atas tu kan…tetiba iphone sy dh xboleh nak charge bateri die…kenapa yer…plizzz help me…really need ur help…

    iphone

    version luper….ape ntah dh xboleh nk buka my ihone so x ingat…
    modem firmware : 4.1 (yg ni lper r)

    macam mana ni tolonglah saya!!!! :cwy:

  48. hi bro….sy baru beli iphone bila baca review einz minat abis hehe…., masa beli siap kasi tauke kedai tu install game skali tapi masalahnya bila nak delete xda icon X tu kat atas, game lain yg install sendiri bleh delete plak… camna nak delete game lama tu hah..??? iphone dan jailbreak v 4.01 :pinch:

  49. Baru baru sy telah beli smartphone idaman saya iaitu Iphone 3g.bila guna semua contect no tak dapat dari sim kad……? :biggrin:

  50. Baru baru sy telah beli smartphone idaman saya iaitu Iphone 3g.bila guna semua contect no tak dapat dari sim kad……? :biggrin:

    1. Gi kat settings > mail, contacts, calender….> tekan import sim contacts

  51. salam,

    tolong!!! tolong!!! Tolong!!!

    aku baru beli iphone 3g second (dah jail break kot).
    aku nak delete contact number..

    aku pun pergi kat setting..
    pastu aku delete contact guna hp iphone.
    yang jadi masalahnya…
    dari pg tadi (jam 10pg) sampai sekarang (jam 8mlm) hp aku belum boleh on lg.. still running je…

    apa perlu aku buat..
    harap semua dapat membantu..
    aku tekan button off pun x jalan..

  52. saya punya iphone 3g tapi nada deringnya ngga mau nyala hanya getar aja kalu pakai musik suaranya mau nyala mohon bantuannya

  53. salam, saya rasa mcm pening dan bodoh pulak baca penerangan encik ni. saya nak beli iphone pasal nak guna app kat itunes (berbayar). kalau saya tak ‘jailbreak’ kerana saya tak faham, plus tak buat lain2 yg encik terangkan kat sini, kira senang rosak ke phone saya nanti?

    1. salam. phone awak tak kan rosak. jangan risau. apa-apa tak faham boleh bertanya kat sini 🙂

  54. lagi satu, mcmana saya nak buat pasal iphone guna micro sim tu? saya kena pg tukar sim kat celcom dulu ke?

    1. ya boleh tukar micro sim tu kat celcom (postpaid sahaja). Untuk prepaid, boleh gunting sim tu kepada mini sim.

  55. lagi satu, mp3 biasa boleh dgr/transfer dlm iphone tak?

    1. Boleh…aku guna copytransmanager, xguna itunes

  56. boleh suggest kat mana beli?

  57. tolong saya….naper screen hfon saya da gambar usb n gambar itunes….kol hanye boleh guna emergency kol….saya pegi di itunes dia suruh restore…macamne ni….skrg hfon saya gelap jer

    1. firmware mungkin ada problem. cara nak restore senang je. bila connect itunes dia suruh restore, click restore.

    2. iphone 3g, 3gs ke iphone 4?

  58. bro , firmware aku 3.1.3 , pastuh dah ader cydia , tu dah jailbrake ko lom ??? n unlock tuh sama ker dengan jailbrake ?? bile buka cydia , n nak download mcm bro ajar , nnti ngah download2 , kuar source unreachable ?? tu naper ? perlu ke aku downgrade or ape2 ? plzzz , bosan gilew ngan iphone 3g aku yang kosong n ta da paper niyh ???

  59. slm.. sy penguna baru i phone.. sy nk tye mcm mana nk setting phonebook,sms,dan make a call? bila nak wat call first sy click contact then bila click call kuar ip dial.. then xleh call, lau nk call kne tkan mcm public phone plak.. hu3.. mcm mana yer? satu lg.. sy da save contact from sim to phone.. bila org mesg x display nama dorg.. jus no hp jer.. plez help me..

    1. Salam. Untuk dail, click pada contact, klik pada nomber telefon contact tu. Yg contact tak keluar nama tu, try delete semua contact dlm iphone tu, dan copy balik.

  60. cmne nak tau i phone 2 3.1.2 ke 3.1.3 ke ha

  61. cam na nk transfer lgu @ app ke iphone pkai iphone explorer??

  62. Akum guys, cuma dua pertanyaan, kalaui iphone digunakan berterusan dlm waktu yg lama, dia akan jadi suam-suam. Itu normal ka?

    Kedua, apabila saya caj iphone ni alan keluar tanda tiga segi mengatakan hp tidak dicas. Rosakkah iphone atau wayar usb yg rosak, tq

    1. 1) Dia akan jadi suam-suam or jadi panas? kalo heavy usage contohnya pasang video, main game graphic 3D mmg iphone jd panas gila…

      2) Cuba tukar cable lain atau charger lain tgok dapat masuk tak

  63. Satu lagi, adakah disebabkan oleh wayar yang tidak original

  64. Maknanya kalian semua punya iphone memang suam la kadang2 ya

  65. saya bau beli iPhone 4.
    Macamana nak download ringtone?

    1. Takboleh tukar ringtone melainkan kena jailbreak

  66. aku pengguna baru iphone…pening nk trensfer no tepon dari tepon lain ke iphone..camner ek??aku dh buat folder nombor telefon d komputer,tp x taw nk msukkan dalm iphone..tlggg…hehhe

  67. salam bro yang pandai…ada tak cara nk copy no kontek dari N95 ke Iphone..

    1. save contacts tu ke simcard…masuk iphone copy sim contacts to phone contacts

  68. ttg iringer tu, nak install masuk ke mane erkk?? 😉

    1. iringer tu guna kat komputer

  69. iphone 4 saya dh jailbreak tapi xelh nk masukan app gps…

    boleh gtau caranye mcm mana tak?

  70. salam..bro aq nak tnye skit…aq da instal navi papago dlm iphone aq…
    mslah skunk ni…navi aq x detect lokasi aq..p dye tnjuk kat kl…
    aq da on location service..pon still cam 2 gak…
    so boleh tlong x bro cmne nak setel ni…
    iphone aq ios 3.13, bb 6.15…tolong bro

    1. kalau boleh guna sygic…sebab papago iphone mmg sucks

  71. same problem here…ko pkai papago version brape der?kalo M8 mmg dh rmai komplen xdetect current location.

    1. pakai sygic pls…papago sucks

  72. salam,nk tnya skit psal aipon ak ni..apsal bile ak nk sync ap2 kat itunes je die msti remove ak pnye appliction kat phone tu..ak dh try mcm2 dh pkai appsync pon cam xde hsil je..mntak tulun ye kpd yg pro2 aipon ni..hehehe

    1. perlu ke sync itunes? stay away dari itunes jika perlu…ko guna ifunbox je nak install apps, backup files etc…

  73. Ok tq..ad 1 lg la msalah, ko tau x ap2 app yg bleh delete lgu kat ipod tnpa gna itunes?

    1. copytransmanager…ringan dan laju nak transfer lagu

  74. Eerr yg tu nk download kat cydia ke?ak noob skit la bnde2 ni

  75. OOoo..k dh bjya mndwnload..thnx a lot for helped 🙂

  76. bro… gua bli iphone 3 8Gb kt kwn gua, gua nk delete all contact,gambar,email lama pun xtau.. so gua p kat reset seting, lps tu hp ni trus snysp smpai la…xble on lg … dok ade gambar apple silver jer plz hep me

  77. salam ramadhon sume…
    nk tye mcm mne nk ambik sume gmbr dlm iphone 3g…sbb xleh sync ngan itune….lptop dh kne format
    kne restore sume ke…?.. 🙁

    1. dah jailbreak ke? boleh copy gambar tu dalam folder DCIM…sila download ifunbox bro

  78. Admin:sb settings banyk sgt lah,yg mana satu patut saya pilih?? 😆

    1. sbstettings ada satu je…yang nama dia “sbsettings” tuh

  79. hi,saya baru beli pon iphone 3gs seconhand,tapi bla guna slu blank dan tunjuk gambar usb n emergency col.
    bla restore jew ok sekjp pastu jd blek..cmne eyh..da x sapew2 ley tlg…

  80. hi,sya baru bli iphone 3gs second tp slu jew blank n emergency col.bla restore dia ok skjp pastu jd blek..cmne eyh..da x sapew2 ley tlg..

    1. salam, sila restore ke iOS yg latest…paling recommended install iOS 5 terus pada 3gs tersebut dan tengok dapat setel problem ke tak 🙂

      https://jomphp.com/panduan-update-ios5-pada-iphone-ipad-ipod-touch.html

  81. Salam, sapa boleh tolong? Saya dapat hadiah i Pad2. itu hari dah pegi Mac Store Low Yatt activate kan dia sebab lap top saya rosak. pastru pegi satu kedai tingkat 2 install application terbang kat RM120. saya dah ada account apple. (tapi bahagian billing tu saya tak isi credite card sebab saya tak pakai credit card).

    Masalah saya, bila nak download application stores, FREE applications, asik2 suruh saya review account. Kena fill-up Master ke, Visa ke… tak de pun button NONE. Macamana? ada sapa2 boleh bantu?

  82. kalau tak ada Credit Card boleh tak download FREE application? Asik di suruh review account info sahaja

    1. bukak appstore…then pilih free apps…contohnya facebook…pastu tekan free install…dia suruh login tu pilih create account > US > credit card none > masuk alamat US yang palsu > setel

  83. nak no hp.. saya nak koll. sy ada masalah la susah nak ditulis ipone salu hang laaaa

    1. mail : einsync at gmail kalau ada apa2 masalah iphone nanti kami bantu

  84. dload itunes ke pc dah ble.tp bla nk run failed .Window Installer package problem,,cmana 2 ek?

  85. helo…dload itunes ke pc dah ok,,tp bla run failed ..knpa ek? da tulis masalah dgn window installer package..

    1. Dah download iTunes 10.5 versi terbaru?

      1. camne nk copy no tepon dalam iphone??nk pindah masuk ke samsung note….

  86. bro nak tanya…dh dload cycorder kat cydia..tetap x leh guna..?? apa masalah nya leh bantu…

    leh tunjukkan bukti tak…yg mgatakan iphone 3g ni support rec video..

  87. salam, nak tnye skit … kalau software gps papago m8 tu kalau offline xleh guna ek??

    1. boleh guna offline tapi kena ada maps dia

  88. saya baru jerk guna iphone model 3gs 16gv..tapi bila post kat fb kenapa tak keluar via iphone..dia asik keluar via handphone mudah alih jerk..harap boleh tolong saya

    1. tue nk menunjuk ke ada iphone..
      hahaha…. :whistle:

  89. bro…aku dh jual iphone..nk copy no kontek dalam iphone camner ek?sbb nk pindah masuk dlm samsung note…

  90. bro..saya dh jual iphone…camner ek nk ambik no tepon nk copy ke dalam samsung note…

  91. Salam , saya baru guna iphone 3gs , nak li 4s mahal sgt. baru pakai 2,3 ari bil phone melambung. macam mane nak disconect kan internet sebb tgk2 sume internet running…..bil beratus. ada tak cara nak disconnect kan elakkan bil cam air… :dizzy: :dizzy:

    1. buka setting -> General -> Network -> Off Cellular Data…
      simple…
      Hope membantu 🙂

  92. nk mntk tlg…saya br bli iphone 3g second…dh jb rsenye sbb ade app cydia..cmne nk buang app bhs cina dlm ni sbb xde butang x pun kt atas ikon tu..pastu nk create new acc tuk itunes store asik x bleh jek..die senyap jek..x gerak2 ble tekan next…huhu

    1. camne app dalam bahasa cina tu ye? tu app cydia ke app dari app store?
      boleh create akaun itunes store dekat pc kalo xleh create dari iphone

  93. hye sy dah lma bli iphone tp still xde lagu lagi coz ada yg ckp b4 nak download itunes kna ada backup file dlu nak smpan smua contac or pic2 yg dah d tgkap coz pas download itunes setengah app dlm iphone akan ilang…btul ke??then bole ke sy download itunes guna pc??smsung tab 10.1 xblh guna ke??tq… :blink:

  94. cyberfly..na tnya skit…sy pakai iphone 3gs,tp kan tbe2 dy hang…dy off then dy on sndiri..pas tu kjap ok..kjap ta ok..nape ae??lg 1 mcamane na masokan lagu dlam ipohone yae??

    1. solution dia, hanya restore ke firmware baru, gerenti tiada masalah. nak masukkan lagu, guna itools. Google “itools iphone

  95. nak tanya…cmana cara nak delete semua msj lma dr inbox? bru je beli…tp x reti nak guna

    1. tak de cara nak delete semua, kena delete satu-satu.

  96. solution dia, hanya restore ke firmware baru, gerenti tiada masalah. nak masukkan lagu, guna itools. Google “itools iphone”

  97. Salam…sy nak daftar itunes tnpa crdt card 2 tp xde pun ” none ” tu….. Mcmmane nak buat yek….

  98. salam.kawan bru beli iphone4 2nd.version 5.1.modem firmware 04.12.01. skrg ni sy xphm apa itu dimaksudkn dgn jailbreak,dan adakah phone sy ni dh jailbreak?kerana sy cube nak tkr theme spt di atas xbleh,xde pn cydia 2 kat phne ni.kalau xleh tkr2 thme mmg membosankan.tlg bantu sy 🙁

    1. iOS 5.1 takleh nak jailbreak penuh lagi dekat iPhone 4

      Memang kena jailbreak dulu baru boleh tukar theme, install apps sesuka hati dan sebagainya

  99. skrin iphone sy tetiba glap . langsung x blh on off . knpa dgn iphone 4 sy ?

  100. skrin iphone sy tetiba glap . langsung x blh on off . knpa dgn iphone 4 sy ???????

  101. Iphone sy dh jailbreak pd ios5, sebelum ni xde masalah tp sekarang bila sy rakam video suara x kluar hnye bunyi zzzzzz. Bila saya call guna loudspeker org x dgr sy ckp tp sy dgr. 1 lg sy try viber mnggunakn loudspeker elok plak. Pening2 huhuhu
    Kenapa yerk? Adalah salah setting @ jailbreak dh korup

  102. Hye..nak tye,i pakai ip 3gs 4.1,masalahnye,nape sms masuk xde bunyi,ade vibrate je..

  103. nk mintak tlg kepada tuan yg empunya website ni or sesape shj yg sudi membantu,
    nk tanye ade x cara untuk unlock sim version ios 5.0.1 baseband 04.11.08 tanpa menggunakan gevey turbo sim.sekian terima kasih pada sesiapa shj yg sudi membantu

  104. em…..semalam gua bli iphone 3G utk wife….hahahhahahhha.dia geram sbb xbraper nak reti nak guna iphone tersebt..jd,gua ajar ler dia skit2…ntah..mcm give up jer wife gua..terutama sbb nk type msge..xda PEN…alahai…………….

  105. sryy..sya bru gne iphone 3g…stu pwn tataw..rse cm mnyesal je gne…tbe2 ternmpk plk blog ni…tlg larh sya..tdi sya try kt iphone msk Cydia..sya pergi kt theme..msk winter board…lgsg off…tkt kejap sya..sya charge bru blh on blk…ssh larh klo mcm ni..lgsg xsernok..nk dwnload kne pkai credit card lg…ape tah….=.=’ tlg larh…yg ni kne dwnload pkai iphone or pc ek??? tlg larh sya..help me plizz

    1. yg mana satu tu nak download? takde credit card, install Installous boleh download apps free.

  106. hye..i nk tnya cyberfly..u dok mn ek..u leh tlong setting i phone i x…jd tip top..tq,
    utk p’mudahkan i gne..i bru sbln gne i phone 4s…first2 i bli no cntct ilang…2nd lak,hp i xleh nk anta msj & kol..3rd,hp i tbe2 of automatik ikat ske dye la nk off ble..tension taw..

  107. i pnh jailbreak..ble i anta warranty owg phone tu ckp xleh gne jailbreak coz cpt rosak..then, sblom hp i rosak i da jailbreak dkt kdai..tp dye bg taw i jgn off hp..klo x jailbreak i ilang..why?kwn2 i ckp jailbreak xkan ilang…so,now i x jailbreak pown..sbb i tkowt rosak lik…klo leh i nk u setting hp i bg tip top & mudah tok i gne..

    1. Saya kat area Shah Alam dan Bangi. boleh emel ke [email protected] kalau nak suruh kitorang setup iphone 4s tu biar puas hati. Terima kasih.

      1. salam nak tnya, kalau saya nak jailbreak iphone 4s saya, apa akan jadi ngan apps yg saya dah beli dari itunes?

        1. apps dan games beli dari itunes tetap boleh install kat iphone yg dah jailbreak

    2. tu tether jailbreak namanya, kalo restart/off phone, anda kena jailbreak semula secara manual. kalo jailbreak xkan ilang tu untethered jailbreak namanya.

  108. Saya nak tanya,sya pkai ip 4s,haritu tertekan update dia jd version 5.1,sebelum ni tak bt jailbrake pn kt ip ni..lepas tertukar version nie email,whatsapp semua x main kecuali kita buka app wasap dan email bru tau ada msg dn email..bila phone kita aoo dan on blik gambar semua hilang..kenapa ye?sekarang bersion dh jd 6.1.0 @6.0.1 x ingat la pulak..mcammana nk kembalikan pada version asal 5.0 tu..tolonhlah sya tekan button tengah nk padam pun x berfungsi,biasa tkan lela akan kluar ” x” ni takde..tolonggggg

    1. kalau 4s dah upgrade ke ios 6.0 atau 6.0.1, memang impossible untuk downgrade balik ke versi ios 5.X

  109. saya pengguna iphone4 tp selepas buat jailbreak saya x dpt menonton citer korea online lg. nape yek?

  110. Sye nk thu cmnew nk download jailbreak 6.0.1??

    1. jailbreak ios 6.0.1 untuk iphone 4s/5/ipad takleh lagi

  111. tumpang tanya,xder risiko ker wat jailbreak ni????

  112. boleh tak kalo klo ios6 nk tukar ker ios 5?

    1. kalau beli2 tu dah siap2 ios 6, memang takleh masuk ios 5 dah

  113. salam,, saya guna iphone 3gs version 5.1.. klau saya update ke 6.1 apa risikonya?? tq

  114. salam bro..nk tanya klu nak download whatsapp kt phone xde yg free pnye ke?

    1. yang free kena tunggu promotion or tunggu ada crack…pinjam je id member ko kejap kalau setakat nak download whatsapp tu

  115. Leh bagitahu nak jailbreak iphone5 ni?

  116. Nk minta tolong mcm mana nak jailbeak untuk iphone 4s????byk kali dh cari tapi tk pandai jaga…

  117. Saye bru guna i phone 3gs 2nd…dh try copy contact dri sim tp die tlis copy kt [email protected],pastu cmne nk download.?dh wat id tp die suh verify bla nk download…
    Tolong trangkn,tensen plak nk guna i phone ni bla xtau….

  118. Dari awal..sy nk jailbreak tapi langsung tk pandai..blh bgi no hp ka..blh jga sy tnya.,

  119. saya baru pakai iphongg 4 version 6.1.3 boleh jailbreak tak..kalo boleh bg tahu

    1. iphone 4 6.1.3 boleh tethered jailbreak sahaja…takleh guna evasi0n

  120. salam…iphone 3gs dah jailbreak tapi bila bukak youtube playback error plak..bila bukak stadium astro bole pulak tengok nya…hurmmm..

    1. ni pakai ios berapa?

  121. salam tuan blog..tumpang iklan yee..

    menjual apps dan games untuk pengguna NON-JAILBREAK iphone…boleh update melalui appstore / itunes

    Lawat: http://www.facebook.com/IBeliUBayar

  122. salam.. nak tanya klu file mp3 kita convert jadi ringtone.. adakah itu di namakan jail break?? void ke warranty?

  123. salam..sy dh update software ios 6.1.3 ttapi selepas update dari 5.0.1 kpda 6.1.3 iphone saya x boleh ON…ape masalah nye yer ??

    1. takboleh on terus ke? cucuk dekat pc dia detect tak?

  124. nak tnya nih . kenapa file dari computer saya “computer dell” tak boleh nak transfer file or video or music dalam iphone 3gs saya . .. atau pon kene produk apple sahaja baru boleh transfeer . mohon penjelasan . urgent!

  125. Nice tippp.. thankuuu

    mampir gan di http://www.infostore.co.id, situs yang menyediakan fasilitas iklan produk gratis.

  126. Say pakai iphone5s..tp sejak 2mgu lepas asl nak install apps je dia nak verification..nak mintak no acc la pa la.biarpun apps yg sy nak insatll tu free..ada sesiapa yg tau mcm mana nak selesaikan masalah ne

  127. nak tanye,sy gne iphone 4..npe ble rkam vdeo suare xde..knpe ye.ke memg iphone ni rkam vdeo xde suare atau suare slow

  128. saya update IOS dan gunakan touch ID. try sekali boleh. selepas itu saya restart phone, tetapi gagal guna touch ID. bagaimana utk re setting? mcm susah je touch ID. pls help

Tinggalkan komen anda