Posted on

10 tips berguna untuk pengguna baru blogger

blogger

Kali ni saya nak berkongsi 10 tips yang saya rasakan berguna untuk pengguna baru blogger.Tips ini dapat membantu pengguna baru membina blog yang bagus dan mempercepatkan masa untuk mahir dengan blogger πŸ˜‰

Tips 1 – Menukar Template

Default template blogger kelihatan bosan?Mahu blog anda kelihatan menarik seperti yang lain?Blogger membenarkan anda menukar template dengan mudah πŸ™‚

Cara-cara untuk tukar template :

1.Pergi ke dashboard dan pilih settings.

2.Tekan browse seperti gambar dibawah.Cari template anda dan tekan Upload.

blogtemplate

3.Save dan siap πŸ™‚

Link-link untuk download template blogger :

Eblog Templates

Blogger Web 2.0 Templates

Mashable

Skincorner

50 Most Beautiful Blogger Templates

Jackbook Blogger Templates

Google Search

Tips 2 – Membuat Baca Selanjutnya (Read More)

readmore

Bayangkan jika post anda terlalu panjang.Tentu letih dan jemu pengunjung scroll bagi membaca post anda. Apa kita anda membuat Baca Selanjutnya (Read More) seperti digambar diatas?Oleh itu pengunjung yang berminat dengan post anda akan klik Read More untuk membaca dan yang tidak berminat tidak perlu bersusah payah scroll untuk melihat post lain πŸ™‚

Tutorial untuk membuat Read More :

http://hackosphere.blogspot.com/2006/09/expandable-posts-with-peekaboo-view.html

http://www.eblogtemplates.com/how-to-add-the-blogger-read-more-expandable-posts-link/

http://blog.techdreams.org/2007/06/blogger-hack-expandable-post-summaries.html

http://bloggerweb20templates.blogspot.com/2008/06/how-to-create-expandable-posts-on.html

http://freebloggertemplatetips.blogspot.com/2008/05/how-to-create-expandable-post-summaries.html

Tips 3 – Meletakkan chat box

chatbox

Chat box sangat berguna untuk berkomunikasi dengan pengunjung blog secara realtime.

Anda dapat exchange link dengan mudah serta pengunjung dapat bertanyakan soalan dan memberi pendapat dengan senang.

Oleh itu, chat box merupakan satu kewajipan bagi setiap blog!

Link-link untuk memasang chat box :

Shoutmix

CBox

Tips 4 – Mematikan fungsi Word Verification dalam comments

word2

Walaupun fungsi Word Verification dapat menghalang spam bot dan spam comments,tapi ia dapat mematikan semangat pengunjung untuk memberi komen pada artikel anda.Oleh itu sebaiknya matikan fungsi ini kerana komen dari pengunjung merupakan salah satu pendorong untuk blogger baru untuk terus aktif.

Cara untuk off Word Verification :

1.Masuk ke dashboard.Klik Settings->Comments.Cari “Show word verification”

comments

word

Tips 5 – Meletakkan inline komen dibawah post (ala wordpress)

komen

Dapat mengalakkan pengunjung untuk meninggalkan komen.Sangat berguna!

BACA :  Tingkatkan backlinks dengan blog dofollow

Cara untuk meletakkan inline komen :

http://jomphp.blogspot.com/2008/06/meletakkan-sistem-komen-ala-wordpress.html

Tips 6 – Meletakkan widget Recent Comment (komen terbaru)

komen4

Widget komen terbaru sangat berguna untuk mengetahui komen-komen terbaru oleh pengunjung.Cuba bayangkan tanpa widget ini,macamana kita nak mengetahui pengunjung telah memberi komen pada artikel anda yang berusia setahun?Sudah tentu kita perlu semak satu persatu sehingga menyedari ada rupanya komen baru.

Selepas saya meletakkan widget ini,peratusan komen telah meningkat dengan mendadak πŸ™‚

Link untuk widget recent comment :

http://beautifulbeta.blogspot.com/2006/11/widget-installation-and-downloads-page.html#dlrecentcomments

Tips 7 – Memasang Artikel Berkaitan (Related Post)

relatedpost

Fungsi Related Post dapat meningkatkan peratus untuk pengunjung untuk membaca artikel anda yang lain.Cubalah anda pasti berpuas hati πŸ™‚

Tutorial untuk memasang Related Posts :

Jackbook tutorial

Hoctro Tutorial

Tips 8 – Menggunakan FeedBurner untuk menguruskan RSS Feed

feed3

FeedBurner dapat menguruskan RSS feed blog anda dengan bagus dan senang!Anda dapat mengesan bilangan visitor,bilangan subsriber dan fungsi-fungsi lain yang menarik πŸ™‚

Cara-cara :

1.Daftar di FeedBurner.com

2.Dapatkan alamat feed anda dari feedburner.

3.Masuk ke dashboard->Settings->Site Feed

sitefeed

4.Cari seperti gambar dibawah dan masukkan alamat feed dari feedburner.Klik Save Settings.

feed3

Contoh aplikasi menggunakan FeedBurner :

JomPHP - Blog tutorial komputer

Dapatkan tutorial untuk membuat banner seperi diatas disini :

http://jomphp.blogspot.com/2008/05/advertize-blog-anda-dengan-feedburner.html

Tips 9 – Memasang sistem rating

rating

Sistem rating merupakan alternatif lain bagi pengunjung untuk meluahkan pendapat mengenai post anda.JomPHP juga menggunakan sistem rating.Jangan lupa rate artikel ni ya!

Link pasang sistem rating :

http://www.outbrain.com/

Tips 10 – Memasang pembilang pelawat (Visitor Counter)

sitemeter

Ini adalah bilangan total visitor blog JomPHP semasa saya menulis artikel ini.Sedikit sahaja pengunjung πŸ™

Dengan memasang sitemeter,anda dapat mengetahui bilangan pengunjung setiap hari,jumlah semua pengunjung,dan dari mana mereka datang (google search,link,dll)

referal

Link sitemeter : http://www.sitemeter.com/

Komen Penulis :

Akhirnya siap juga artikel ini.Lebih sejam juga untuk menyiapkan artikel ini walaupun pendek.Kalau anda suka artikel ini, silah komen atau subsribe dengan menekan link ini Subscribe JomPHP


RELATED POSTS

110 thoughts on “10 tips berguna untuk pengguna baru blogger

  1. nak tanya..nape sy paste video embedde code dlm poast xkua gambar?just suara je dgar?
    πŸ™

  2. ada link tak Fid?nak melawat tgk camne problemnya…

  3. kahkah, rilek2.

    ilmu ko mmg brguna utk pmula blog

  4. kahkah,,itu dia komen seorang pakar πŸ˜›
    thanks blog menjerit πŸ™‚

  5. mmg menarik..tetapi ade beberapa link macam tidak boleh digunakan…

  6. framestone,blh tlg cite tak link mana yang tak menjadi tu?sbb baru je try tapi ok je semua link ….

  7. yeke…mna satu broken link? dh test bkk smua okey je?

  8. yang link read more 2 bleh tmbh lagi x…
    saya punya blog masalah la….
    dia cakap error je memanjang….
    xtau nk buat apa dh…
    xpun leh ajar nk buat read more cam ner…
    saya pakai langit punya templete

  9. try backup full template dan upload..lepastu aku try buat..dulu masa first time buat pn slalu gak error πŸ™

  10. We were unable to save your template
    Please correct the error below, and submit your template again.
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: The element type “div” must be terminated by the matching end-tag “

    dia cakap masalah camni..

    aku try buat macam dalam eblogtemplates to suruh..kena expand widget ka?

  11. hm..susah nak cakap kat mana error..kena try byk alternatif la…

  12. 2la…puas aku cari solve dia…boleh x send code yg awk buat….

  13. artikel ini sgt2 berguna…aku dh berjaya buat blog yg user friendly….credit to jomphp…
    boleh x sekiranya aku nk ambk sedikit artikel2 dlm ni dan aku akn letakkan kredit kpd korang?

  14. ok je πŸ™‚
    bagitau la member2 skali pasal artikel ni πŸ™‚

  15. Tuan… Harap dapat membantu
    Saya dah cuba beberapakali utk memasukkan “Meletakkan widget Recent Comment (komen terbaru”.. Tapi x aktif… Please

    http://diaritugas.blogspot.com

  16. Tuan… Harap dpt membantu…. Saya dah cuba Meletakkan widget Recent Comment (komen terbaru).. tapi nampaknye x aktif… TQ.

    http://diaritugas.blogspot.com

  17. Terima kasih tuan…. Dah berjaya

  18. bestla tips2 kt sini…..congratz for the good job

  19. caye ar pathur,hbat ah mung….haha

    1. baru tau ke? :mrgreen:

  20. 1. Sekarang aku pakai WordPress Theme kat blogspot aku. Pastue wat ubahsuai skit kat bahagian comment.

    2. For example blog cek cek rock rock here>> http://amenapster.blogspot.com/

  21. ok i got that link…thanks anyway, always need it. :mrgreen:

  22. blog u amat menarik dan penuh dgn apa yang saya perlukan untuk membuat blog……saya baru saja berjinak2 nak buat blog untuk promosi gerai saya….

  23. camne nk letak chat box kt blog

  24. Wah, metode tersebut sederhana tapi tak bisa diabaikan. Artikel ini saya link, mas.

  25. apasa takleh tukat templete?
    ko bagitau sikit…

    1. cerita la detail skit problem ko.kami bukan nujum blh teka problem ko πŸ˜€

      1. Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
        XML error message: Content is not allowed in trailing section.

        asyik keluar mende ni je..
        nak copy paste camne …

        camne nak letak widget kat blog ?
        copy paste kat mane ?

  26. Bro, add ym aku: einz_trigger apa pape tnya nanti…

  27. wokey bro semua maslah dah settle.. try & error cikgu terbaik ahakkkks…

  28. Panduan yang berguna kepada pengguna blogspot seperti saya….

  29. Thanx bro.. Nice info.. Really appreciate it.. :biggrin:

    GambarHeheΒ΄s last blog post..Calon Artis Komedi Wanita Popular ABPBH: Ruminah Sidek

  30. very informative article for me..thanks! tapi nak tanya macam mana nak buat komen macam kat blog ni kat blogger..

  31. hai..

    thank you so much for the tips..i baru jer belajar nak buat blog..hopefully leh tanya u lagi next time.. :biggrin:

    linaΒ΄s last blog post..alamakk..tak larat nak bangun pagi…kecian hubby:(

  32. hai..

    i baru jer buat blog nie..still in learning proses..thank u for the tips..really helpful..nanti leh tanya lagi yerk.. :biggrin:

    linaΒ΄s last blog post..alamakk..tak larat nak bangun pagi…kecian hubby:(

  33. salam
    kalau daftar kat feedburner tu ada kena cas tak…saya
    punya blog ni pun broken link memanjang…blh tolong cek tak

    1. broken link sebab alamat awak taip salah.awak salah eja kat sport.sepatutnya spot
      “http://dmiafullhouse.blogsport.com/”

  34. salam takde cas.untuk blogger mmg semuanya free :happy: :happy:

  35. hahah :silly: ..malu akak…ngeja pun salah….ingatkan sport …sukan hee.hee….
    satu lagi kan nk tny pasal dlm blog bahagian dashboard ke setting..ada pasal AdSense account tu apa…pasal dia nk kita isi akaun nombor…kan – AKU BUDAK BARU BLAJO 😎

  36. FeedBurner discovered more than one feed at that address. Please select one to use as your source:

    dmiafullhouse – Atom: http://dmiafullhouse.blogspot.com/feeds/posts/default
    dmiafullhouse – RSS: http://dmiafullhouse.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

    NI APA KE MENDA?…ATOM TU APA DAN RSS TU APA? YG MANA BETTER ANTARA 2 :shocked: …CONFIUS…..NASIB BAIK ADA KAUNTER PERTANYAAN

    1. erk jangan guna huruf besar kat internet.it consider rude.
      pilih je RSS.jangan pening2.kl nak tau beza, try la google “rss vs atom”

  37. oo pergi daftar kat google adsense.free je.
    sila search “google adsense”

    lepastu nanti masukkan la akaun adsense kat situ.

  38. cyberfly…
    aku takut nk isi application Adsense sbb nak nama penuh …no akaun…

    ” Please complete the application form below. Note that we need this information in order to be able to send you payments for your earnings through AdSense.

    APA FUNGSI ADSENSE…

  39. jangan takut.sbb nama penuh tu fungsi dia untuk tulis kat cek.adsense ni fungsi dia ialah iklan google akan keluar kat blog kita.bila orang klik iklan tu, google akan bayar kat kita bila jumlahnya dah smpi usd100.

  40. Sorry cyberfly and everyone…saya x tau penggunaan hurur besar dianggap “rude”…tq so much tips dan
    jawapan drpd awak byk membantu saya… :cheerful:
    nx time ada masalah i akan cari u πŸ˜†

    1. hahaha nevermind. :happy:
      gudluck k :biggrin:

  41. hi,cycberfly..ada mslh lg rrr…saya dowmload byk gambar dlm blog saya, setiap gambar ada cerita2 yg tersendiri…apabila saya publish post …semua gambar dan ayat (words) jadi tak tersusun…mcmana nk create grip line…

  42. […] anda masih baru dengan blogger/blogspot, kami mencadangkan anda baca 10 tips berguna untuk pengguna blogspot terlebih dahulu ya! Jangan lupa sebarkan kepada kawan2, digg, stumbleupon dan twitter sekali ya! […]

  43. Lepasni aku nak buat 10 tips berguna utk wordpress lak :biggrin: :biggrin:

  44. hi. nk tnya. sya ni baru sgt dlm bidg it :blink: ni jd xtau sgt mende yg korg bincang ni. so klu sya br nk buat blog amcm plak..ples help org dlm kesusahan.. πŸ™

  45. lg 1. klu buat blog ni ada cas yg sya kena byr ka?

    1. tak perlu bayar apa2.kecuali awak nak yg gunakan domain sendiri.

      cth:

      a)free – http://aku.blogspot.com
      http://aku.wordpress.com

      b)domain sendiri (kena bayar)

      https://jomphp.com
      http://malaysiahostingreview.net

      perasan perbezaanya?

  46. Memang berguna betul tips ni…tq
    :biggrin:

  47. amcm nk kasi msk gmbr dlm blog ni? nak post tp tak reti la.. tlg ya.. πŸ™

    1. Gi kat post editor pastu upload gambar la…pastu publish…senang ja

      1. ok tq da dpt… :biggrin:

  48. lg 1 subscribe post atom tu apa fungsinya?
    wajib nk subscribe ke mende tu?

    1. Subscribe post atom atau rss tu fungsinya nak langgan entri terkini dari sesuatu blog tanpa perlu buka blog, contohnya melalui feed reader dan email πŸ˜†

      tak wajib tapi amat penting πŸ˜‰

    2. sila rujuk post ini untuk lebih kefahaman mengenai RSS
      https://jomphp.com/apa-itu-rss.html

  49. sory nyusahkn ye.. sya br blaja bt blog ni..
    sya da ada shoutmix tp x reti la nk kasi msk kt dlm blog.. :blush: da copy tp nk paste kt ner? :ermm:

    1. da jadi tu shoutmix πŸ˜‰

      1. da jd tp sya nk try taip mesej tp x kuar mesej pon…
        susah gak klu buta it mcm aku ni… :blink:

  50. bole tak tlg cek kt dlm blog kite ni..
    apa lg nk add supaya blog aku ni gempaq ckit..
    khaibutik.blogspot.com
    TQ.

  51. hi, cyberflyyy….
    nak tny nape bila saya tukar skin blog..nav bar hilang? saya ada tgk dia punya HTML.ada mention pasal nav bar antaranya ” ….Distributed by: http://BTemplates.com
    ———————————————– */

    /* Remove this line next if you want to see blogger’s navbar
    ———————————————–
    */

    #navbar-iframe {
    display: none !important;
    }

    /* Theme
    ———————————————–
    */

    body {
    background: #604125 url(‘http://img105.imageshack.us/img105/2170/sweetbgym8.jpg’) repeat top center;
    margin:0px;……

    camne nak edit html supaya nav bar tak terganggu fungsinyer…plezzzz

  52. saya ada cuba edit..dgn mengdelete “/* Remove this line next if you want to see blogger’s navbar
    ———————————————–
    */

    #navbar-iframe {
    display: none !important;

    tapi hny separuh nav jer yg kuar..item”dashboard,help,sign in/out…hilang laaa :alien:

    1. mcm tak ckup je delete tu.

      /* Remove this line next if you want to see blogger’s navbar
      ———————————————–
      */

      #navbar-iframe {
      display: none !important;
      }

      /* Theme
      ———————————————–
      */

  53. tq dah dapat :biggrin: :heart:
    satu lagi mslh kalau size blog yg besar contohnya romanticgoose..kalau saya pastekan html pjg sangat…blognyer sampai tertutup logo blog..bleh kasi tips atau ada solution tak?

  54. lately ni internet explorer selalu ada masalah..kalau bukak website yang berat skit mulalah kuar “…aborted..” satu lagi lembab tak boleh buka byk file serentak..dulu ok jer..nak kena upgrade ke IE 8 ker..atau mslh ngan ads on :ermm:

    acikΒ΄s last blog post..boy pant

    1. pakai Firefox.Lupakan terus IE :biggrin: :biggrin:

  55. :face: hua..hua :getlost: …aku tak tahu..pernah dgr firefox tp x tahu fungsinyer…camna nak install?IE tu nak kena uninstall ke?aku ni IT x brape nak celik :tongue:

    acikΒ΄s last blog post..boy pant

    1. masuk http://www.mozilla.com/en-US/firefox/personal.html

      download firefox dan install.dnwori IE tak perlu uninstall.

  56. em, ade x tips nk cepatkan loading blog..blog aku ni mcm lmbb je..kekdg da error msg ape ntah..xtau nk fix
    .-= Tintaluhur´s last blog ..The Best Uploader =-.

  57. hi…
    dulu saya ada terbaca pasal guna antivirus kaspersky 6 bulan percuma…apa dia punyer website addressnyer… :blink:

  58. ngak ada apa kalau dipikirkan ilmu, panjang2kan ilmu itu kan satu ibadah… ngak kira siapa penulisnya asalkan ilmu itu sampei bisa juga peroleh pahalanya

  59. salam bro,camner nak wat blog lawa mcm bro punyer nie,simple tapa menarik
    .-= hoyeea´s last blog ..Istilah Komputer =-.

    1. salam.bro kena cari themes yg simple dan menarik.lepastu susun widget dan artikel2 dengan teratur.

  60. boleh x kalau nak wat backgroud tu ikut bila kita scroll mouse? dan ape yang boleh nak tambah utk jdkan blog lagi menarik

    1. background ikut? setting background tu jadi fixed atau not fixed la…

      btw apa url blog anda?
      .-= EiNS´s last blog ..Aku memang sibuk dan tiada masa update blog =-.

      1. alamak.. segan r nak tunjuk blog.. almaklumlah baru berjinak2 ngan menda alah ni

        http://bintangkurniaan.blogspot.com/

        neway tq sbb sudi memberi idea

  61. http://bintangkurniaan.blogspot.com/

    baru nak berjinak ngan menda alah ni.. segan benarnye nak tunjuk blog. huhu

    1. ok la tu blog awak. :biggrin:

  62. http://asthmarawhisper.blogspot.com/

    ok ke blog aku ni..nak tanya pakar2 blog…drpd blog aku ni pe yg patut aku add..klo leh bg embede code skali.. :devil:

    1. ye ke? hmm cam kosong sgt je. dh r jiwa kosong ni.. xkan blog pun nak kosong hahaha

  63. salam,
    macamana cara yang betul mendapatkan listing blog di yahoo?adakah cukup dengan site authentication di yahoo explorer iaitu meletakan meta tag di template?jika itu saja berapa lama masa diambil untuyk melihat blog kita berada di dalam yahoo page?semuga soalan tak memgganggu saudara,sekian
    .-= Ahmad Abdullah´s last blog ..ini baru betul kerosakan kereta =-.

  64. salam,
    sy bru je jumpa blog ni… :heart: mmg baguih ler. teringin gak nk ada blog sndiri, asik jd silent reader jer.. :ninja: nk gak share my story. tp xtau mana n bgaimana nk mula. (zero). :silly: pls, budak baru belajo.

    1. Ntuk beginner, mulakan dengan blogspot dulu…rajin2 bertanya kepada blogger tegar dan rajin2 buat research n baca artikel dari google…

      takde orang start2 tu dah jadi pro…mesti melalui fasa pembelajaran jugak…anyway selamat berblogging πŸ™‚

  65. k, tqvm. coming soon….. πŸ™‚

  66. Sharing is caring.
    Thanks bro..
    memang mantop tutorial ni…
    .-= Mantra´s last blog ..Simple Tips: Bagaimana Menjana Trafik ke Blog Bahagian 1 =-.

  67. saya blogger baru…tips ni mmg 10/10… :biggrin:
    .-= afiq´s last blog ..10 Tips for WEALTH =-.

  68. hi, ak pn ade gune slh satu template yg korang provide..cantik…

    visit la ekk xde pape pn cume kebanyakan luahan ati dan ape yg ak pikerkan sehari2….

    thnx anyway ^^

    http://junk-corner.blogspot.com
    .-= aidi @ junk-corner´s last blog ..Azlan & The Typewriter – Kelibat si Penyair =-.

  69. cmne nk ltk shout mix 2??
    bru nk lyn blog ni…

  70. nuffnang dmne nk cancel ah??? :blush:
    .-= asad´s last blog ..brite jam 0006 =-.

  71. Berguna tips tips diatas. 10q
    .-= gambar´s last blog ..AWAS: Gambar Pertandingan Membuka Bra!! =-.

  72. Boleh tahu macam mana nak letak butang Facebook “Like”?
    Saya rasa ini fungsi yang penting..
    .-= melaleuca malaysia´s last blog ..Classic Dental Floss (Cinnamon Flavour) =-.

    1. sila rujuk tutorial kami yang terdahulu, dah tulis cara nak letak facebook like πŸ˜‰

  73. Sya nak tnya la.. apsal blog sya depannya ada ‘http://’ yek?..
    tp sya tngok blog org lain x de pun mcam sya hadapi..
    blog dorg terus kuar tiltle dorg.. sya punya dpn nya siap ada http:// lagi..
    nampak pelik la.. puas dah sya cari punca, tp x tau ape sbbnya..
    PHP leh tengok blog sya http://x-tremestudio.blogspot.com/ pas tu cuba tngok kat tab,
    dia kuar full link kan?.. cuba bezakan ngn PHP nyer blog, x de pun kuar http tu..
    apsal yek?..

    Pless PHP.. tolong selesaikan masalah nie..
    bukan ape, nmpak mcm x besh la title panjang2 cam tu.. hehe..
    tolong ye bro..
    Thank`s..

    1. dah try tukar theme lain?

    2. mungkin ada problem kat theme. sebabtu kena cuba theme lain dulu.

  74. hi bro…
    thanks for your post

  75. thanks..berguna sangat untuk sy yg baru cuba2 jd blogger nie.. =)

  76. lihat blog saya juga… tolong berikaan koment dari kekurangan nya

  77. thanks,, visit back ya OM,,, keren bgt tutorialnya,,, heheh
    MalvinShare-This is Time for Sharing

  78. maksih gan infonya… jangan lupa main ke blog kami, kami jual jasa menjahit design baju murah, profesional dan berkualitas lohh http://istiqomahshop0507.blogspot.com/

Tinggalkan komen anda