Posted on

10 extension Google Chrome paling berguna dan harus dicuba

google chrome

Ramai orang suka guna Google Chrome sebab ianya ringan, laju dan ringkas. Selain itu, fungsi menarik Google Chrome ialah menyokong extension dan theme yang boleh diinstall dengan mudah tanpa perlu restart.

Akan tetapi fungsi Google Chrome terlampau basic, dan berikut kami senaraikan beberapa extension menarik yang harus dicuba oleh pengguna Google Chrome sekalian.

10 Extension Google Chrome yang harus dicuba

1. Download Assistant

download assistant

Extension yang membolehkan anda integrate Download Manager seperti IDM dalam Chrome.

Install Download Assistant.

2. Goo.gl Shortener

Membolehkan anda membuat short url menggunakan goo.gl dengan mudah dan cepat. Juga menyokong API Google account jadi anda boleh trace jumlah klik pada short url tersebut.

Install Goo.gl Shorterner

3. All Mangas Reader

Untuk peminat Manga, anda boleh check updates manga kesukaan dan juga boleh baca full chapter manga tanpa perlu tekan next page – previous page. Sangat berguna untuk peminat tegar Naruto, One Piece, Bleach dan manga jepun lain.

Install All Mangas Reader

4. FastestChrome

FastestChrome membolehkan anda mengakses carian menggunakan keyword yang dihighlight dengan mudah. Keyword yang dihighlight boleh anda buat carian menggunakan google, youtube, wikipedia dan sebagainya. Juga ada fungsi auto-pager iaitu automatik load page seterusnya bila membuka web yang mempunyai banyak pages.

Install FastestChrome

5. FB Photo Zoom

FB Photo Zoom

Memudahkan view photo dalam Facebook tanpa perlu click.

Install FB Photo Zoom

6. Tweetdeck for Chrome

tweetdeck for chrome

Tweetdeck antara twitter client terbaik pernah wujud di muka bumi, untuk twitterer tegar.

Install Tweetdeck for Chrome

7. Seo Status Pagerank

Extension nak check pagerank dan alexa rank. Guna extension ini alexa rank kamu boleh meningkat tahu?

BACA :  RS_Bundle Userscript: Hack Rapidshare Download Options

Install Seo Status Pagerank

8. Skip Adf.ly links

Benci links adf.ly? Tengok tutorial sini cara nak bypass : http://eins.my/how-to-bypass-adf-ly-links/

9. TooManyTabs

toomanytabs

Extension untuk manage tabs kalau anda buka tabs sampai berbelas-berpuluh tabs sekaligus.

10. Incredible Startpage

incredible startpage

Incredible Startpage, extension untuk replace homepage default anda kepada lebih menarik dan bergaya.

Install Incredible Startpage


RELATED POSTS

17 thoughts on “10 extension Google Chrome paling berguna dan harus dicuba

  1. Yang last sekali tur mmg stail…apapun satu je sebab aku guna chrome…kalau crash..dia tak crash semua tab…

  2. kalau pasang banyak – banyak berat tak browser?

    1. pasang mana yang suka…tak wajib pun…kalau puluh2 extension mmg berat browser

      1. x soh pasang semua tu. buat berat pc je. bazir RAM adalah :p

        1. tak wajib…sebab tu aku kata harus cuba…

  3. Saya tak suka Chrome sebab tiada fungsi offline mode.

    1. Oo dulu ada google gears tapi now dah takde

  4. Wah, ada 1 yang wajib saya instl sekrng..
    thanks 🙂

    1. Install addon mana satu?

  5. Memang mantap bagi pengguna Chrome. Cumel ikon dia tue. Kaler Maler. Rasa macam nak cuba chrome nanti 😀

  6. memang terbaik la senarai ni bro..
    cuma aku kurang berminat dengan Chrome sebab ia ibarat legal spyware..aku memang bukan siapa2, bukan PM pon..tapi aku kurang gemar aktiviti aku di-trace..

    so aku cuba beralih ke web browser Comodo Dragon..nanti kalau aku dah buat version portable aku kasik letak link kat sini..

    1. samalah aku.aku gune comodo dragon gak

  7. promote la yg ni gak:
    -Stop Autoplay for YouTube
    -WOT
    -Adblock

  8. dah install pon dalam Dragon 😛

  9. skip adf.ly tu yang paling best skali. keh keh keh. 😀

Tinggalkan komen anda